Több disztribúcióról irtunk már, de sokaknak az alapja a Debian, ezért sokan ajánlják mert jó, sokan viszont kezdőknek nem ajánlják. Kicsit elővettem, hogy belekukucskáljunk és vissza menyünk az alapokhoz.

A Debian az egyik legismertebb rendszer és tán az ő alapjaira van a legtöbb disztribúció építve. Valamikor 1993 Augusztusában kelt útra először, én a 8.3-as Jessie-t töltöttem le. Egy teljes DVD volt mely az én gépemen botolt, de a tesztgépen nem, mivel régi a DVD olvasója. Mondván a Debian régi gépekre is jó egy 900MHz-es Athlonon, 768MB SDRAM-mal és Ati 9550as Agp grafikus kártyán. Így letöltöttem az Lxde-s live verzióját mivel nem teli DVD azt beolvasta és telepítette. Kétféle telepítést ajánlott a grafikusat és nem grafikust. Mind a kettőt kipróbáltam. A nem grafikus is könnyen kezelhető, csak kissé a Win 3.1-es időkre emlékeztet a nemgrafikus mód, de kész válaszok közül tudunk választani. Több kérdés van mint egy általános széles szférának szánt disztribúciónak. Az egészet magyar nyelven csináltam, érdekelvén mennyire jó a magyarosítás, de kevés helyen jött elő angol mondat, teljesen érthető volt, szerintem egy kezdő is könnyen boldogul vele. A bekapcsolásnál egy hibajelzés után el is indult. 3.16-os kernel volt benne. Egy bejelentkező lap fogad minket melybe a felhasználónevet és jelszót kell beleírni. Hát az OpenGL az nem úgy működött ahogy kellene a Wifit a Wicd program irányította, de szakadozott az internet. Szinte lehetetten volt rábeszélni, hogy rácsatlakozzon. 120-130MB RAM memóriát fogyasztott ami szerintem igen jó a Wicd tudta feljebb nyomni 150-ig. Nem ijedtem meg nyomtam egy apt-get update-t, de valahogy nem az igazi volt, majd a source.list-ben a Synaptic csomagkezelőben kikapcsoltam a CD-t és máris jó volt, de az apt-get install linux-frimware-nonfree utasításra értetlenkedett. Az interneten találtam rá a megoldásra, a tükörhöz hozzá kellett tennem a non-free-t, klikkelősöknek a Synaptic csomagkezelőjében meg lehet csinálni, az elszántabbak az /etc/apt/source.list editálásával tudja ezt megcsinálni. Frissítés után már rámentek a megfelelő meghajtóprogramok, eltűnt a hibajelzés és a Wifi is jól muzsikált. Néha elmosódást tapasztaltam menüben a betűknél, de a rámásolt Urban Terror, igaz a legkisebb beállításokkal de élvezhetően játszható volt. Még nem frissítettem a kikapcsolással néha gond volt, az internet jól ment de én YouTube-t akartam nézni ezért az smtube-hez fordultam ami mindenféle kép a 14-es egyik verziója volt, ha telepítettem semmit sem tudott elindítani, ha a sourcelist-be belebabráltam látta a 15-öst de nem lehetett telepíteni. Sokan mondtak a Stable az szerverekre való, a programokat nem frissítik de biztonsági frissítsek jönnek hozzá ez a kész többször letesztelt Debian. Minden szépen ment, nem akadozott, gyors volt, 1 perc és 10 másodperc kellet a rendszer teljes felállására ezen a régi gépen. Különben minden program program benne volt, médialejátszóktól kezdve az irodaeszközökig. Egy kész használható rendszert kaptunk, de hiányoztak az új programok. Jött következő lépés a Debian testing.

A kalandtúra második része, a Debian Testing az az a Stretch. Gondoltam a netisntallt próbálom mert a DVD-t a 8.3-asnál nem olvasta be, de valahogy mindig olyan tükörszervert találtam amire nem tudtam kapcsolódni. A végén láttam a telepítő DVD csak 3.7GB így kipróbáltam. A nem teljesen teleírt DVD lemezt simán fel tudtam telepíteni, a kínált ablakkezelők közül az Lxde-t választottam. Szintén volt apró hiba, de most már tudtam a sourcelist-ben be kell állítani a tükörszervereket és utána telepíteni a nonfree meghajtóprogramokat. Lényeges különbség nem volt, meglepett a Debian 8 as kép beolvasáskor hisz ez a 9-es lesz igaz hivatalosan nincs 9-es így ez csak egy teszt rendszer. Itt már 4.3-as kernelt kaptunk, a csomagkezelőben 48000 csomag áll a rendelkezésünkre a 42000 valamennyi helyett amennyi volt a stable (stabil) kiadásnál. Itt már tudtam telepíteni az új Smtubet mely magával rántotta az Smplayert is, ahol nem szabad elfelejteni beállítani a videó minőségét, igaz hogy elindult HD-ben is teljes képernyőn, de a processzor a fellegekben járt az egérhúzásoknál észre lehetett venni, hogy gond van a gép teljesítményével, 360p-ben teljesen élvezhető volt, ne felejtsük el a tesztgép egy 900MHz-es Athlon ami 15 éves. A YouTube összekapcsolva Facebookkal használhatóan de nem élvezhetően ment esetleg kisebb képminőségben és nem mp4 és videoformátumban használhatóbb, de nem ette meg a RAM memóriát. Amennyiben csak 256MB RAM van a gépünkben Midorival még mindig szépen lehet face-zni, inkább a processzor a korlát. A memória fogyasztásból lehet lefaragni de akkor lehet terminálból kell pár dolgot megoldani mint például a wifire való csatlakozás vagy USBpendrive mountolása. Önmagában minden program megtalálható benne, jól ajánlották a a teszt verzió semmivel sem rosszabb, sőt benne vannak az új programok, akinek erősebb gépe van a DVD-n felkínált nagyobb ablakkezelők közül is választhat. Azért sokszor láttam kész disztribúciót melyben megjelennek hibaüzenetek használat közben. Telepítés után ugyanazt megtaláltam amit a stable verziónál. Sajnos a meghajtóprogram hibája itt is megmaradt, bár ritkábban de néha bepöttyöződtek egy-egy menüben a betűk. Ezzel a grafikus kártyával kevés disztribúció nem csinálja ezt, mivel a kártya régi így gyári meghajtóprogramot nem lehetett rátelepíteni, de használható sőt szépen lehet vele játszani is.

A telepítése nem 3 klikk mint a többi disztribúciónál, nem adnak mindent ezüst tálcán, de nem kezelhetetlen az első pár beállítás lehet kicsit nehezebb a kezdőknek. Nem régi gépekről szólt a cikk, de azért megemlíteném, hogy takarékosabb az Antix MX verziójánál, így régi hardveron is jól fut. Jól alakítható, szerintem nem összetett disztribúció, viszont a kényelmes köznépnek, a szintén Debiánból származó Ubuntut és annak származékait Mint, Zorin vagy mást jobban tudom ajánlani mert ott sok PPA-ban csomagolt cucc van az interneten, a programkezelőben több lehetőség van. Aki kicsit jobban ért hozzá, vagy szeret mélyebben a dolgokba látni azoknak az ilyen dolgok nem problémák így azok egy stabilabb, kis erőforrású rendszert kapnak még ha teszt verzió is.

A Debian oldala:https://www.debian.org/index.hu.html


deb2

Fontos a tárolóknál a non-free beállítás a csoportok menüpontban, közben látszódik a ritkán megjelenő enyhe pöttyöződés háttérben futó menü alsó részén.


deb1

Még ilyen régi PC-n is elmegy a Facebook és YouTube kevés memóriával de teljes processzorterheléssel

 

Megosztás