A Lector egy testreszabható, nyílt forráskódú Qt-alapú eBook  olvasó, amelyről valószínűleg idáig még nem hallottál, mivel az első hivatalos  kiadása kb. 11 nappal ezelőtt látta meg a napvilágot  ( a cikk szerint ).

Ez nem egy eBook-menedzser – hasonlóan a híres Calibrehez- , de az egyik legjobb felhasználói interfésszel és adatkezelési módszerrel rendelkezik; ennek köszönhetően használhatod mint eBook olvasót így elolvashatod az összes népszerű eBook formátumot, beleértve a PDF-eket, az Amazon Kindle könyveket és a képregényeket.

Kezdetektől fogva egy eBook-olvasó számára jellemző könyvtár nézegetővel rendelkezik, ráadásul még szép is.
Testreszabhatod a betűtípusokat és azok méreteit, valamint módosíthatod az oldalak színét, a zoom vezérlőket és a betűtávolságokat. A könyvek metaadatait a jobb gombbal kattintva nézheted meg mint például a könyv szerzője, címe, műfaja és a közzétételi éve.

Könyvtári vezérlésének köszönhetően könyvgyűjteményedet sorrendben rendezheted mint például cím, év, szerző, és legutóbbi olvasás szerint.

A Lector funkciói:

 

  • Ingyenes letölthető Linux disztribúciókra.
  • Nyílt forráskódja elérhető a GitHub-on.
  • Alkalmazáson belüli szótár.
  • Támogatja a PDF, MOBI, EPUB, CBZ (és CBR) és AZW (és AZW3 & 4) dokumentumformátumokat.
  • A könyvelési gyűjtemény metaadatainak rendezése, pl. cím, szerző, utolsó olvasás, év, stb.
  • Könyvjelzők támogatása.
  • Támogatja a metaadatok szerkesztését.
  • Testreszabható zoom vezérlők, betűtípusok, betűméret, vonalvastagság, oldalszín stb.
  • Megszakításmentes olvasó mód.

Két dolgot még érdemes megemelíteni a Lectorról:

Másolás vagy levágás helyett a program a dokumentumokat a könyvtár mappájába helyezi, indexeli őket. Így nem kell aggódnia a memóriafelhasználástól és a duplikációktól.Egyéni beállításaidat felhasználói profilként is elmentheted, így könnyebben átvihető vagy akár át is telepíthető egy másik munkaállomásra.
Habár a fentiek elég jó képben mutatják be a Lectort, sajnos azt viszont el kell mondani, hogy a Lectornak nincs semmilyen támogatása a jegyzetekhez – szövegek kiemelése és a PDF tartalmak szerkesztése nem lehetséges -. Ne feledd azonban, hogy ez egy új projekt. A fejlesztők tervezik még olyan extra funkciók integrálását is, mint például a kettős oldalak, illetve a folyamatos olvasási lehetőség és stb.

Ó, míg el nem felejtem! Csak az Arch és Gentoo disztribúciókban érhető el az applikáció alapértelmezett tárolókból,minden más Linux disztribúcióknál kézzel kell telepíteni a programot, amelyekkel együtt a megfelelő függőségek is települnek. Lásd a telepítési útmutatót itt.

Eredeti bejegyzés elérhetősége : ITT

Megosztás