Szeretek az interneten érdekes cikkek után “bóklászni”. Most is találtam egyet ami körülbelül így szól : ” 5 dolog amiért nem szeretem a Linuxot”. Ez érdekes lehet, gondoltam. Felsorol “okokat” amiért NEM lehet egy Linuxot szeretni. Ezek szerint tényleg van ilyen. Itt a “szeret” szót én akkor már legszívesebben a “használ” szóra cserélném. Így hangzana : “5 ok amiért nem használom a Linuxot”. Ugye ez a forma így már jobban néz ki. De szívesebben feltenném az illetőnek a kérdést: “Mondd már meg, TE ,miért nem tudod használni a Linuxot?”. Mert, lehet, hogy nem értessz hozzá, vagy mondhatni béna vagy, kész. Nincs ebben semmi kivetni való. Félre ne értsetek: nem azzal van a “problémám” ha valaki nem ért dolgokhoz, mert valahol el kell kezdeni. Az neheztel inkább, hogy látatlanban, hasonlítás képpen Ő megmagyarázza miért nem szereti a Linuxot. Akkor ezek szerint a többi userrel van a gond, mert ők meg “szeretik”?!. Mindenesetre érdekes.

A következőkben lefordítom az író bejegyzését, és ha megengeditek én is leírom közvetlen alá a véleményem ezzel kapcsolatban. SzV(szerkesztői vélemény) jelzéssel fogom feltünteni a saját írásomat.

5 dolog amiért nem szeretem/szeretem a Linuxot.

Először is, az eredeti cikkem egy kisebb vitát robbantott ki. (5 ok amiért utálom a Linuxot – Te is utálod vagy netán szereted?!).

Mivel az “utál” szó elég sok ellenszenvet váltott ki, úgy döntöttem a “nem szeret” szó ra cserélem le. Így mindenkinek jobb lesz.

Annyit viszont kérek, hogy vedd figyelembe azt, hogy a cikk saját véleményeimen alapszik, ami nem biztos, hogy megfelel az elvárásaidnak.

Emellett, tisztában vagyok azzal is, hogy a következőkben felsorolt “állítások” nem gyengítik a Linuxot. Azonban a tények gyakran gátolják az új felhasználókat.

1. Tanulás

A Windows életed részévé vált már az idők során. ” Csak pár kattintás” és kész minden.

Linux alatt ez kicsit másképp működik. Itt meg kell értened és tanulnod az olyan fogalmakat mint, adattár, csomagok, függőségek, csomag kezelők. Ezek nélkül esélyed sem lesz alkalmazásokat telepíteni a számítógépedre, valamint a “csak kattintgatok” -elv itt nem működik. Ezért is okozhat olykor majd terhet számodra, ha például nem tudsz csatlakozni az internetedhez.

SzV: Anno amikor belevágtam a Linux világába nagyon jól tudtam, hogy mire vállalkozom. Tanulás és fejlődés. Igen, sok mindent meg kell tanulni, hogy használni tudjuk a Linuxot, de nem reménytelen. Csak gondoljunk bele abba, hogy a Windowst is meg kell valahogy tanulni, annak érdekében, hogy használható legyen számunkra. Azt aláírom, hogy a Windows úgymond “elve” könnyebb mint a Linuxé. Akkor viszont ennyi erővel, semmit ne kezdjünk el, ne keressünk új dolgokat mert ha valami “problémásabb” akkor azt gyorsan felejtsük is el. Még mit nem. 🙂

2. A “csináld magad” effektus

A Linux tanulása eleinte “ijesztő” lehet. Több ezer oktató videó és könyv létezik már az interneten ami össze zavarhatja az új felhasználókat.

Emellett, számtalan vitafórumok is találhatók, ahol a tapasztalt felhasználók a lehető legjobb segítséget nyújták kezdők számára. Olykor az átadott “tudás” lehet hasznos, de nem garantált.

A végén már eljut a kedves user addig a pontig, hogy a haját tépi a sok okos “hozzászólások” miatt.

SzV: Valóban, volt az a pont is nálam, amikor elszakadt a cérna. Viszont, fogtam az elszakított cérnát, és újrafontam. Haladtam tovább.
Sok a fórum, ebből következik, hogy a segítség is több ezáltal. Mindenkinek más a tapasztalata, de a sok közzül biztosan találunk megoldást a problémánkra.


3. Új rendszer, új szotfverek

Ha már meghoztuk a döntést, hogy használni szeretnénk a Linuxot akár otthon, akár az irodában, személyes vagy vállalati szinten akkor meg kell tanulnunk az új rendszer alapelvét valamint az új alkalmazások alternatíváját.

Ez gyakran konfliktushoz vezet, különösen ha a “sok” alkalmazás között válogatni kell és nincs hozzájuk szakértői útmutató.

SzV: Én csak kifejezetten “desktop” -ként használom a Linuxot. A mindennapi alkalmazások kifogástalanul működnek, kivetni valót nem találok bennük. Eleinte, “szokatlan” volt a Linuxos alkalmazások használata és az elnevezéseik. Viszont nagyon tetszik, hogy több száz alkalmazás is található a tárolókban, amik kis erőforrást igényelnek, és nem “ölik” meg a gépemet egyhamar.
Nagy programozói tudás nem kell egy alkalmazás elindításához vagy használatához.


4. Kevesebb illesztőprogram, kevesebb támogatás

Senki sem tagadhatja, hogy a Linux az elmúlt 20 évben nem fejlődött volna. Hosszú utat járt be, egyre több illesztőprogram kerül ki Linuxra, valamint a kernel kiadások is egyre stabilabbak. Mára már több vállalat is támogatja kutatási és fejlesztési célból a Linuxot. Habár sok eszköz még így sem működik megfelelően Linux alatt. Valamint, a speciális eszközök és üzleti csoportok Linux támogatása is elég gyenge.

Igaz, hogy léteznek “zárt forráskódú” szoftverek de üzleti részen még mindig “kötve” vannak.

SzV: Ez viszont tény, hogy hiába a folytonos fejlődés, “driverek” témában gyengébb mint mondjuk egy Windows. A “gyenge” szót nem arra értem, hogy egyáltalán nincs “driver” egy adott eszközhöz, inkább úgy fejezném ki magam, hogy nem mindig működik megfelelően. Nekem például a b43broadcom wifi kártyám-mal szokott “problem” lenni egyes distroknál. Itt is csak annyi a “hiba”, hogy nem ismeri fel egyből. Na bummmm!!!! , ez legyen a legkevesebb. 🙂
Üzleti szempontból nem tudok nyilatkozni. Olvastam már felhasználóktól, hogy kifejezetten hatékony üzleti szempontból a Linux a cég számára, mert például alacsony költségvetésű. Viszont, olyat is olvastam, hogy egyáltalán nincsenek megelégedve vele mert ugye a “Windowsos” programok nem futnak rajta, így ezáltal az általuk ismert alkalmazások nem válthatóak ki alternatívákkal.


5.A Linux erőssége a Szerver

A fő ok ami miatt kipróbáltam a Linuxot az a perspektíva volt, hogy régi gépet is vissza hozhattam az életbe. Nagyon boldog voltam, hiszen létrehoztam egy otthoni fájl -nyomtatás -web szervert. A gépem perifériája egy 566 MHz IntelCeleron processzor, valamint 256 MB RAM és egy 10 GB IDE merevlemez volt. A rendszer amit használtam a Debian Squeeze. Kellemesen meglepődtem, hogy nagy terhelés alatt is csak kis erőforrást használt a rendszer.

Jogosan kérdezhetitek akkor, hogy minek hoztam fel a témát?!. A válasz egyszerű. Még mindig keresem azt a Linux distribúciót amely elfut viszonylag régi gépeken. Természetesen, nem arra számítok, hogy a fenti jellemzőkkel futna, de még mindig nem találtam olyan Linux rendszert ami 1 GB RAM alatt is működne anélkül, hogy belassulna.

Szeretném kiemelni, hogy amikor azt mondom, hogy “nem találtam” nem arra célzok ezzel, hogy “nincs is”. Talán majd egyszer, ha megtalálom a nekem megfelelő distribúciót akkor le emelhetem a szobám polcáról a porosodó laptopom és használhatom is majd. Ha eljön a nap, én leszek az első aki elhesegeti az “ellenszenvet” és helyette csak is “nagy dolgokról” fogok beszélni.


SzV: Ezt viszont aláírom. Habár nem vagyok server környezetben nagyon jártas, sok helyen olvashatjuk, hogy a Linux, szerver közegben talán a “legjobbnak” mondható.  Nagyon kicsi erőforrást igényel és életünk végéig kiszolgál minket.
Az ” 1 GB RAM alatti” mondat viszont bántja a szemem. Mit várna el a kedves író, hogy egy KDE alapú distró majd fut 1 GB RAM alatt?!. Mit szeretne a rendszeréből kihozni?! Egy “csili vili” üzletet vagy egy működő kis “marketet”?!.
Sokan itt el vannak teljesen tájolva kérem. Egy adott rendszert én építek fel, én döntöm el, hogy hogyan nézzen ki stb. A csillogás maradjon már meg a “fenekükön nem maradó” usereknek.
Nem fut kis gépen a Linux?!. Mit jelent a kedves író számára a “kis” gép?!. Az lenne a kis gép amit szervernek használt?!. Már most mondom, hogy arra is lenne “rendszer”, ráadásul grafikus felülettel, csak hát így jár aki nem körül tekintő a Linux világában.


Összegzés

Ez már saját vélemény. Aki Linuxot akar “tanulni” annak el kell gondolkodnia, hogy bele vág- e. Nem fog minden egyből sikerülni, és minden teljesen más mint a megszokott Windows-on. Cserébe, egy új világot ismerhet meg, a hozzá tartozó szépséggel. Én mindenkit arra inspirálok, hogy próbáljatok ki új dolgokat.

Eredeti angol forrás amit felhasználtam:

http://www.tecmint.com/things-i-dislike-and-love-about-gnu-linux/

Megosztás