A Windowsról Linuxra váltás egyre jobban teret kap manapság. Az oldalamon közzétettem már ehhez hasonló cikkeket. Természetesen, ezek a bejegyzések nem toborzó és nem is propaganda anyagok, hanem nagyrészében külföldi Linux oldalak anyagainak a fordításai, amiben az egyes cikkírók kifejtik saját véleményeiket az adott témával kapcsolatosan.
Most is találtam egy hasonló jó kis cikket amit lefordítottam nektek. Ismétlem, nem célom a Windows és Linux tábor “összeugrasztása”. Az, hogy én személyszerint miért váltottam Windowsról Linuxra, az a saját és egyben magán véleményem. Az, hogy miért “kötődöm” a Linuxhoz mint operációs rendszerhez, megint egy másik és egyben soha le nem zárható téma. Na, de akkor folytassuk is a beígért fordítással, amit legfőképp kezdő Linux felhasználóknak ajánlok.


Az eredeti bejegyzés címe a következő: Linux for Windows 10 users ( Linux a Windows 10 felhasználóknak )

Talán, olykor a Windows 10 nem csak hasznos de egyben bosszantó is lehet. Talán eleged van már az állandó fenyegetésekből vagy a vírusokból és nem utolsó sorban a rosszindulatú szoftverekből.
Vagy, talán már belefárdtál a tömérdek fizetős alkalmazásba amit mellesleg “kalózkodás” útján szerzel be. Mellesleg, van néhány “megoldás” , amikkel ezeket a “jelenségeket” orvosolni tudnánk. Itt vannak mindjárt a Linux-alapú rendszerek. Aki esetleg Windowsról Linuxra váltana, azok csak nyugodtan olvassanak tovább.


Nem, a mindent vagy semmit

A már meglévő Windows rendszered mellé telepíthető az általad kiválasztott Linux-alapú rendszer. Ez az úgynevezett “dual-boot” módszer, aminek köszönhetően minden egyes indításkor kiválaszthatod, hogy épp melyik operációs rendszerrel van kedved “dolgozni”. Számos, különböző útmutatókat megtalálsz az interneten. Szóval, kedves Windows felhasználók, jobb ha ezt a “variációt” már most szem előtt tartjátok.


Ellentétek vonzásában

A Windowsal ellentétben, a Linux-alapú rendszerek száma igen magas. Ezeket a rendszereket disztribúcióknak hívjuk. A distrowatch oldalán közel 280 disztribúció található, ezek között is a népszerűbbek mint például Ubuntu, Linux Mint és stb. Egyes disztribúciók mint például a Mint és a Zorin OS, pont, hogy azt a célt tűzte ki magának, hogy a Windowsról Linuxra való migrálás könnyű legyen a felhasználók számára. Ha érdekel a dolog, keresgess bátran a Linux rendszerek között.


Ingyenes szoftverek

A Linux rendszereken a legtöbb szoftver ingyenes. Ellentétben a Windowsal, a legtöbb Linux szoftver – beleértve magát az operációs rendszert és az azokhoz tartozó alkalmazásokat – szabad és nyílt forráskódúak. Ez azt jelenti, hogy például egy irodai programcsomagért mint az MS Office esetében,- ahol is szépen ki kell “csengetni” a licensz kód árát – nem kell kifizetni a licenszért. Mára már, több mint tízezer alkalmazás megtalálható a Linux-alapú rendszerekre, így valószínű, hogy mindenki megtalálja majd a számára megfelelőt.


Alternatívák alkalmazásokra

A Windows alkalmazások “alternatíváit” Linuxra is megtalálhatod. Lehet, hogy nem tudsz futtatni MS Word-öt vagy Photoshop-ot, de mondjuk kipróbálhatod a LibreOffice-t vagy a Gimp-et amiknek hasonló funkcióik vannak. Persze, egy úgynevezett “újratanulás” itt sem elhanyagolható, de ha már túljutottál a nehezén, nem biztos, hogy majd vissza akarsz térni a régi Windows alkalmazásaidhoz.
A következő oldalra kattintva meg is tekintheted az alternatívákat: Alternatívák


Játékok Linuxon

A játékok futtatása téma még mindig kényes egy kicsit Linuxon. Habár, már sokkal jobb a helyzet mint néhány évvel ezelőtt, köszönhetően a Steam-nek. A Steam hivatalos oldalán olvashatóak azok a játékok amik futtathatóak Linuxon és egyben ingyenesek is. ( Steamos+Linux ) Viszont, a magasabb kategóriájú játékok ( AAA ) elsőnek Windowsra jelentek meg, és lehet, hogy Linuxos változatai soha nem lesznek. Így, nem marad más “választás” mint, hogy dual-bootban használd a Windows és Linux rendszereidet. Ha például játszani akarsz használd a Windowst, más egyébb munkálatokra ott lesz a Linux.


A Linux barátságos

Elmúltak már azok idők, amikor még csak a terminál volt és csak parancssorok segítségével tudtál dolgozni Linuxon. A már említett Linux Mint vagy Ubuntu rendszerek rendkívűl egyszerűen beállíthatóak és használhatóak. Ennek köszönhetően nem lesz szükséged a folyamatos parancssor használatára.
Akik viszont nem félnek parancssort használni, azoknak “gyorsabb” lesz az életük Linuxon.


Vírusok és kártevők

Nem kell aggódni a vírusok miatt mint ahogy a Windows rendszereden tennéd. Számos Linux felhasználó állíthatja, hogy eddig elterjedt vírust vagy rosszindulatú programokat nem találtak Linux-alapú rendszereken. Biztonsági szakértők százai figyelik a fenyegetéseket időről időre. Ezért van az, hogy a Linux rendszerek biztonságosabbak mint a Windows. De, ha mindez nem elég meggyőző számodra, akkor van lehetőség anti-vírus programot telepíteni Linux disztribúciódra.


Titkosítás

A titkosítás talán jobb mint a Windows 10 esetében ahol is, a személyes információk titokban összegyűjtésre kerülnek. Ez a “helyzet”a Linux-alapú rendszerek esetében nem igazán fordul elő, így a Linux disztribúciók titokban tartják a felhasználók adatait.
Az eredeti cikket a következő linkre kattintva olvashatod: Linuxról Windowsra

Megosztás