A számítógép szinte mindenütt jelen van már életünkben, legyen szó otthoni háztartásról, munkáról vagy netalán iskoláról. Az is elmondható, hogy a mostani fiatal generáció már úgy nevelkedik, hogy szinte minden adott számukra az informatikai világ megismeréséhez.
És akkor jöjjön az a bűvös mondat amit már számtalanszor hallhattunk szüleinktől: “bezzeg az én időmben…”. Igen, volt az is de elmúlt, mostmár a jelen korral kell felvenni a ritmust.
No de ne térjünk el nagyon a tárgytól. A következő cikkemben öt olyan Linux disztribúció kerül majd bemutatásra amit főképp kisebb gyerekek illetve tanulók “használhatnak”.

A cikkemet egy külföldi internetes oldalról fordítottam. Így a következőkben már a cikkíró szemszögéből fogok lépésről-lépésre haladni.
Véleményemet a már jólismert “Szerk.V”-el fogom feltüntetni.


Az eredeti cikk címe: Best Linux Distros For Kids — Top 5 Free Operating Systems ( Az 5 legjobb Linux disztribúció gyerekeknek )

Azt nem tagadhatjuk, hogy a jövő a nyílt forráskód világáé és a Linuxé, de érdemesebb lenne a Windows és Mac OS X mellett más alternatívát is megmutatni a fiatalabb generációnak. Itt van tehát 5 olyan Linux disztribúció amelyet gyerekek és fiatalok egyaránt használhatnak. Válasszunk okosan, és máris kezdődhet a tanulás.

Ha megnézzük a mai fiatalokat, akkor szinte csillog a szemük egy-egy új technológia megismerése iránt. Valamint azt is tudjuk, hogy a gyerekek mennyire szeretnek kísérletezni bizonyos dolgokkal. Ugyanezen szabályok vonatkoznak akkor is rájuk, amikor számítógép előtt ülnek.

Azonban sokszor, amit a felnőttek használnak például laptopok nem igazán teremtik meg az ideális “tanulási” környezetet a gyerekek számára. Olykor bonyolultak és zavarosak lehetnek.

Ilyen esetekben ajánlom azon Linux-alapú rendszereket amelyek kifejezetten gyerekeknek lettek kifejlesztve.


Miért kellene Linuxot tanulniuk a gyerekeknek?

Ha szkeptikusak akarunk lenni, akkor nyugodtan azt mondhatjuk, hogy a Linux és alkalmazásaik már szinte jövője a számítástechnikának. Számos cég infrastruktúraként használja a Linuxot, mint például ISS, Google, Facebook, Twitter, Tesla és stb. Azon is meglepődnél, ha azt mondanám, hogy 10-ből 9 szuperszámítógépen Linux rendszer fut.

Ha nyílt forráskódról beszélünk akkor egy jó tananyag lehet a gyerekek számára. Manapság a nyílt forráskódú technológiák nem csak a játékpiacon de a felhő-rendszerekben is jelen vannak.


Miért ideális a Linux a gyerekek számára?

A Linux disztribúciók egyfajta “átalakítást” nyújtanak, amik ösztönözhetik a gyerekeket a tanulásra. A gyerekek szeretik felfedezni az új dolgokat, és ez az amit egy Linux mint operációs rendszer megadhat nekik.

Ezen operációs rendszerek számos nyílt forráskódú alkalmazásokat tartalmaznak, amik szórakoztatóak is lehetnek a gyerekek számára.

A nyílt forráskódú közösségi tagok szerte a világon azon törekednek, hogy szabadon hozzáférhatő Linux operációs rendszereket hozzanak létre akár a gyerekek számára is.

Mindezek után nézzük is meg ezeket a Linux-alapú rendszereket.


Doudou Linux

A Doudou Linux célja az volt, hogy egy egyedi felhasználói felületet hozzanak létre amit a fiatalabb gyerekek is használni tudjanak. ( 2-10 éves korig.) Az operációs rendszer jópofa menüket és nagy ikonokat is tartalmaz.
Sok egyszerű játékot valamint oktatási szoftvereket tartalmaz. Debian-alapú, könnyen telepíthető és akár régi számítógépeken is elfut. Alapértelmezett memória igénye 250 MB RAM valamint processzor igénye 800 MHZ.

Letölthető a következő oldalról: http://www.doudoulinux.org/web/english/index.html


Sugar On A Stick (elnézést de a név lefordítva elég értelmetlen lenne. Annyit el tudok mondani róla, hogy a SUGAR [cukor] egy asztali környezet amit kifejezetten gyerekeknek találtak ki, és erre jön rá egy Linux-alapú rendszer)

A rendszer alapját a jólismert Fedora adja. Úgy tervezték, hogy elférjen egy hordozható usb pendrive-on amit bárki, bárhol tud használni.
Közvetlenül USB-ről indítható és a legtöbb x86-alapú számítógépeken elfut. Egy “gyerekbarát” tanulási környezetet alakítottak ki. Főképp azon kisebb gyerkőcöknek ajánlatos akik még nem tanultak írni és olvasni.

Letölthető a következő oldalról: https://wiki.sugarlabs.org/go/Sugar_on_a_Stick


Edubuntu

Mint ahogy a neve is mutatja, az Edubuntu nem más mint oktatási célra kifejlesztett Linux-alapú rendszer amelyet a Canonical támogat. Tanárok és szakemberek is segítettek a fejlesztésben.
Főképp az “idősebb” tanulni vágyó gyerekeket célozza meg.
Használhatjuk teljesértékű operációs rendszerként vagy szimpla Live-rendszerként is.
Számos, az Ubuntu általs is használt alkalmazások elérhetők a tárolókból.

Letölthető a következő oldalról: https://www.edubuntu.org/


Ubermix

Az Ubermix nem más mint, egy Ubuntu-alapú Linux rendszer, melyben a jólismert oktatási alkalmazások megtalálhatóak. Nagy előnye, hogy gyorsan telepíthető valamint ha a gépünk meghibásodna akkor lehetőségünk van egy “előző munkamenet” visszaállítására is.
Fő tulajdonsága még, hogy számos alkalmazás közzül választhatunk, így akár egy speciális oktatási rendszer hozható létre felesleges telepített alkalmazások nélkül.

Letölthető a következő oldalról: http://www.ubermix.org/index.html


Szerk.V:  Összességében számomra teljesen elfogadható, hogy már az okatatási rendszerben is sok helyen alkalmaznak nyílt forráskódú rendszereket valamint alkalmazásokat. A fent említett Linux-rendszerek Debian, Fedora, Ubuntu alapúak és csak kinézetben térnek el társaiktól. Az viszont példamutató, hogy vannak “userek” akik gondolnak a gyerekekre és segíteni szeretnének, hogy minél jobban megismerhessék a nyílt forráskód világát.

A lentebb található linkre kattintva képeket is láthattok a rendszerekről.

Az eredeti cikk amit fordítottam a következő linkre kattintva érhető el: http://fossbytes.com/best-linux-distributions-kids-free-operating-system/

Megosztás

Lapozás a(z) Segédletek kategórián belül