A nevéből kiindulva azt hittem egy teljesen lite az, az könnyű Linux így elővettem a régi AMD Athlon 900HMz-es számítógépemet 768MB SDRAM-mal 6GB-os ócska Fujitsu merevlemezzel és 64MB-os Nvidia GF4-es grafikuskártyával. A telepítő egy DVD lemezen jön. A telepítés egy lényegeben egy Ubuntu telepítő volt, egyszerű, szép, könnyen kezelhető. Magyar nyelvre állítottam. Sajnos amikor elindult már angol volt. Igaz felajánlotta a magyar nyelv letöltését, el is fogadtam de letöltés után azt írta ki nem támogatja amikor rá akartam állítani.


1Standard XFCE menő standard programokkal


       A már kész rendszer kissé lassan indult el. Kezdtem rájönni, hogy mégsem annyira lite. Tipikus XFCE ablakkezelő fogadott minket. Feltettem a Conky-t mely 180 és 200MB-nyi RAM használatot mutat. Ezt azért tudom elfogadni mert egy tűrhető külsőt kapok ami csak többet tud az LXDE-nél. Természetesen bele kellet raknom a régi flashlibet hogy ne omoljon össze a Firefox mert ebben a processzorban nincs SSE2. A Facebook normálisan működött. Sőt még két ablak megnyitása mellet is használható volt a számítógép. Rájöttem miért viseli a Lite nevet.


2A Vezérlőpult a tulajdonságokkal


      Aki Windowsról tér át Linuxra annak megkönnyíti az átállást. A tálcán található piros pötty egyféle tulajdonságok a számítógépünkről, mely emlékeztet az otthon gyártott Vista kinézetű XP-hez de azért latjuk, hogy annál újabb valami. Az egész nem túl csicsázott de szép látványt ad. A programok mind benne vannak melyek nekünk kelleni fognak a VLC-től kezdve a LibreOffice-ig. De nem túl sok program melyeket sosem az életben nem fogunk bántani, nagyon szépen eltalálva mi kell egy átlagfelhasználónak. Lassú bekapcsolás után szinte meglepett a használhatósága egy ilyen régi gépen. A Facebook nagyon szépen ment, a PPA csomagokat szépen lehetett telepíteni hisz e valójában egy Ubuntu. Még a csomagkezelőben található Assault Cube is elindult csak éppen egy szervert sem látott mert a régi 1.1.2-est szedte le. A Steam már bele van integrálva jelezve nekünk hogy ez nem ép főleg régi számítógépekre lett kitalálva, annak ellenére hogy jól megy egy 900MHZ-es PC-n. 500MB fölé nem ment a memóriahasználat, így simán ajánlhatom régi számítógépre pedig volt hogy a Firefoxban több ablak is működött egy időben a Facebookon kívül. Gondoltam is ezt rakom a laptopomra. Viszont nagyon meglepett hogy az 1.3GHz-es Celeron M processzoros laptopon nem indult el. Kapcsoljam be a PAE-t. Hat mivel az nincs benne gondoltam bekapcsoloma forcepae-t. Sajnos a valódi Ubuntuhoz képest itt nem lehetett bekapcsolni a forcepaet, ami azért érdekes egy 32bites rendszerhez képest melynek azt írták, hogy 700Mhz-től megy kicsit fura, ha sok GB RAM-om van akkor úgy is 64bites rendszert rakok, ha a gépem nem támogatja a 64 bitet akkor 90%, hogy az alaplapnak a korlátja 2 vagy 3GB RAM. De ha a 10% miatt van PAE bár működne forcepaeban, hisz ha Lite akkor legyen könnyű. Az XFCE asztal biztos takarékoskodik a memóriával így a Steam játékok jobban mennek egy picivel, esetleg kicsivel régebbi gépen is elindulnak.


3

A vezérlőpult mely a kezdő linuxosoknak is megkönnyíti a dolgát


      Összegzésként a célnak megfelel. A régi számítógépek nagy részében van PAE, így nagy részükön egy szépen összerakott Linuxot kapunk. Windowsról meg van könnyítve az átállás. A programokat illetően az új felhasználó nem vesz el benne benne, de mindent megvan ami kell. Mivel Ubuntu alapú sok segítséget kapunk hozzá az interneten és sok programot.

Megosztás