A Linux Mint az egyik legelterjedtebb disztribúció, köszönheti ezt annak hogy a menüje mindig is hasonlított a Windowséra és a nagyon elterjedt Ubuntura épül. A Mate verzióból már meg volt a 17.2-es meg volt az Xfce-ből meg most töltöttem le a 17.3-ast. A tesztgép egy leselejtezett Asus alaplapos számítógép, őszintén ez lesz anyám gépe mivel ebben van sse2 és bír Szkájpolni vele. A Processzor 2.6GHz-es Intel Pentium 4-es, 1GB DDR1-es memóriával és 256MB-os Ati 9600-as grafikuskártyával. Az egész egy 80GB-os ATA merevlemezre lesz telepítve.

Nézzük a Mate-t, körülbelül 15-20 perc után meg volt a telepítés. 56 másodperc alatt indul el a rendszer, ami nem rossz ha tekintetbe vesszük, hogy 2015-ős rendszer megy egy régi gépen, az első benyomás jó, még nincs is fenn a conky így a feladatkezelőben ellenőrzöm a RAM fogyasztást ami 195MB-ot mutat. A start menüre klikkelve nem történik semmi egy kis ideig aztán bejön a menü, mely eléggé a Windows 10-esre emlékeztet. A Mozilla szépen indul benne és a Mint oldalával jön. Azért a Compizt kikapcsoltam így mintha kicsit fürgébb lenne a gép. A hátárképválasztásnál azt hiszi az ember, hogy felakadt a rendszer de nem, lehet a sok háttérkép miatt kelet kicsit várni, ahol tényleg nagy a választék és jól eltalált képek vannak. A magyarosítás az tökéletes lett. A vezérlőközpont jól sikerült és egy kezdő is könnyen kezelni tudja. Viszont egy hibát észrevettem, a start menüben az alkalmazásnál van, hogy eltűnnek az ikonok és csak a szöveg marad. Azért ez idegesítő tud lenni ha az ember odafigyel, ha az első megnyitáskor ott van mindig ott van de ha nincs akkor újraindításig nincs. Egy szónak száz a vége egy szép és gyors disztribúció ezzel a munkafelülettel ami elég modern is, sőt takarékos is.

 
matesistem

Meglepően kevés RAM-ot eszik a Mint Mate


matestart

A Mint Mate start emlékeztet a Windows 10-re


matehiba

Az alkalmazások alatt levő szövegnek kéne, hogy legyenek apró kis képecskék


Xfce telepítés ugyanannyi időt vett el, az indulásnál 52 másodperc alatt volt a betöltési idő. De betöltésnél egy pillanatban rémisztő szürke csík jelent meg azt a látszatot keltve itt baj lesz, de a végén mégsem. A menü nem a Windows 10 est hirdeti nekünk inkább valami Windows 7-re emlékeztet. Érdekes hogy a feladatkezelő 19% mutatott RAM fogyasztásból mely később 18%-ra esett még a Máténál lassan elérte 195-ről a 200MB-ot így olyan 10-20MB spórolásunk van. A start menü egyből nyílik. Mintha a programok gyorsabban indulnának és mintha a YouTube jobban ment volna. A háttérképválasztás zökkenőmentes. Kicsit nehezen találtam a beállításokat de a start menü felső részében ott volt. Azért működés közben tényleg észre lehet venni, hogy az Xfce egy könnyebb grafikai felület, cserébe nem annyira attraktív, de már nem is az az elavult ami régen volt. Akár csak a Mate-ban itt is mindent megtalálunk szoftverközpontól kezdve minden megvan, bár kicsit nehezen tudtam feltalálni magam a beviteli nyelveknél.


xfceproces

Mint Xfce-nek sokkalom a 19%-os memóriafogyasztást és a feladatkezelő itt még elavult


xfcestart

A nem túl fényűző Xfce start, de bár cserébe gyorsan működik


Összefoglalva a Mint jó Disztribúció, minden ami kell benne van VLC, LibreOffice, stb más. Régen a Kde Mintet próbáltam, ott is mindent meg lehetett találni. Az igazi az lett volna hogyha a mind a kettő Mint 17.2-es de szerintem annyira nagy fejlesztést nem tettek bele. Mindenkinek merem ajánlani. A Mate egy szebb és stabilabbnak tűnő valaminek néz ki, mégis a start menüben megjelent az a kis hiba és néha hosszabb a reagálási idő, ezért ugyanazon gépen az Xfce győzött, szinte új gépet varázsolt a kiselejtezett Pentium 4-esből a külseje meg még elviselhető kategóriában van és bekapcsoláskor nem volt meg az az érzetem amit később használatban kaptam. Kritika ként azt tudom felhozni, hogy nincs program indításánál homokóra. Szinte egy új gép érzését tudja adni nekünk. Mind kettő munkafelület minőségesen néz ki és a jövőt sugallja.

Letölthetők innen:http://www.linuxmint.com/download.php

Megosztás