A Linux szó, sokak számára ma is egy “lehetetlen küldetést”, valamilyen meghatározhatatlan fogalmat jelent, ha meghallják valahol. Pedig ez nem igaz. Még mindig vannak olyanok akik nincsenek tisztában bizonyos fogalmakkal, és tényekkel a Linuxal kapcsolatosan. Ezek az emberek saját maguk ellentmondásos meséit közlik a többi emberrel. Kezdve az olyan elméleteikkel mint például: “A Linux egy sz@r; Semmire nem lehet használni; Nem futnak a játékok rajta; és stb.” Ezeknek az embereknek jobban szét kellene nézni az interneten, hiszen számos cikk foglalkozik a Linux és a hozzájuk tartozó fogalmak megmagyarázásával, kiegészítve levezetésekkel.
A következő cikket, amit fordításként leírok nektek, a Softpedia oldalán találtam. A cikk lényege, hogy egy alapvető, általános bemutatást adjon a Linuxról, a Linux rendszer felépítéséről, az egyes distribúciók bemutatásáról valamint az asztali környezetek és a hozzájuk tartozó ablakkezlőkről.
A cikkben található eredeti szöveg fejléce a “Learning Linux”, amit ha egy kicsit jobban magyarosítunk és lefordítunk, akkor körülbelül annyit tesz, hogy ” Linuxal, vagy Linuxot tanulni”.
A bejegyzéseket a “Linuxot tanulni: 1,2,3,4. rész leírandó cikk fejléce” ként fogom jelezni.
Most pedig lássuk a fordítást.Linuxot tanulni 1. rész – Bevezetés a Linuxba


Szóval Linuxot akarsz tanulni, és szükséged van egy tapasztalt tanárra aki a helyes irányba terel és végigvezet a tanulási folyamatokon?. Nos, akkor jó helyen jársz. Ez a cikksorozat, egy sor tanulságot mutat be azok számára akik szeretnének “Linuxot tanulni”.

Mint laikus, a nulláról fogom kezdeni, feltételezve azt, hogy abszolút semmit nem tudsz, a Linuxról, a GNU/Linux és más Linux~vonatkozású technológiáról.
Továbbiakban, azt is megmutatom majd, hogyan is működik a Linux, hogyan próbálj ki LIVE CD-t, illetve hogyan lehet használni bizonyos asztali környezeteket.

A jövőben megpróbálok rendszeresen új leckéket írni, legalább heti egyet, valamint meghallgatom a kéréseket is. Ha véletlen nem találsz olyan leckét ami számodra hasznos lenne, kérlek tudasd velünk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a honlapon a későbbiekben feltüntessük.
Mindegyik cikk valós-idejű, a Linuxal kapcsolatosan.A különbség a Linux, Linux kernel és a GNU/Linux között

Kezdjük is a Linux szó meghatározásával.
Amikor azt hallod, hogy a barátaid Linuxról beszélgetnek, eléggé parázol amitt, hogy megkérdezd mi is a Linux valójában. Félsz, hogy kinevetnek vagy ostobának fognak tartani a kérdésed miatt.
Akkor most jó ha tudod, hogy, a Linux vagy Linux kernel a központi eleme a GNU/Linux operációs rendszereknek. (ezeket a rendszereket disztribúciók, vagy rövidebb néven disztrók névvel tüntetik fel.)

Szóval folytatva. A Linux az a Linux kernel ami nem egy operációs rendszer/disztribúció.
Néhány operációs rendszer amely Linux kernel-el fut, névvel vannak ellátva mint például Ubuntu, és ezt a nevet használják a Linux szó helyett.
Senki nem azt mondja, hogy ” GNU/Linuxot használok”. De, amikor a haverod azt mondja, hogy ” Linuxot használok, nagyon király. Ki kellene próbálnotok nektek is.” Azonnal kérdezd meg tőle ” Mégis milyen disztribúciót használsz?.”

Azt is jó ha tudod, hogy számos változata van a Linux kerneleknek is. Egy részük hosszabb ideig támogatott amit LTS verziónak is neveznek.
A Linux kernel hivatalos honlapja a kernel.org, ahol láthatod az összes támogatott és stabil verziókat, valamint a legújabb fejlesztési kiadásokat is.Beszélj a Linuxról!

Nem baj, ha Linuxról beszélgetsz másokkal, de tudnod kell pontos mi is az amiről beszélsz, mert lehet hivatkozni a Linux kernelr-e vagy egy GNU/Linux operációs rendszerre.
Mondhatod nyugodtan azt, hogy ” Igen, én próbáltam már Linuxot, és tetszik is”. Azután tedd hozzá, ” Fedorát használok”. De, ha a haverod azt mondja, hogy ” Hé skacok, a telomon Linux fut”, akkor tudd, hogy a Linux kernelről beszél.

Különböző beszélgetésekben mindenki azt mondja, hogy “Linux”. Ezek közzül kiemelten például Ubuntu, openSUSE, Fedora, vagy Arch Linux.
Több ezer GNU/Linux disztribúció létezik. Legtöbbjük alapjában eltérnek társaiktól de mindegyik Linux kernelt futtat.
A GNU/Linux disztribúciók/operációs rendszerekről részletesebben egy másik leckében olvashatsz majd.

Az első lecke tanulsága, hogy a Linux sőt a Linux kernel is központi eleme a GNU/Linux operációs rendszernek.
Felelősséggel tartozik a számítógép eszközforrásaiért, hogy más programok is fussanak.
A Linux kernel tartalmazza az összes illesztőprogramot, amire a hardvernek szüksége van.

( ez már nem a fordítás része csak egy magyarázat, hogy ha megnézitek majd az eredeti cikk honlapját, akkor alul egy kis videó bemutatja azt, hogy hogyan is épül fel a Linux rendszermag és milyen eszközök használják.)

Eredeti angol cikk a következő linkre kattintva érhető el:

http://news.softpedia.com/news/new-to-linux-you-should-start-right-here-lesson-one-introduction-to-linux-492188.shtml

Megosztás