Már több mint három hónapja porondon van az Ubuntu egyik könnyű ablakkezelős változata a Lubuntu 16LTS, így úgy néz ki mintha késnénk a tesztel, ami egy felől igaz is, más felől egy teljesen más tesztet akartam, összehasonlítania 32 és 64bites Lubuntut de mivel az új rendszer nem igazán akart együttműködni a régi USB-s wifimmel az asztali gépen, főleg 64 biten ez a teszt lett a vége, főleg miután egy barátom első linuxos próbálkozása ként kipróbálta és dicsérte.

A teszt gép a laptopom egy Fujitsu siemens Amilo L7300, 1.3MHz Celeron M, 768MB DDR1 melyből az S3 Unichrome elvesz 64MB-ot. A gépen antiX MX 15 futott, de böngészőben kicsit köhögött a YouTube, ezért is vágtam bele ezen a gépen. A telepítő túlnőtte a CD-lemezt így DVD-re ment rá. Telepítés után egy 640×480-as képfelbontást kaptam, melyet sehogy sem tudtam megváltoztatni, pedig live módban nem csinált így. Az interneten találtam rá a megoldásra, editálnom kellet az /etc/defaul/grub fájlt és a GRUB_GFXMODE 640×480 elé egy # jelet betenni, erre ajánlom a

sudo nano /etc/defaul/grub

parancsot, majd majd a változtatás után menteni. Újraindítás után minden rendben ment. A YouTube böngészőben is jól ment az első tapasztalatok szerint. 55 másodperc alatt ált fel a rendszer mely a 4.4.0.21-es Kernellel muzsikál, 120MB körüli memóriafogyasztása szerintem jó, mégis egy 2016-os rendszer, ezzel jobb lett az mint Antix MX 15 mely 1perc és 15 másodperc alatt indult ugyanezen a laptopon. Minden normálisan működött, a FaceBook, YouTube stb. Ekkor jutott eszembe a YouTubo-zás Smtube-val, amivel a kalandok el is indultak. A Synaptic csomagkezelővel telepített hibás linket jelzet videóelindítási kísérleteimnél mivel még mindig a 15.xx verzió volt a tárolókon, majd töröltem és direkt az Smtube oldaláról raktam fel PPA-ból. De a kalandnak még mindig nincs vége. El is indult a videó de nem tudtam teljes képernyőre rakni, állandón a képernyő közepén kis méretbe ment a 360p-s videó, a VLC media playeren kívül semmivel, azon meg a kép csak ált. Aztán csak rájöttem, hogy a videólejátszókon a kimenetet X11-re kell raknom. Ezek után simán ment az egész és kísérletezés közben a szinte állandóan terhelt processzor mellett egy pozitív meglepetés ért. Jelezte a gép, hogy nagyon lemerült az akkumulátora és töltőre kéne kapcsolni vagy kikapcsolni. Ez azért pozitívum mert ez a laptop nálam 20 percnél maximum 25, többet nem tudott, úgy is vettem, hogy 20-30 percet bír Windows XP-vel és 46 percet bírt állandó terhelés mellett. Ami kell az benne van de DVD méretű telepítő ellenére nincs benne a LibreOffice, igaz az elődjeiben sem volt benne de azok CD lemezre mentek rá. A magyarosítás jól sikerült, bár itt-ott belefutunk egy-egy angol szóba. Külsőleg is szépen meg volt oldva a menü, amit tudtak kihúztak az Lxde ablakkezelőből. Használat közben minden normálisan ment, mintha nem egy régi laptopon interneteznénk minden szépen dinamikusan megy az S3 ellenére. Viszont a nonfree meghajtóprogramoknál az asztali gépemen gond volt, nem tudta a korábban megadott utasítással telepíteni amit kértem, ezentúl külön apróbb csomagok vannak, mely egy részből jó, mert kisebbek, nem szed mindent le, más részről nem biztos hogy egyből eltaláljuk mit akarunk, kicsit kizökkent minket a megszokott dolgoktól.

lubuntu

Szimpatikus az Lxde menü, egy kis modern hangulatot hoz a régi laptopra

Összefoglalva egy jó Disztribúció, az első kiadásban mindig szoktak lenni hibák, itt egy kicsit többet kalandoztam, cserébe tovább bírja az aksi és egy ilyen régi laptopon is teljes körű szép rendszer kapok, melynek a támogatása 3, illetve 5 év, így továbbra régi PC-n is könnyű használat mellett tényleg a maximumot húzza ki, bár az is igaz ez hardverre függő, az asztali gépemen is pozitív dolgokat látok, de ott a régi Netgear USB wifi adapter nem tud úgy működni mint a régi 14-esen, 64 biten be sem tudtam indítani. Mindenesetre megnyugtató, hogy a régi gépeket még nem kell kidobni és még évekig használhatók lesznek modern környezetben. Aki szereti az új dolgokat annak azért nem kell félni belevágni, kisebb állítgatás után egy jó rendszert kapunk, aki biztosra akar menni annak lehet még kicsit várni kellene az javított kiadásra.

A fejlesztő oldala:http://lubuntu.net/

Megosztás