Ezt az Arch alapú disztribúciót már rég szemügyre akartam venni. Egy valami amivel még nem találkoztam, vagy Debian vagy Red hat alapú rendszereket teszteltem illetve használtam
A tesztgép nagyon kalandos volt mert 1GB RAM-ból a grafikus is elvett valamennyit így nem akart felmenni, 1GB alatt nem lehet telepíteni, majd kapott meg 256MB-ot de a végén le lett cserélve másik PC-re melyre telepítve lett és a végén a Sempron 140-es helyett a tesztelés egy 2GB DDR2-es gépen volt integrált Nvidia GF6100-as grafikus kártyával és Amd Athlon 2×4200+, 2x2200MHz-es processzorral.

Én a mindig is a takarékosság oldalán álltam így a már elég kiforrt de nem túl nagy igényű Xfce ablakkezelőt választottam. 47 másodperc alatt öltött be a rendszer a 160GBos SATA merevlemezről. A memória fogyasztást nézve elég kellemetlen meglepetés fogadott, tudom hogy 64 bit, de Xfce és 460-470MB-ot eszik üresjáratban. Ez szörnyű a black Panther OS 200MB-jához képest ahol Plasma 5 ablakkezelőnk van, vagy a Zorin Core 9 mely Unity ablakkezelőjével 360 és 500MB között mozgott. Nem mondom, az egész külső fantasztikus, nagyon szép és dizájnos de Xfce-vel 460MB szerintem még 64biten is rengeteg. Amikor megérkeztünk a rendszer gyorsan reagál, gyorsan nyitja meg az ablakokat, ami ezek után meglepett. Az egész téma a jövőt sugallja modern,a fehér és fekete szín kombinációja jól össze van hangolva, az ikonok stílusosak és szépek. A magyarosítás kitűnő. A 4.9.38 kernellel rendelkező rendszerben található grafikus programokkal jól el boldogultam, főleg a szoftverkezelőre értettem, mert az Arch terminálos utasításait nem ismerem. Az internet böngésző alapból a Mozilla. Az alapban beépített programok jól össze vannak válogatva, VLC, Audacious, Gimp, LibreOffice stb. A YouTube szépen ment HD ben is az integrált grafikus kártyával, de egy sima videónál 55% fölé ment a RAM fogyasztása amit én sokallok, igaz azért van 2GB RAM-unk hogy használjuk is és 2017-et írunk. Önmagában a a szoftverkezelőben hiányzott az adat hogy hogy csomag áll a rendelkezésünkre, az általam használt programok mind meg voltak benne de akkor is. Hogy mennyire frissek a csomagok azt az SmTube is jelzi melyben tényleg a naprakész legutolsó verziót találtam meg. Viszont amikor elindítottam a videót az SmTube+VLC nem jött össze a VLC állandóan becsukódott, viszont az SmTube +SmPlayer kombináció szépen ment. Az Nvidia meghajtóprogramot telepítéskor már felrakta automatikusan és jól is működtek. Nem hagytam fel a csomagok kutatásával és az AUR opció bekapcsolása alatt érdekes dolgokat fedeztem fel. Racer, Wolfestein enemy teritory, Enemy territory quake wars, Rigs fo rods meg mi egy más finomságot. Szinte hihetetlen, hogy mennyi csomag lehet benne, készen. Aztán amikor próbáltam telepíteni kiderült az nem mind működik, vagy csak hibásan. Az AUR opcióknál talált csomagok egy része nem ment. A rendszert pár napig használtam, tökéletesen ment. Segítség nem igen kellet, de elég nagy a támogatási köre és ha valami nincs meg Manjaro alatt, meg van Arch alatt.

Kellemesen megtervezett Xfce

     Összefoglalva negatívumként a nagy RAM fogyasztást hoznám fel mely csökkenthető a háttérben futó 2-3 alkalmazás bezárásával illetve hogy a packege managerban az AUR opciónál sok csomag nem megy, vagy hibásan. Pozitívum a gyorsasága ekkora RAM fogyasztás mellet, a kitűnő magyarosítás és a rendelkezésünkre álló sok és friss működő csomag. Bátran merem ajánlani.

 

A fejlesztő oldala: https://manjaro.org/

Megosztás