Az email küldés és fogadás szinte mindennapos már az emberek életében. Köszönhetően a gyors technikai fejlődésnek, az olcsó mobiloknak, valamint az azokhoz tartozó internetes szolgáltatásoknak, az emailek, kliensek segítségével könnyen elérhetőek, olvashatóak. Persze ez attól is függ, hogy melyik szolgáltatónál hoztunk létre fiókot. Talán nem haragszotok meg, ha azt írom, hogy a Gmail -nek van az egyik legnagyobb “bázisa” ezen a téren. Több kliens program is található hozzá. A másik dolog, hogy maga a Gmail fiók létrehozása egyszerű, a kezelőfelülete könnyen megtanulható, ha pedig nagyobb fájlokat is akarunk küldeni akkor nyugodtan megtehetjük. Léteznek ugyebár titkosított email fiókok is mint például a Protonmail, de oda mire bekerül az ember, körülbelül egy hónap. Ezeknek a titkosított email fiókoknak az az előnye, hogy egy tiktosított szerveren keresztül mennek át a levelek, illetve ha valaki kap egy üzenetet a szerverről akkor azt csak abban az esetben tudja elolvasni, ha a feladó elküldi a “kódot” ami feloldja az üzenet védelmét, így válik olvashatóvá. Pofás egy kis játék, de megéri.
A Gmail kliensek között kereszt platformos alkalmazásként a jól ismert Thunderbird a nyerő. Itt is pár beállítás és máris szinkronizálva vannak leveleink a Gmail fiókunkal. Linuxon, több ehhez hasonló alkalmazás is megtalálható amik még kevesebb erőforrsát igényelnek, mégis tudásban nem “butulnak” le annyira. Vannak viszont még ezeknél is kissebb applikációk, amik már szinte “gyér”-nek is nevezhetőek mégis hasznosak. Ilyen alkalmazás lehet példáként a MUTT nevezetű email kliens programocska.
Mivel mindig tanul az ember, így nekem is sikerült beüzemelnem ezt a remek kis alkalmazást. Veterán Linuxosok most nevetnek rajta, hiszen ők kezdetek óta használják, én pedig még csak most “mutatom” be elsőnek.


A MUTT -ra jellemző tulajdonságok a következők:

> gyors,
> nagyon kicsi ( telepítve körülbelül 1,5 MB),
> szinte minden distribúcióra elérhető,
> csak is terminálból indítható,

hátránya az, hogy:

> képeket nem jelenít meg,
> email címet manuálisan kell beütni,
> csatolt fájlokat nem lehet vele küldeni,
> több címzett megadása nem lehetséges,


Azt nem mondhatnám, hogy könnyen beállítható de ahogy mondani szokás “valamit valamiért”. A következő leírás azt mutatná be, hogy egy Gmail fiókhoz miként lehet hozzárendelni a MUTT alkalmazást, hogy használható is legyen.

Tételezzük fel, hogy Ubuntu/Debian variáns van a gépünkön. Nyissunk egy terminált majd adjuk ki a következő parancsot:

sudo apt-get install mutt

Ezzel megvagyunk, feltelepítettük a MUTT programot. Most nézzünk pár beállítást ami ahhoz szükséges, hogy az alkalmazás sikeresen fusson.
Maradjunk még szintén terminálban, és adjuk ki a következő utasításokat:

mkdir -p ~/.mutt/cache/{headers,bodies} touch ~/.mutt/certificates

A parancs amit kiadtunk, létrehozza a .mutt könyvtárat a hozzá tartozó kiegészítőkkel. Vegyük figyelembe, hogy mivel “.” -al kezdődik, így valószínűleg rejtett mappa lesz a későbbiekben!.

Most nyissuk meg kedvenc szövegszerkesztőnket és hozzuk létre a .muttrc fájlt. Lépjünk bele és a következő utasításokat másoljuk az üres fájlba.

# A basic .muttrc for use with Gmail

# Change the following six lines to match your Gmail account details set imap_user = “YOUR.EMAIL@gmail.com”  <<< írd be a gmail fiókod set imap_pass = “PASSWORD”        <<< gmail fiókod jelszava set smtp_url = “smtp://YOUR.EMAIL@smtp.gmail.com:587/” <<< írd be a fiókod nevét, de csak a nevét a YOUR.EMAIL helyett! set smtp_pass = “PASSWORD”        <<< jelszavad set from = “YOUR.EMAIL@gmail.com”    <<< szintén gmail fiókod neve set realname = “YOUR NAME”        <<< a megjeleníteni kívánt neved. például: Linux Lajos

# Change the following line to a different editor you prefer. set editor = “nano”

# Basic config, you can leave this as is set folder = “imaps://imap.gmail.com:993” set spoolfile = “+INBOX” set imap_check_subscribed set hostname = gmail.com set mail_check = 120 set timeout = 300 set imap_keepalive = 300 set postponed = “+[GMail]/Drafts” set record = “+[GMail]/Sent Mail” set header_cache=~/.mutt/cache/headers set message_cachedir=~/.mutt/cache/bodies set certificate_file=~/.mutt/certificates set move = no set include set sort = ‘threads’ set sort_aux = ‘reverse-last-date-received’ set auto_tag = yes ignore “Authentication-Results:” ignore “DomainKey-Signature:” ignore “DKIM-Signature:” hdr_order Date From To Cc alternative_order text/plain text/html * auto_view text/html bind editor <Tab> complete-query bind editor ^T complete bind editor <space> noop

# Gmail-style keyboard shortcuts macro index,pager y “unset trashn ” “Gmail archive message” macro index,pager d “set trash=”imaps://imap.googlemail.com/[GMail]/Bin”n ” “Gmail delete message” macro index,pager gi “=INBOX” “Go to inbox” macro index,pager ga “=[Gmail]/All Mail” “Go to all mail” macro index,pager gs “=[Gmail]/Starred” “Go to starred messages” macro index,pager gd “=[Gmail]/Drafts” “Go to drafts”

#end—————————————–


Ezzel megvagyunk. Mentsük is el. Nem kell megijjedni, a beállítást automatikusan megkeresi a program és beolvassa.
Még mielőtt elindítanánk a MUTT ot, a beállításokban nyillal jelöltem, hogy miket kell átírni, hogy Gmail fiókunk szinkronizálva legyen. Lásd fentebb!. ( a nyillal jelölt magyarázatot ne másoljátok bele. 🙂
Megvagyunk a beállításokkal, maradjunk szintén terminálban, és írjuk be a következő kis parancsot:

mutt

Mielőtt látnánk a konzolos felületet a program szinkronizálja a Gmail fiókunkat.
Megjelent a fekete képernyő, az összes eddigi email levelünkkel.
Nagyszerű, készen is vagyunk!

Több infót találsz a billentyűzetekkel kapcsolatban ha a “?” jelet megnyomod.
Annyit biztosan tudok, hogy listát a ctrl+i gombok kombinációival leütve frissíthetsz.

Az eredeti cikk a következő linkre kattintva érhető el:
http://www.sbprojects.com/projects/raspberrypi/mutt.php

Megosztás