Na ez a játékműfaj mely nem az én asztalom. Egy valósidejű stratégiai játék melyben egy civilizációt kell fejleszteni. Leginkább az Age Of Empires-re hasonlít. A synaptic csomagkezelőből töltöttem le igy a 2014-es verzió volt meg bar már létezik újabb is.

A játék elindításakor több mód van. A kampányokból nem lehetett választani, de a mérkőzés módban sok opció volt és azon opción belül is volt több állíthatósági lehetőség. Én nem éltem a lehetőségekkel mindent alapértelmezetten hagytam. 12 civilizáció közül bírtam volna választani én a Maurja birodalmat kaptam. A grafikán meglepődtem. Nagyon szépre sikeredett. Ez egy 3D-s stratégia. Elég jól megvan csínláva, a víz, a szél minden. Először unalmas volt a játék hisz nem az én műfajom, de amikor rájöttem hogy is működik, tudtam fejleszteni kezdett érdekessé váni. A játék menthető és később fojtatható. Vadászatból állattartás lett, a nők is dolgoznak a földeken vagy gyümölcsöt szednek de az építkezésben is tudnak segíteni, és a munkás katonasorba áll ha kell.  Arra is rájöttem hogy fejleszthető az egész kultúra, de a diplomácia használatára nem jöttem rá. Van kőbányászás, vasbányászás, fölművelés, fatermelés stb. Ha nincs elég ház nincs hol lakjanak az emberek így nem tud a város fejlődni. Nagy épületek építésénél jobb több munkást alkalmazni. Az elefántok egyfajta központok ha mesze van a bánya oda bírják a bányászok a kitermelt dolgokat vinni, így nem kell mindig egészen a központi épületig gyalogolni nekik. A pap tényleg tudott gyógyítani. Valahogy kisgyerek is született a faluba. A katonaságot már megadott katonai alakzatokba lehet rendelni ami elég nagy segítség csatában. A végén csak le tudott foglalni a játék annak ellenére hogy még egyszer írom nem az én műfajom úgyhogy ez nagy pozitívum. A hangeffektusok és a háttérzene szintén kitűnően meg volt oldva. Kérdés akkor hogyan hat a műfaj kedvelőire? A játékban hálózati lehetőségeket is láttam.

Grafikában egyedül a lábnyomokat hiányolom a hóban, bár amikor már elég nagy lét számú civilizációm volt a 2×4200+ Amd processzorral 1.5GB RAM memóriával
rendelkező PC-n elkezdett kissé szaggatni a játék, bár a játék oldalán 1GHZ processzoros 512MB-os OpenGl 1.3 as grafikust ír minimumnak. Végértékelésként egy kitűnő stratégiai játék szép grafikával.

A fejlesző oldal:http://play0ad.com/

 

Megosztás