A második világháborús német tengeralattjárók mindenki fantáziáját megmozgatja. Szinte legendák keringtek róluk. Így készült el a Das Bot című TV-sorozat, amit szívesen néztem én is. Később DOS alatt játszottam az 1 flopis játékot amely Das Bot néven futott és akkoriban nagyon izgalmas feladatok elé állított minket. Nézzük ennyi év után mit ad a linuxos Danger from the Deep.

A PlayDeb-ról telepített játék sokat ígért. Hangulatos zene a 30-as 40-es évekből. A tengeralattjárón mindenfelé szépen lehet közlekedni, de nem Doom-féle FPS módban hanem gombokkal ilyen olyan szobába találjuk magunkat vagy ép a fedélzeti más részein. Az első meglepetés, hogy az ember már-már el is téved a játékba. Az irányítást végző gombokat legjobb kiírni egy papírra annyi van belőle. Hát ez még el is megy, majd egy listáról olvassuk mit kell nyomkodni. Külön rá kellett jönnöm, hogy a nyilakkal lehet irányítani, de a kormány középre állítása az enterrel megy. Ezzel meg is volnánk. A történelmi csatákat nem tudta beolvasni, ez kár. A rajongás nem marad el az én részemről hisz egy német tengeralattjáró kapitánya lehetek. A játék feladat választásánál lehet választani milyen tengeralattjáró, ki a kapitány, itt különböző képek vannak, meg sok hasonló állítható apróság ami nekem tetszik. Szintén meg lehet tekinteni milyen járművek szerepelnek a játékba, a repülőktől kezdve a hajókon keresztül a tengeralattjárókig. Amikor minden be van állítva útnak indulhatunk, 25km-es út elég riasztónak tűnik, így érdemes felgyorsítani az időt különben el alszunk. Az irányítóeszközök németül vannak, hisz német tengeralattjáró, így az angol nyelvtudás mellett kell a német is. Az egész annyira bonyolult kezd lenni, hogy lehet be kellene iratkozni először egy katonai tengeralattjáró tanfolyamra. Ez mint szimuláció hízelgő, de mint szórakoztató eszköz, inkább terhelő. Három nap kínlódás után úgy gondoltam feladom, de véletlen során lemerült a tengeralattjáróm és új fejezetet kezdett a játék. Az irányítás továbbra is macerás, periszkóp szint, elérése, bármit teszünk nem látjuk rögtön a következményét, ez miatt nem értjük mi történik, de valójában is van le és felmerülési idő, torpedó aknájának vízzel feltöltése és hasonlók, vagyis jobban belegondolva ép ez az igazi szimuláció. Játék közben hiányzik a hang, csak zene szól így nehéz érzékelni a támadást, amikor már a felénk repülő ágyúgolyókat látjuk már bajban vagyunk, igaz a zene csata előtt megváltozik. Bár amikor az ellenség hajója elkezd süllyedni tenger hangját hajuk. Az eltalált hajóról üzenetbe vagyunk értesítve, ami zavaró és a periszkópban lehet látni ahogy lassan elsüllyed a hajó. Én azért elvártam volna egy robbanást vagy füstöt, bár lehet hogy víz alatti találatnál nincs ilyen csak a filmekben. Grafikailag azzal a pár megadott beállítással sokat lehet változtatni rajta, jövőt játékát sugallja. A 2007-es játékon látom ezt azt javítgattak de ettől függetlenül nagyon szép és jó játék, a programozok kitettek magukért teljesen egy modern, új játékot kapunk. Az interneten összeszedett infók alapján 1GHz-en kellene, hogy menyen 256MB RAM-mal de az ajánlott az 512MB, én 2×4200+ Athlon processzorral, 1.5GB DDR2 memóriával ellátott, Ati HD 6450 1GB DDR3 grafikuskártyával rendelkező gépemen próbáltam és bármilyen grafikai beállítással ment.

Összegezve grafikailag nagyon jó játék, viszont az irányítása nagyon vagy inkább lehet, hogy túl összetett. Őszintén már azt hittem le fogom törölni, de a szerencsén múlt hogy nem, és amikor az ember megérti egy nagyon jó dolgot kap. De hogy ne legyen játszhatatlan csináltak hozzá egy 35 oldalas könyvet vagy inkább utasítást melyet később találtam meg az interneten. Ebben minden műszer le van írva és annak használata. Látszódik, hogy ez igazi szimuláció és sokat dolgoztak rajta. A kezdeti nehézségek után az ember amikor beletanul nagyon jó hangulatú, izgalmas játékban találja magát. A játék jó stratégiai érzéket kíván. Sokszor pénzért nem csinálnak ennyire jó szimulációt, azért a hangon picit többet dolgozhattak volna, de lehet nálam volt a hiba.

Itt többféle csomagot találunk letöltésre(más disztribúciókra): https://sourceforge.net/projects/dangerdeep/

 

ubot

A tengeralájárónk (van többféle)


hajo

Hajó egyféle grafikai beállítással


hajo2

Hajó más grafikai beálítással

Megosztás