Ez egy körönként lépésről lépésre történő stratégiai játék. A játék még 2003 júliusában indult az útjára, az 1.0-ás kiadás hivatalosan 2005 október 3.-án volt. Nyílt forráskódú, de nem csak ezért, elég nagy rajongói tábora van.

Ez nem ép az én műfajom közé tartozó játék, bár őszintén régen én is játszottam. Más játékokhoz hasonlítják mint amire engem emlékeztet. Nekem a Heroes 2 hangulatát adja vissza, de tényleg nem olyan. Ottan a hősnél voltak a katonák itten meg egyenként irányíthatom őket. Grafikai szinten ne várjunk el nagy valamit, de aki az ilyen típusú játékokat szereti elégedett lesz a hangulat miatt melyet a hangeffektusok és a háttérben szóló zene adja. Valamikor a középkorban lehetünk, van itt varázsló meg zombi, csontváz mi egy más. A magyarosítás az jó lett, annyira jó hogy a benne levő segítség is magyarul van, érthető és tényleg segít. De nézünk kicsit részletesebben, indítás után van három féle játékmód. Gyakorlás, ami nagyon jó, pár dolgot meg tudunk tanulni főleg kezdőknek jó és mivel magyarul van, tényleg segít. Hadjárat, melyben bizonyos katonai feladataink vannak, melyeket véghez kel vinni. Tetszik a hadjáratokban megjelenő párbeszédablak, ami még érdekesebbé teszi az egész történetet. Összesen 16 hadjáratot számoltam össze, de mindegyik megvan hány pályából áll és milyen nehézségi szintű. Úgy képzeljük, hogy az első hadjárat, újonc szintű, de 23 pályából áll. Van még többjátékos mód, mely azt jelenti, hogy az online játék mellett, bírunk barátainkkal játszani, vagy esetleg egy általunk összeállított játékot számítógép ellen. A kiegészítők simán beolvasódnak direkt az internetről és ami nekünk tetszik könnyen telepíthetjük. Itt meg kell említenek több magyarok által készített kiegészítő van. A szerkesztőben saját pályát tudunk kreálni. Hét különböző szövetség van, melyeken belül még több faj van. A szövetségek a Hűségesek, Kalifátus, Knalgai szövetség, Lázadók, Perzsekények, Élőholtak és az Északiak. Pár próbálkozás után rájöttem jobb először a gyakorlás módnak bár az első pályáját befejezni megértsem mi hogy működik. A teszt kedvéért még egy többjátékos módnak nekifutottam számítógép ellen. A Hűségeseket választottam. A játékosaink mozgástere sokat függ mivel megyünk, így a loval lovagok, a Dzsidás és a Huszár sokkal messzebb el tudnak menni egy lépés alatt mint egy sima Vívó vagy Varázsló. A napszakok lépésenként változnak ami nagyon szimpatikus. Külön oda kell figyelni ki tud távolról támadni a közelharc mellett és ki csak közelharcban. A faluban átvészelt időért gyógyulást kapunk az emberünkre, és az elfoglalt falukert napi aranyat kapunk, melyből fel tudjuk építeni a hadseregünket. Szimpatikus kis játék, van logikája. Természetesen közepes szintre beállított csatát elvesztettem, nem ártana még gyakorolnom. A figuráknak az adatait jól figyeljük meg, megvan melyik mibe mennyire jó, mennyire jól tud védekezni. A játékot a szoftverközpontból töltöttem le. A PC Guru szerint a gépigénye egy 1GHz Pentium 3as és 512MB RAM, a game-debate szerint 1700+processzor és 1GB RAM, nekem a 2 magos 1.5GB RAM-mal rendelkező gépen szépen futott, hisz itt nincs nagy grafikai igény.

 

wesnoth

Egy körbefogott ellenfél, piros karikákkal a játékos van. Látszódik az egyszerű grafikai megoldás.

A játék nem hiába örvend nagy rajongói tábornak, a grafikát észre sem vesszük a jó atmoszféra mellett. Nagyon kis társaságnak is téli hideg napokba egy gépen egymás mellett el lehet játszani. Külön dicséretet érdemel a jó magyarosítás. Aki szereti a hasonló játékokat ajánlom neki.

Megosztás