A reklám ereje elérte a gyerekeket is, így sok gyerek Minecraftot akarna játszani. Ennek vannak ingyenes nyílt forráskódú alternatívái is. Igazán objektív leírást nem tudok adni, mert a valódi Minecraft sem tartozik a kedvenceim közé és azon kívül hogy építeni kell nem tudom pont mi az értelme, de gyerekeknek jó logikai játék, engem egyfajta legó kockákra emlékeztet. A tesztgép a megszokott 2×4200+, 1.5GB DDR2, Ati HD 6450 1GB grafikussal és a Zorin Core 9 ami egy Ubuntu 14.04LTS-nek felel meg. A tesztben szereplő mind kettő játékot a playdeb oldalról telepítettem egy korábban már itt említett leírás szerint.

Freeminer – A játék gyorsan elindult. Nagyon egyszerű áttekinthető menüt kapunk. A grafikai beállításoknál mindent bekapcsoltam ami létezett. A mód letöltés nem ment online, egyetlen egy módot sem látott, valószínűleg manuálisan kellene belerakni őket. Az egyjátékos módban, a játék ment, megpróbáltam azt csinálni amit a gyerekek, építettem egy házat. A napszakok egymást váltották. Állatkákat nem láttam. Egy csomó eszközt tudtam használni. Még eső is volt és szélben kissé mozogtak a fák lobjai. A többjátékos módba belépéskor jelszót kért, de rájöttem, hogy bármit beírok azt elfogadja, de lehet érdemes egy felhasználónévnél egy jelszót használni. Online szerveren már találkoztam nyuszival és báránnyal is. Így biztos érdekesebb a játék. Csak öt szervert láttam.

freeminer

Online szerveren a Freeminer

Minetest – Kissé más jellegű menü, grafikai beállításoknál minden a maximumra adtam. A házépítésnél szinte ugyanazokra az eszközökre bukkantam. Grafikailag megfelel a FreeMiner-nak, nem csoda hiszen egy grafikai motort használnak. Itt nincs online mód telepítés de a fejlesztő oldala kínál módokat. Nekem először nem akartak működni, végül sikerült aktiválni a módot, a .minetest mappában kellet egy mods mappát létrehozni és a belemásolandó mód nevét rövid pár betűsre átnevezni. Nálam a Freminer-ban nem mentek ugyanazon módok, valószínűleg vagy saját módjai vannak, vagy rosszul csináltam. A napszakok itt is múlanak, de lassabban, bár biztos állítható az idő sebessége. Online módba egész szerver kánaán van, rengeteg szerver sok játékossal. A nevünk mellé ne felejtsünk egy beírni jelszót, ha egy névvel nem tudunk belépni lehet már létezik, van ahová egyáltalán nem tudtam belépni, de nem kell megijedni valahol biztos találunk helyet. Itt egy szerveren láttam állatkákat ami azt jelenti itt is lehetnek állatok és működnek a módok ha helyesen rakjuk be. Kedvenc online módom a harc a zászlóért volt, a pályán összeszedett fegyverekkel lehetett lövöldözni mint egy igazi FPS-ben és a másik zászlóját kellett elvenni, egyedül ennek a lényeget tudtam megérteni.

minetest

Minetest-ben épített házam belülről

Összegzés ként két alternatívát próbáltunk ki a sok közül. A Minetest-ről több helye írnak az interneten, van teljesen Linuxos kiadásban, nem kell adalék hozzá és mivel nem Java-ban irták hanem C programozási nyelven így a fórumokon olvasott vélemények szerint sokkal gyengébb gépeken lehet játszani, ugyanez igaz a FreMiner-ra is. Mind kettő játék szimpatikus, de a Minetest-ben online sokkal nagyobb az élet viszont érdekesség, hogy a Freminer-ban volt zoom. Sok módot találtam hozzá, nagyon jó alternatíva így nem kell lemondani a gyerekeknek az e fajta játékélményről Linux alatt sem, sőt nyílt forráskódú szabad szoftverrel tehetik ezt.

A fejlesztő oldala Freeminer:http://freeminer.org/

Minetest:http://www.minetest.net/

Megosztás