Ez a játék teszt a Xonotic-ból ered, pedig fordítva kellene, hogy legyen hisz a Nexuiz-ból lett a Xonotic, melyről itt írtam https://linuxsarok.hu/nativ-linux-jatekok-xonotic-0-8-1/, viszont a Nexuiz online játékosok kérték külön téma ként kezeljem, hat íme.

A játék még 2005 májusában jelent meg, anno még én is játszottam OpenSuse alatt egy Amd Duron 850MHz-es gépen futott. Már akkor jól nézett ki. Az egész történetnek 2010-ben lett vége, megvették a Nexuizt névvel együtt és most a Steamon fut Crytec motorjával. 2011-ben újraéled mint Xontoic, de nem hagyták a klasszikus Nexuiz-t sem meghalni. Van egy Rexuiz módja amit az alábbi linken lehet letölteni https://sourceforge.net/projects/rexuiz/ , én nem igazán láttam a különbséget a Nexuiz-hoz képest. Lehet, hogy csak a név miatt van. A játékot itt is a Darkplaces motor hajtja, képminőségben nem nagyon latható a különbség a Xonotic-hoz képest, viszont főleg a hagyományos pályákon észleljük, hogy ez a régebbi játék. A menü már ismert hisz a Xonotic ugyanezt vette át, bár itt van ahol kevesebb beállítási lehetőség van, más dolgok viszont könnyeben megtalálhatók, lehet éppen az egyszerűség miatt. A megjelenő fegyverek helye szintén hiányzik, ami nekem egy kis segítség volt akárcsak a fegyver típusától függően változó célkereszt is, itt állandóan ugyanolyan. Egy kezdő, vagy pályát nem ismerő játékosnak sokat jelent. Főleg a távcsöves puskánál feltöltést jelző hiányzott nagyon. A játék gyors és pörgős, nekem túl pörgős is. Szintén több mód van, de a haláljáték (deathmach) a legkedveltebb, sok másik között ami van. Az online szervereken mindig valaki fent van, sokszor sokan is. Aki nem szereti az emberi ellenfeleket, azoknak vannak offline feladatok, vagy indíthat saját szervert robotokkal. A lövegek, fizikája, és magával rántott grafikai effektjei nagyon jók, akárcsak a fegyverek kinézete, egy az egyben megfelel az újabb Xonotic minőségével, így egy modern játékot kapva. A teleportáló kapuk viszont eléggé ósdin vannak megcsinálva, igaz azt is figyelembe kell venni, hogy ez nem új játék de akkor is elég pixeles. A fegyver használat viszont jobban meg van oldva, pár fegyver jobb klikkes lövésnél mást csinál mint az utódnál és általában az a más dolog hasznosabb. Ez viszont sokat vet a lantba, hogy miért is játsszák olyan sokan még mindig. Magyar vonalról érdekes hogy elég sok magyar játékossal találkoztam a Nexuiz szervereken. Elméletileg más a játék fizikája. Én nem éreztem, bár jobb eredményeket értem el itt mint az utódnál, úgy hogy lehet benne valami. Háttérben többször elég jó a játék hangulatát feldobó zene megy. Hardverkövetelményben egy szinten van a Xonotic-al, nálam a 2×4200+ Amd, 1.5GB RAM és 1GB 64bit Ati HD6450-es grafikuskártyán szépen futott.

nexuiz000000

3 dimenziós elsősegély csomagok, elég jó grafika, viszont jobb felől ott a régimódi dimenziókapu

Attól hogy a játéknak van utódja a lelkes rajongók nem hagytál meghalni a játékot, így Nexuiz még van klasszikus formában de már figyelmeztetek töltsem le a Rexuiz-t, amit meg is tettem, glx az-az OpenGL-ben nem indult el, SDL-ben elindult és Wine alatt is, ez nem jó reklám neki, terminálban programozási hiba féle üzenetet kapok ha glx-ben indítom, de ha lesz fejlesztés biztos azon a néven fog tovább futni, ha másért nem a szerzői jogok miatt a Nexuiz név meg van vásárolva. Aki nem akar váltani Xonotic-ra, vagy régi, de új játékot akar kipróbálni annak ajánlom és mindenkinek aki szereti az ilyen stílusú játékokat.

A fejlesztő oldala Nexuiz: http://www.alientrap.org/games/nexuiz

Megosztás