Sokak gyerekkori álma a vonatozás. Van aki később azzal is foglalkozik mások nem. Itt egy lehetőség betekinteni e világba ahol csak sínen gurulnunk és minden egyszerű. Na valójában nem ilyen egyszerű a dolog. De miről is van szó.

Az OpenBVE egy nyílt forráskódú ingyenes vasútszimulátor. Azért annak ellenére hogy Linuxos látszódik, hogy Windowsról jött, a Mono kell neki a működéshez a Zorin szoftverkezelőjében találtam, ahol a telepítés után meg kért egy adalékot, így érdemes terminálból indítani ha hiba van lássuk mi az. Na amikor az fent volt akkor sem indul tel. Akkor a Linuxos csoportban kaptam segítséget, hogy 2 fájlt, két kis képet tegyek át RGB-be ezt a 2-őt Data/Menu/icon_parent.png, Data/Menu/icon_folder.png. Utána elindult a dolog. Grafika a 2015 most már 2016-os évhez képest elavult de azért elég élvezhető. A fák kissé a Pentium 2-esekről ismert autós játékokban látott fákra emlékeztetnek, ugyanis egy szép fa mely oldalról azért lapos, vagyis egy kép. Az beleépített vonat egy angol pályán tud menni különböző körülmények között. Már itt megtudjuk, hogy a vonat nem akkor áll meg amikor akarjuk és kell ismerni a jelzőtáblákat is. Játék magyar nyelvre állítható, így magyar instrukciókat kapunk. De aki ezzel nincs megelégedve az interneten rengeteg pálya és vonat van. Na nem mindegyik olyan minőségű mint a vele kapott ”gyári”. Érdekességként letöltöttem pár magyar pályát és vonatot. Mindjárt más lett a dízelmozdony irányítása itt ugyanis másutt van a fék, és a Magyarországon gyártott M41-es mozdonyoknak hidromechanikus erőátvitele van, így megváltoztak a gyorsulás és lassulás szabályai, a Bzmot motorvonat meg még másként viselkedik. A helyes megállás az vasútmegálón nem egyszerű dolog, főleg ha időbe akarunk mindenhova odaérni. Le a kalappal a mozdonyok hangeffektusaiért, és részletességéért, a magyar pályák azért néha a múlt számítógépes játékaiba visznek minket vissza grafikailag, de bár a pálya hossza részletessége emlőket stb. más adatot illetően pontosak. Beállítható a elmosódás nagy sebességnél, ami ha felgyorsul a vonat kicsit életszerűbbé teszi a játékot. Volt fotóminőségű mozdony, hang nélkül, volt ahol meg az ülések is látszódtak meg az ajtó nyitódott, csukódott, különböző részletességgel kidolgozott vonatokat és pályákat találunk az interneten. Le a kalappal előttük, hiszen mindet le kelet fényképezni, hangokat összeszedni, hogy élethű hatást kapjunk. A grafikánál amit elvesztünk a hangnál visszakapjuk. Amikor megérkezünk az állomásra meg bírjuk nézni hány pontunk van, bírnánk e mozdonyvezetők lenni. Nálam jelentkezett egy olyan hiba, hogy ha kilépek a játékból, majd visszamegyek ugyanaz a pálya nem indítható egy másikat kell választani, de amikor megint bekapcsolom újra játszható.

Mindent összevetve egy elég élethű játék, vagy inkább szimulátor, mely fejlesztésébe akár mi is besszállhatunk. Hátránya a múltat idéző grafika mely ellenére Pentium 4-es alatti gépen ne nagyon próbálkozzunk.


alomasrolki

Az állomásról kimenet a V63-as típusú mozdonyban


v63

V63 as mozdonyon, nyitott utaskocsiajtókkal, a Magyarországon gyártott legerősebb mozdony


dizelm41

M41-es megy ki

Megosztás