Egy egyáltalán nem új FPS-ről van szó, de a mai napig létezik és a szervereken bőven lehet találni játékosokat, de botok ellen is játszhatjuk. A fizetős elődje meg még régebbi, de valódi legenda volt. De miről is van szó?

Vannak akiknek már ismeretlen az a név, hogy Quake3 Arena, mások számára legenda mely még 1999-ben indult útjára. Magában a grafikai motor az ingyenes és sok más játék használta. De 2005-ben megjelent az OpenArena mely szinte megegyezik a Quake 3-al. Viszont ez egy ingyenes játék. Mondhatnám ezzel meg is történt a játék bemutatója, de azért akik nem ismerik számukra egy kis leírás vagy inkább teszt. Többféle játék mód van, nekem tan Deadmach a kedvencem, minél több embert kell lelőni. De van zászlószerzéses mód is több más mód között. A háttérben beszélő bemondó hang a játék hangulatát jól feldobja, kicsit Mortal Kombatos hangra emlékeztet. Az háttérhangok nagyon jók, mintha tényleg a pályán lennek. A fegyverarzenált a pályán találjuk, akárcsak a az elsősegély és más csomagokat. Gépfegyverrel és motorfűrésszel indulunk aztán amit összeszedünk. Nekem a kedvenc fegyverem az villámfegyver, de jó a rakétavető is. Vannak olyan szerverek ahol csak „távcsöves puska” van ami inkább űrfegyver, de sok más érdekesség is van. Az életbemaradáshoz jó ha ugrálunk mely más szemében levegőben bukfencező játékost mutat. A játékélmény fokozására, láthatunk fej nélküli hullát, vagy a felrobbant, szétlőtt játékos spriccelő szívét attól függően hogyan hal meg a játékos. A figuránkat mi bírjuk kiválasztani, lehetünk öltönyösök, pókasszony, űrharcos és még sok minden más. A játék menete gyors, de azért nem Cube2, így nagyon szépen játszható. Egy leírás szerint a Quake 3 volt az Unreal Turnament konkurenciája vagy fordítva. Az interneten úgy írják akár egy Pentium 2-esen is el tud menni a játék 64mb RAM-mal, amit kétlek, mert a régi gépekre tervezett Antixnak is 60MB kell a működéséhez, és a grafikáján picit javítottak a Quake 3 hoz képest. Azért csak érdekelt a dolog és kipróbáltam a régi 900MHz-es Athlon gépen, melyen 768MB SD-ram van és egy Ati 9550 grafikuskártya maximális képminőséggel és 1024*768-as képfelbontásban de simán ment, úgyhogy kezdem elhinni, hogy megy.

A játéknak nagyon jó hangulata van, a grafikája elviselhető még ma is, és bármilyen operációs rendszeren elmegy, bármilyen régi számítógépen melynek OpenGL-t támogató grafikus kártyája van. Egy próbát mindefélekép megér.


A fejlesztő oldala ahonnan letölthető a játék: http://www.openarena.ws/smfnews.php


menuszinte korlátlan mennyiségű karakter


shot0011a gyors játék miatt szinte lehetetlen  képmentést csinálni


kep2

Megosztás