Hát igen, mindenkinek olyan valami jut az eszébe, hogy Open Red Alert és az is meg nem is. Az OpenRA-ban 3 különböző híres stratégiai játék bújik meg.

Amikor letelepítettem a deb-filet (Zorin Core 9-en teszteltem), majd feltelepítettem a játék indításakor megkérdezte milyen csomagot akarok. A RedAlertot választottam, letlötött egy 10MB fájlt és elindult a játék. A grafika a Red Alert és Red Alert 2-es között mozog, bár inkább az egyesre húzott valahol elég játszható volt. Ketten vannak a volt keleti blokkból az ukránok és az oroszok a másik oldalról a németek, franciák és angolok. Tán a legerősebb fegyvernél van különbség köztük, egyedül a keleti és nyugati blokk közt van nagy különbség a fegyvereknél. Majd egy óra kellet, hogy legyőzzem az ellenfelet melyből csak egyet raktam be, vannak missziók is melyeket nem kell egymás után játszani bármi választható. Gondoltam kipróbálom a másik módot is mellyel megint pár megabyte-ot töltött le az internetről. Amikor elindult akkor láttam ez a Command&Concuer volt bár ott Tiberian Dawnot irt, picit gyengébben voltak kidolgozva a figurák is és rögtön az elején elvert a komputer. Itt az embernek jobban össze kellett szednie magát. Nem hagyott békén a legelső mód, hát azt is kipróbáltam. A híres Dune 2000-esbe futottam bele, a három törzs a játékból, minden a megszokott Dune történet alapján. A komputer ittt sem viccelődött velem. Mivel a védelem helyett épületeket építettem rögtön az elején vége lett a srkimishnek. Aztán rájöttem az épületeknek kell alapot csinálni. Mind a három módnál fontos az elegendő energia, mely nélkül sok dolog és a védelem sem üzemel. Egy játékba kapunk 3 játékot, hogy a fiataloknak menyire aktuális a keleti nyugati blokk játéka azt nem tudom, vagy hogy meg e értik mit akart mutatni, bár az utóbbi időbe újra egyre aktuálisabb játékban lévő politikai és katonai helyzet. A Tiberian Dawnál is két blokk van csak két hadsereg is, nincsenek országok. A játék elég reális, a felrobbanó lángszórós elég nagy kárt okoz, a tank nehezen lövi le a fekvő, mászó gyalogost így jó stratégiát kell kiépíteni. A válról indítható rakéták könnyen leszedik a drága repülőinket vagy éppen helikopterünket. Dune 2000 természetesen egy kitalált filmtörténet játékba való átvitele ami nagyon szórakoztató, de a fizika tényeire itt is kell vigyázni, csak itt még az űrbéli szörnykukac is beleszól mely megeszi a gépjárműveinket sivatagban a földből előbújva.

Minden esetre akik ezeket a játékokat szerették azok jól el fognak szórakozni, akik az újabb játékokon nőttek fel azoknak lehet fura lesz ez a nem 3D-s grafika, na meg az is hogy itt nincs fúl építés és nagy elsöprő támadás, van itt építés rengeteg épület, de a számítógép beleszól a dologba kicsit keményebbek a botok még a Red Alert elmegy de, a másik kettőnél még erősebbek, főleg ha a mai játékokat vesszük alapul. Én ugyanúgy elszórakoztam vele mint majd 20 évnek ezelőtt, le tudott kötni a stratégiai játékok kedvelőinek ajánlom, ez még régebbi PC-n is elmegy.


A játék fejlesztői oldala ahonnan letölthető:http://www.openra.net/


redalertv

Red Alert mód


redlaert

Tiberian Dawn mód


dune2000

Dune 2000 mód

Megosztás