Hát ez lesz az a játék amitől sokan el lesznek ragadtatva mások a grafikája miatt fogják szidni. Emlékszünk még a DOS korszakra? Az fiatalabbak nem de van aki igen. 1994-ben jött ki a Transport Tycon nevű játék, ezt követte a továbbfejlesztett Transport Tycon Deluxe ami kapott mágnesvasutat és hasonló dolgokat. Ez egy stratégiai játék, de közben szimuláció is, ahol nekünk kell gazdálkodni. Nagy sikere volt, de a DOS-al az is el lett felejtve. Ez annak az ingyenes verziója mely a csomagkezelőkben is benne van OpenTTD néven.


     A Wikipédia szerint az 1.0-ás OTTD 2010-ben indult útjára a nyílt forráskódú játék. A játék névjegyeben az áll, hogy 2002-2015, de lehet ok a 0.XX verziókat is beleszámítják bár a saját oldalukon meg 2005-2015 áll. Nem emlékszem mikor találtam meg én már jó pár éve újból játszottam, és néha a mai napig fel-fel ugrok egy-egy szerverre online játszani. A játékot magyar nyelvre tudjuk állítani, és akár forintot is tudunk használni pénzfizető eszközként. Új játéknál 4-féle pályát tudunk indítani: Mérsékelt égövi (normál), Szubarktikus (téli), Szubtrópusi (sivatagi) és játékvilág kitalált nyalókákkal, kólaforrással.

     A játék lényegében abból áll, hogy összekössünk falvakat, városokat, és vállalatokat. Az egészet kölcsönből indítjuk melyet ha megadunk, nem kell kamatot fizetni. Általában nagyobb városokból lehet széthordania népet buszokkal, vonattal, hajóval vagy éppenséggel repülőkkel. Az utakat, vasutat nekünk kell kiépíteni. Ahogy az idő múlik, úgy jönnek ki az újabbnál újabb járművek. A járműveknek megvan az élettartalmuk és ha az elmúlt, akkor egyre sűrűbben romlanak el, így ajánlott a cseréjük. Érdemes a megbízhatóságra figyelni, melyet a jármű adatainál ír, attól függ milyen sűrűn áll meg az úton, vagyis robban le a szállítóeszközünk. Indításkor ki bírjuk választani melyik évtől induljon a játék, nehézségi szintet, hóhatár, hogy télen milyen magasba legyen hó, meg sok minden mást. Útközben a számítógép is becsatlakozik egy-egy vállalattal, akik a mi konkurenseink lesznek. Vasúti vonalakon forgalomjelzőket tudunk alkalmazni, komplex vasúti vonalak kiépítését. Százalékban írja a a szállítmány le és féltöltését. Minden pályatípusnál megvan a nagy nyereséget hozó dolog, mérsékelt övezetben a szén és a kőolaj, sivatagiban a víz, és mindenhol az utasok jól fizetnek ha gyorsan oda érnek valahová, így érdemes gyorsvonatba belefektetni. A játék nagyon szórakoztató tud lenni. Közben újsághíreket kapunk egy-egy falu közti vonalnál támogatásról melyet a város ad, lezuhant repülőről, vagy vonat-buszbalesetről. A járművek értéke az idő múlásával változik. Az elektromos vasút megjelenése után ha villanymozdonyt szeretnénk villamoshálózattal ellátott vasutat kell kiépítenünk. Később még mágnesvasutat is bírunk venni.

Háttérben szimpatikus hangok mennek. A vállalat vezetőt szépen aprólékosan mi tudjuk összerakni az arctól kezdve a színsémán át mindenre gondoltak sőt akár főnök nő is lehet. Ha valami nincs a játékban, nekem például a hang nem volt, a letölthető tartalmaknál adhatjuk hozzá. Online módban muszáj friss játéknak fenn lenni, lehet azért harcolni ki éri el leghamarabb egy bizonyos nagyságú várost, melyet egy 500 főnél kisebb faluból kell kifejleszteni, a falu mellé téve székházunk(a kedvencem), de van szerver amikor csak egy bizonyos mennyiségű pénzt kell elérni, vagy más mód is.

     Különböző módok is vannak a játékhoz. Párat ki is próbáltam igen érdekesek. Érdekes volt Kamazzal szenet szállítani vagy a nálunk sínbusznak mondott régi Djuro Djakovic 812-818 gépet látni mellyel jómagam is sokat utaztam vagy a Szerbiában Kenedy néven ismert GM661-es mozdonyt vagy a Ganz gépeit megvenni.

 Pár mód hozzáadása után egy csomó számunkra ismert járművet bírunk venni
 
A legfrissebb játék innen tölthető le: https://www.openttd.org/en/

Módok, járművek pedig innen:http://openttdhungary.gportal.hu/gindex.php?pg=29014438

 

Megosztás