A Tycon -féle játékokból az OpenTTD az egyik legismertebb, de vele párhuzamosan van még egy játék melyet nem neveznék konkurenciának hiszen teljesen más alapokon működik a játékmenet, most ezt fogom bemutatni.

A Simutrans még 1999.-ben indult útjára, azóta is fejlesztik. Lényegében egyjátékos de van lehetőség hálózati játékra is, nekem interneten sosem ment. A játékot telepíthetjük a synapticból is de akár le is tölthetjük, amennyiben mi telepítjük a 64-es úgynevezett pacszetet kapjuk melyben nem túl nagy grafikai élményt kapunk, visszaemlékezünk a Pentium előtti időkre. De a fejlesztő oldalán vannak 128-os pacszetek ezek már érdekesebbek. Szerintem azok a számok valami biteket jelölhetnek, lényegeben a 128-as az már ott van az OpenTTD színvonalán ha nem jobb.

A játék menete, hogy kiépítsünk egy szállítási vállalatot. Itten elég drágák a vonatok, könnyű tönkremenni, kicsi a haszon. Nem elég elszállítani az utasokat, megvan ki, hova akar utazni, és ha kell több buszon vonaton is átszáll, hogy odaérjen a célállomásához. Természetesen az idő múlásával újabb és újabb járművek jelennek meg, ezeknek újabb aszfalt is kell, ezt már nekünk kell kiépíteni, de a nagyobb sebességet kibíró aszfaltnak több a karbantartása, erre is ügyelni kell. Ugyanez vonatkozik a vasúti járművekre és sínekre, mely itt könnyeben villamosítható ha nekünk az kell. Így nem jön automatikusan ellenfél a játékba csak ha mi rakunk be. Így is van elég bajunk. A gyártási láncok jobban össze vannak kötve mint más játékokban. Példának okán, ha egy áruház sört árul, a sörgyárból, nekünk az mellet, hogy elvisszük a sört, a sörgyárba kell vinnünk árpát és üveget, az üveggyárba homokot és szenet, hogy működni tudjon, semmiből sem túl sokat vagy túl keveset, különben vagy üresben állnak a járművek vagy nincs termelés, de az fogyasztás is megvan, ha nem tudnak eladni annyi sört az egész láncolat leáll még nem lesz rá kereslet. A falukból buszokkal bevisszük az utasokat a városokba és a városokat kötjük össze gyorsvonattal ha van rá pénzünk. Az egész egy elég jóra sikerült az élethez hasonló szállítási szimulátor. Szimpatikus hogy fejlődik a technika megjelennek Škoda teherautók, sőt az Ikarus buszok is, sőt az elején ott a GAZ és PAZ is, szóval nem zárták ki a kelet-európai járműveket a listáról, de a nyugatiak is ott vannak. Nagyon oda kell figyelni a járművek fogyasztására mert sokat tud rontani ugyanakkor a sebbegésüktől meg a bevétel függ. Külön érdekes hogy a elektromos áramot is el tudjuk adni a gyáraknak. Szóval egy érdekes játék, teljesen más attól amit megszoktunk. Több nyelven játszható így magyarul is, beleértve a városneveket. A házaknak megvannak a nevei, funkciói. Nagyon érdekes mondhatni járműtörténeti ismeretekkel rendelkező szimuláció, amiből mi is sokat tanulhatunk, egy próbát megér. 1GHz-en már játszható 512MB RAM-mal.


ikarusz

Egy már kiöregedett Ikarus 280-as


autóut

Kiépített autóút


A játék fejlesztői oldala ahonnét letölthető:http://www.simutrans.com/en/

Megosztás