Egy újabb FPS akadt a horogra. Véletlenül találtam rá, gondoltam kipróbálom. Ez nem az a világűrben szaladgálok játék, de nem is a mindennel felszerelt katonáé. Itt a vadnyugaton találjuk magunkat, egyféle A Jó a Rossz és a Csúf féle filmben. Vágjunk bele.

A játékot a fejlesztő oldaláról töltöttem le, 395 MB-es deb csomagot, majd telepítettem. A próbagép egy 2×4200+, 1.5GB DDR2, Ati HD6450-es gép Zorin Core 9-es disztribúcióval. Ahogy láttam ha Pentium 2-esen nem biztos, de 3-ason biztos menne. Telepítés után nincs a start menübe, nincs a háttéren, sehol nincs. Na mondom pedig valahol fent van. Végül, megtaláltam az /usr/games/smokinguns mappában. Mint adminisztrátor tudtam elindítani. A menü rögtön tetszett, bekellet kapcsolni az automata pályaletöltést, így máris online próbáltam ki magam, de csinálhatok saját szervert is akkor akár botokkal is játszhatunk. Online nem volt nyüzsgés annak ellenére hogy milyen versenyeket írt, hogy szokott lenni a fejlesztői oldalon. A grafika az nagy csalódást okozott. A Wikipédia szerint 2009-ben indult útjára a régi Quake 3 motorral rendelkező játék, én kicsit a kilencvenes évek második felébe éreztem magam, ha valaki emlékszik a Half Lyfe 1-re, vagy annak Westernes adalékára, hát azt idézi. Addig állítgattam, hogy rajzfilmszerű nem lett, vagy inkább képregényszerű a grafika, ez nekem nem tetszett, így a normálisra állítottam vissza. Grafikailag leszerepelt, az ugyanazzal, igaz már régi grafikai motorral felszerelt Openarena-ban láttuk, hogy ez többet is tudna.

koboj

A távolba lévő tárgyak még elviselhetők de ami közelebb van ott elég rossz a grafika. Pályák hangulata viszont igazi vadnyugati.

A játékosok mozgása nem nagy valami, viszont amikor valakit lelövünk és esik el vagy össze, az jó meg lett csinálva. Az irányítás is jóra sikeredett, a hangeffektusok meg fantasztikusak. A puskalövések a gyerekoromba látott western filmeket idézik, hallatszik a sarkantyú hangja, amikor berobban valaki és elkezd lőni én megijedtem. A régi fa ajtók csikorgása jól meg van csinálva, szélkerék csikorgása is csak növeli a hangulaton, akárcsak a háttérbe játszódó zene. A fegyverek érdekesek és azok használatuk is. Van Colt ahol a hordót cseréljük, de van amit töltünk, itt bizony minden golyót egyenként bele kell rakni nem elég egy reload (újratöltés). Találunk dinamitot, molotovkoktélt, de akár vehetünk is bárhol vagyunk a játékba ha találunk, pénzt B lenyomásával máris vásárolhatunk. Érdekes hogy a kitört ablakok egy idő után “begyógyulnak”, de az ablakból való lövöldözés élményének a növeléséért csinálhatták így. Lényegében deathmatchot és team deathmatchot találtam, de jobb ha nincs csapattárs mert itt nincs különböző szín, vagy felszerelés csak egyszerű cowboyok vannak. A játék nevének jelentése füstölgő fegyvercsövek így lövések után stílusosan rendesen füstöl a fegyverünk csöve.

A játék grafikáján bírtak volna kicsit még dolgozni, nem elviselhetetlen, de lehetne jobb is. De az egész nincs elveszve mert a hangeffektusok és a játék hangulata meg sok új játékon túltesz, főleg aki a Westernt szereti, de akinek régi PC-je van szintén jó (lehet neki jobb az ilyen grafika), van mit játszani akár online is. És legyünk őszinték nulla pénzért égész jó.

Figyelem, ha nem tudják megvilágosítania játékot, akkor a /home/felhasználó/./smokinguns -a 3d.config fájlban írjuk át az r_overbrightbits sor végén található 1-est 0-ra.

A fejlesztő oldala ahonnan a játék le is tölthető:http://www.smokin-guns.org/

Megosztás