Egy olyan játékról írok melyet már nem fejlesztenek, annak ellenére az interneten mai napig nagy rajongói tábora van, sok szerver, sok mód van hozza és régen én is sokat játszottam. Lehet mondani egy igazi legenda, egy cikkben minden idők 100 legjobb játékai közt a 80 helyet foglalata el sok ismertebb játék neve élőt a ShackNews oldalán.

Wolfenstein_Enemy_Territory_logo

Wolfestein Enemey Teritory röviden ET a Quake 3 motorjával működő FPS, vagyis egyszemélyes lövöldözős játék. Az ingyenes játék még 2003 májusában indult hódító útjára. Először csak a régi Wolfestein Return of the Castle játékkiegészítőként gondolkodtak benne de végén külön játék lett. Az iD Softveare által fejlesztett játék a Splash Damage oldalán mint aktív játék van számon tartva ami igaz is de a letöltött telepítőn látszódik, hogy jó ideje nincs fejlesztve. Régen OpsenSuse-n játszottam a játékot 64MB-os GeeForce 4-es grafikuson, 850Mhz Duron processzorral és 256MB RAM-mal, a mai világban lehet ez nem lesz elég de bár tudni nincs nagy követelménye. Most Zorin Os Core 9-es alatt próbáltam mely Ubuntu 14.04LTS -re épül és nem volt hang bármit csináltam, ezután töröltem és a PlayDeb-ről telepítettem, miután hibátlanul hanggal ment a játék, lehet, hogy csak Ubuntu-ra jellemző hiba volt, de a PlayDeb-en ilyesmivel nem kell foglalkoznunk, már minden el van készítve. Most már kétmagos gépen futtatott játék, azért online sok játékossal lehet a Pentium 3 as az kissé kevés lesz azért kipróbáltuk egy egy Amd 1700+ os gépen is 896MB DDR1-es RAM-mal is 128MB-os Ati 9250-es grafikuson, Zorin Lite 9 alatt szintén a PlayDeb-ről telepítve és jól ment online is, bár itt volt, hogy a hang lagolt, de a FPS az nem esett le. A játék online módba megy, de létezik bottal (robottal) rendelkező mód a Fritzbot, melyet külön le kell tölteni. Nem kell megijedni a botok nagyon is intelligensek, sőt kommunikálnak is velünk, aki ép hálózat nélkül akar gyakorolni nagyon jó.

2016-11-20-150019-am_hydro_dam

 Ez a szerver sem nem üres, pedig nem új játékról van szó

A játék erősen csapatjáték, a második világháborúban játszódik, vannak amerikai (alies az az szövetségesek) és német (axis) katonák. Mind a két félnek több katonai egysége van van és minden egységen belül több féle felszerelés. Az az egységek fegyveres katona, orvos, speciális egység, mérnők, tüzér. Minden egység tud a másiknak segíteni a tüzér bombázást kérni, lőszert adni, a mérnök aknát, dinamitot lerakni vagy ép hatástalanítani és így tovább. Nagyon erősen csapatjáték, nem csak arról van szó ki mivel akar játszani hiszen komplex feladatok vannak ahova csapatok kellenek. Például ahol az amerikaiaknak ki kell robbantani a bankajtót és elvinni az aranyat, melyhez meg kell javítani a tankot levinni kilőni a bankajtót teherautóra pakolni és elvinni, még a németeknek ezt megakadályozni barikádok kiépítésével és aknázással. Szóval itt szükség van mérnökre, orvosra, speciális egységre, nem csak egymás lövöldözéséről van szó, ami igen egyedi dolog volt akkor, bár ma sem sok ilyen jellegű játékot ismerek. A másik érdekesség ami miatt szerintem ilyen nagy rajongói tábora, hogy elsők között volt pár részletben, mint a kifáradás, fegyvertúlhevülés, és gomb kombinációkkal való hangkommunikáció. Szintén lehetett experience (tapasztalati pontokat gyűjteni), melyekkel javul harci képességünk, sűrűbben tudunk aknázni, páncéltörőt kilőni, mert azokat sem lehet végtelenig egymás után csinálni mint barmi mást a játékban. A távcsöves puska is mozog a kezünkbe, idő kell hogy ne mozogjon és lőni tudjunk. Szintén hozzájárulnak az egész élmenyhez a helyszínek, melyek olykor valósak, mint például a Siwa Oasis. Másik érdekesség a feladatoknál, hogy már itt-ott találkoztunk velünk, mint az aranyrablással filmben, vagy a nagy ágyú beindítása mely agyú szintén létezett német oldalon. Nem akarok filmcímeket írni, de biztos sok filmbéli feladattal fogunk találkozni. A játéknak igazi háborús hangulata van, más játékhoz nem mérhető. Grafikailag olyan, amilyen szinten maradt, elfogadható a saját idejében jónak számított, de ha nem is felel meg a modern elvárásoknak még mindig jó és szép. A játék közben található térkép jól használható, akárcsak a megjelenő jelek egy egy ajtónál vagy másnál. A játékban vannak teljes kampányok, melyek általában 3 pályából állnak, de vannak csak egypályás feladatok is több másik mód mellett melyet kevésbe játszanak. A rég nem játszott játékot online módban sok szerverrel találkozunk, van ahol vannak botok vannak az nélküliek is. A legtöbb szerver Jay módot tartalmaz, melyet automatikusan letölt, igaz először megkérdi engedélyezünk e az átlépést rá. Itten kapunk nagyobb ugráslehetőséget, meg több fegyvert és felszerelést mint például a mérgező füstgránát, vagy sörétespuska. A szervereken nagyon jó hangulat uralkodik, jó hangokkal, bár kicsit idegesítő a gépfegyver ropogása, volt ahol meg volt kissé változtatva a hangja. Állandó robbanások, ordibálás néha egy egy zenerészlet bejátszását halljuk, mely tetézi a második világháborús hangulatot.

2016-11-24-200526-railgun

 A „vonatos ágyús” pálya, valaki a karó mögé bújt, közben egy fejlövést kapott katona

Összegezve egy nagyon hangulatos, önmagában egyéni játék, kis gépigénnyel. Kicsit grafikailag el van maradva a mai követelményektől, de még mindig élvezhető, a hang az egészen sokat dob. Az első lépések lehet nehezek lesznek, de ha kövessük a térképet és többi játékost könnyen megoldjuk a feladatokat. Egyetlen egy negatívumaként az időrablás. Amikor felraktam a játékot és kipróbáltam online, észre sem vettem máris reggel egy óra volt, mellette könnyen elfeledkezünk az időről.

Megosztás