A játékhoz egy újságcikken keresztül jutottam hozzá, ahol ez is a méréseknek a része volt. Mondom mi az a játék melyet beszámítanak így elkezdett érdekelni.

A játék egy 939MB-os csomagban jött le a fejlesztői oldalról. 2011 szeptemberében látott napvilágot. Egy gyors FPS-ről van szó Amikor utánanéztem egész története volt, de nem a játékmenetnek hanem a fejlesztésnek. Eredetileg a Nexuiz volt mely még 2 módon létezik régi hagyományos, melyet nem fejlesztenek és a Steamról letölthető. Amikor az IllFonic megvette a Nexuiz melyet megvett a Crytec névvel együtt, új motort kapott és nem volt többet nyílt forráskódú ezért vált szét a Xonotic a Nexuizt-ól és maradt egy nyílt forráskódú játék Darkplaces motorral. A Quake motorból kifejlesztett Darkplaces motor sok fejlesztésen ment át. Érdekes a játékot magyar nyelvre is lehet állítani. Menüje érdekes, jót mutat, a Nexuiz-tól örökölte, a háttérben egy szép 8 bites Comodor 64-esre emlékeztető zene megy. Első dolog a nem túl szép grafika, igaz nem is csúnya. Ekkor jut eszembe mindent a legmagasabbra tenni. Ekkor már kezd érdekes lenni a dolog. Most már egész jól néz ki a dolog. Nagyon közelről látszódik, hogy nem az az igazi, de nem hiszem, hogy valaki a fejét a falba akarná nyomni, sőt játék közben nincs nagyon lehetőség nézelődésre. Nagyon szép lett, sok helyen a tükröződés az ambient nagyon jó meg lett oldva. Szépen ki vannak dolgozva a pályák részletei, játék közben valami technó zeneféle megy, de jól ráad a játék hangulatára és teljesen élvezhető, nem az az idegesítő.

xonotic20160909100452-00

Szép fényvisszaverés a pályán az új teleportálóval

Több helyen új teleportálók voltak, melyek már megfelelek a mai grafikai elvárásoknak. A fegyverek szépek, jól kidolgozottak, mindegyiknek megvan a saját célzója. A fegyver megjelenése helyén a fegyver árnyéka forog. Az ellenség valami fluoreszkáló anyaggal van bevonva, amit meg inkább a jövő játéka képet adja. A lövedékek jól néznek ki harcban, jó effektekkel vannak ellátva. A víz is jól sikerült, de itt találtam egy hibát, ha alámerülünk akkor nemcsak fentről le, de lentről fel is tükröződik. Grafikailag összegezve tényleg egy modern játékba érzem magam. Kár. hogy más játékok nem használják ez a grafikai motort. Robbanások is szépek és a fegyverből kirepülő lövegeket is és az azzal járó effektek szintén jól ki vannak dolgozva. A játékmenet nagyon dinamikus, számomra túl gyors pedig én szeretem a gyors játékokat. Nagyokat lehet ugrani, repülni, nagy a futás szaladás. Lehet botok ellen játszani, pályáról pályára menni, van zászlós, insta (csak távcsöves puska) és még rengeteg más mód.

xonotic20160912114958-00

Jól kidolgozottak az új pályák

A pályákat már más hasonló játékokból ismerjük, bár is egy részét mint pl. Quake3, Unreal Turnament, Nexuiz. Az egyik szerveren elég jól ment a játék, ekkor figyelmeztettek, hogy javítsam meg a játékomat, de mint kiderült Nexuiz szerverbe léptem Xontoic-al, ebből is látszódik a rokonsága két játék között, viszont a Nexuiz-ban kicsit más a fizika. Nem kell két külön játék Xonotic alól ugyanúgy játszható a Xonotic mint a Nexuiz, bár az utóbbinál előfordulhat, hogy homályos lesz a kép. A játék egy AMD 2×4200+, 1.5GB RAM és 64bites 1GB Ati HD6450-es grafikus kártyán lett tesztelve, Zorin Core 9-esen 1280×1024-es képfelbontásban, minden a maximumra volt állítva, 20 és 30 közti képkocka per másodperccel ment, de amikor felrobbantottak le-le zuhant egy pillanatra.

Egy újabb ingyenes FPS játék, ezúttal viszont egy sokkal fejlettebb grafikát kapunk. Sok időt elveszítettem miatta, attól függetlenül hogy nem túl jó eredményt értem el az online szervereken, mégis le tudott kötni. Pár pályán a Quake 2 hangulata észlelhető. Én merem ajánlani.

A fejlesztő oldala ahonnan a játék letölthető: http://www.xonotic.org

Megosztás