A független Linux-alapú rendszerek csoportja egy kicsit eltér a jól megszokottaktól. Igazából, ezeknek a rendszereknek a felépítéséről keveset tudunk, nem is annyira elterjedtek de a Linux világában mégis megtalálhatóak. Na persze, az az állításom, hogy “nem annyira elterjedtek” kicsit erős. Hiszen, gondoljunk csak a két “régi nagyra” , az Arch és Gentoo Linuxokra, na pont ez a két disztribúció ül a független Linux-alapú rendszerek trónján. Nem is akarom őket összehasonlítani illetve semmilyen versengéseknek alávetni egyiket sem. Igazából, amivel folytatni szeretném, inkább az ezekre épülő, mai modern rendszerek lennének. Arch-vonalon manapság a Manjaro a “tuti befutó” valamint az AntergOS, míg Gentoo-vonalon inkább a Sabayon, de a Calculate Linux is ott “ólálkodik” a rangsorban.
Ezen disztribúciókon felül is találkozhatunk független Linux-alapú rendszerekkel, mint például NixOS, Void Linux, KaOS, 4MLinux, 0Linux, Pisi Linux és még sorolhatnám a listát. Többé kevésbé ezekre a rendszerekre – ha jól fel vannak/lesznek építve valamint lesz elég támogatottság- fényes jövő várhat.

A következő Linux-alapú rendszer, amiről egy kisebb összeállítást készítettem nektek, az Arch Linuxhoz kapcsolódik. Na igen, megint egy Arch-alapú “koppintott” rendszer, gondolná az átlag user. Mégis azt mondanám, hogy van valami plusz ebben a disztribúcióban. Ez a rendszer nem más mint a Parabola Linux.
És, hogy mit is kell tudnunk a Parabola Linuxról, máris megnézzük.


Parabola Linux

A Parabola GNU/Linux-libre nem más mint “klónja” az Arch Linuxnak. A rendszer csak és kizárólag a “libre” könyvtárakat, parancssorokat, és alkalmazásokat tartalmazza. Ugyanúgy működik mint az Arch Linux, habár az alap ISO képfájlban nem található semmilyen grafikus asztali környezetet.
A rendszer letölthető 32/64 bites “dual-arch” változatokban. Mint ahogy fentebb is írtam, az alap ISO képfájlhoz nem tartozik grafikus asztali környezet, viszont a fejlesztők gondoltak azokra is akik kevésbé jártasak a Linux világában és egy nagyobb ISO képet is elkészítettek amihez a MATE az alap asztali környezet. Az alap és a MATE változatokon kívül létezik egy úgynevezett “TalkingParabola” ISO képfájl is ami a sérült felhasználóknak segít a munkálatokban. ( Gyengén látók- és hallók ). Ez a kiadás egy úgynevezett “respin” változata a “TalkingArch” rendszernek.
A Parabola Linux boot menüje megegyezik az Arch Linuxal. Így, a betöltés után root paraméterekkel megkezdhetjük a Parabola Linux telepítését. A MATE változatnak is ehhez hasonló a felépítése, csak ott annyi a különbség, hogy alapesetben a MATE asztali környezet fogad minket, és egy “CLI” telepítő segítségével megkezdhetjük a rendszer feltelepítését a számítógépünkre.
Alapértelmezett alkalmazások kevés található a MATE kiadásban, de a telepítés alatt egy csomagot feltehetünk aminek köszönhetően számos alkalmazás is pluszban felkerül a rendszerünkre.


A Libre és az FSFLA

A Parabola Linux az FSFLA ( Latin Amerikai Szabad Szoftver Alapítvány ) tagja. Ehhez a csoporthoz olyan fejlesztők tartoznak, akik hisznek a Szabad Szoftver erejében és működésében. Ezzel a “szellemmel” ruházták fel a Parabola Linuxot is. Ennek köszönhetően kapta a Parabola Linux a másik nevét ami nem más mint a “libre”.
A GNU Linux-libre projekt biztosítja, hogy a “Free System Distributions” tehát a “Szabad disztribúciók” csak és kizárólag olyan szoftvereket tartalmazzanak,amik:

  • hiteles forráskóddal rendelkeznek,
  • nincsenek nem-szabad szoftverek licenszek alatt,

Így a felhasználók védve vannak az esetleges ” nem hiteles ” alkalmazásoktól. Ez egy igen pozitív és hatásos módja az egyes rendszerek működésének, köztük a Parabola Linuxnak is.

Hivatalos oldal: Parabola Linux
Az FSFLA hivatalos weboldala: FSFLA
Szabad Szoftver könyvtár honlapja: FSD
Hiteles forrás a Parabola Linuxról: Softpedia Parabola Linux
A Parabola Linux tárolóinak felépítése: Parabola Linux Repos
Szabad Licenszekről olvasnivaló: Szabad Licenszek

Megosztás