Az elektromos készülékek fogyasztásáról egyre több szó esik. A takarékoskodás sok okból is fontos, a kisebb számla reményében, de a környezetvédelem szempontjából is lényeges dolog lett a takarékoskodás. Ebben a cikkben ezzel fogok foglalkozni hisz egy Linuxos PC is elektromos energiát fogyaszt.

A lényeg egyszerű megpróbáltam minél több PC fogyasztását megmérni. Nem volt fogyasztásmérőm, bár nem drága de nem akartam pénzt kidobni olyasmiért, amit 2 évente egyszer használok, kölcsön sem szeretek kérni. Így a suliban tanult nagyon egyszerű képletet alkalmaztam

W=A*V Watt egyenlő amper (áramerősség) szorozva volttal (feszültség)

Nos az univerzális műszerek nagy része nem mér váltóáramú áramot vagy csak keveset. Mivel kaptam egy leselejtezett Iskra Unimer 35-ös analóg műszert, ezt raktam rendbe és 2 digitális és egy másik analóg műszer segítségével hangoltam be. Ez a műszer akár 30A -ig is tud mérni egyen, illetve a nekünk kellő váltóáramot. Ilyen régi műszernél előfordulhatnak a hibák a mérésekben. Az árragmerősé mérőt sorba a feszültségmérőt pedig párhuzamosan kötöttem be. A feszültség nálam 229 és 239 volt között ingadozott, általában 237V volt, akinek ez sok annak megsúgom tőlem nem messze van a trafóállomás és háromfázisú hálózatom van, így ha bekapcsol a bojler nem venni észre. Azért többször is megmértem a feszültségeket és mérés közben is kettő műszerrel is figyeltem, az áram az miliamperban folyt és ha kevés volt a fogyasztás, a gép kikapcsolása után egy fokozattal lejjebb raktam a pontosabb értékek érdekében. Én a kiszámított végeredményeket írtam be üresjáratban, illetve teljes terhelés mellett.

ftablazatGépek mért fogyasztási táblázata üres járatban, illetve maximális terhelés mellett

Természetesen minden PC-ben volt DVD olvasó vagy író. A laptopnál a merevlemez használatkor ugrált ki az ampermérő de ott már benne van a képernyő is amely fogyasztását a többi gépnél hozzá kell adni. Mint látjuk a régi PC hosszútávú fenntartása nem igazán kifizetődő dolog, Az Atom processzoros kis Intel alaplap pozitívan lepett meg, tényleg takarékos és azon is simán elmennek a HD videók de egy egy játékot is el lehet indítani rajta.

Manapság a számítógép az életünk része, rajta nézünk filmeket, játszunk, hallgatunk zenét. A PC-nk nincs állandó maximális terhelés alatt, így nem mindig a maximumot fogyasztja. Számoljunk egy közepes fogyasztást, kicsit jobb gépen 80W-al + 23W az LCD monitor és a nem bömböltetett hangszóró még legyen 6W + egy ruter legyen nagyobb fogyasztású 3W, az egyenlő 112W, napi 8 órára 896W naponta ami egy hónapra 26880W az nem egész 27KW havonta. Terméseztessen ha erősebb grafikus kártyát rakunk bele, nagyobb képernyőt használunk az rádob a fogyasztásra.

Sokan szeretik régi elavult PC-jüket valamilyen szervernek használni, a Duron processzoros gépen 53W majdnem maximális terhelés mellett, a monitort ki tudjuk kapcsolni elég a PC, (53W*24h)*30nap=38KW kerekítve, ugyanez egy Intel Atomos gépen 30KW melyen sokkal jobb sebességet kapunk. Sosem próbáltam, nem mértem a Raspbian PI-t a leírások szerint és a számításom szerint 5V-os 2A-os minimális áramforrás 10W fogyasztásra utal ami egy 30 napos hónapban monitor nélkül 24 órán át bekapcsolva nevetséges 7.2KW-ra jön ki. A laptop fogyasztása elég jó, bár a tesztelt laptopon játszani nem igen lehet a YouTube és FaceBook megy, mindjárt magába foglalja a képernyőt és hangszórót is óránkénti 46-47W-os fogyasztással elég takarékosnak tűnik, napi 8 óra mellett havi 11KW-ból megússzuk a számítógépezést. Legtöbbször családonként több számítógép is van egyszerre bekapcsolva így a fogyasztás hatványozódik. Alvó módban nem mértem a fogyasztást mert legtöbbször töltés vagy zene miatt így is úgy is kell hogy mennyen a komputer.

2016-11-28 14.44.08

Az egykori Jugoszláviában gyártott univerzális 40 éves analóg műszer melyet az áram méréséhez használtam

A CRT (katódcsöves) monitor fogyasztását először nem akartam megmérni a hirtelen nagy indulóáram miatt, de egy áthidalás segítségével melyet bekapcsolása után lekapcsoltam megmértem. Ha napi 8-órát működik havi 30 napot az LCD monitor 5.6KW fogyaszt el, még egy 17” CRT képernyő 13.9KW fogyaszt, ami több mint duplája hisz óránként 58W-ot eszik. Érdekes hogy itt a fehér kép arányához képest mozgott a fogyasztás 200 és 245mA között közelebb a felső határhoz. Mindenféle kép érdemes lecserélni a régi monitorunkat nem csak a hely miatt. Ilyen esetben, ha CRT monitorunk van, az alapul vett 112W-os fogyasztás 147W-ra emelkedik, ami havi szinten 35KW fogyasztást eredményez napi 8 óra használat mellett ha a hamarabb vett példát vesszük. A 17”-es Bellinea CRT monitor megelégedett 200mA-al is ami 47W-ot jelent. Ha a különbségeket beszorozzuk 12-vel megkapjuk az évi megtakarítás lehetőségét.

Összegzés ként, egy izmosabb gép még többet eszik, de a fogyasztás a PC-nktől és a hozzá kapcsolódó felszereléstől függ, az Athlon gépben használt grafikus kártya egy kis fogyasztású 64bites, ami nem Gamer kártya és a processzor is a már takarékosabbak közt volt így igazi „izomgép” nem volt a tesztelt gépek között. Mindenki ki bírja választani a neki legközelebb aló értékeket és összeadni, monitor + PC + hangszóró. A gyengébb gépek jobban terhelődnek a modern webes felületeket látogatva, még egy modernebb alapjárathoz közeli teljesítménynél is meg tudja ugyanazt a műveletet csinálni. Mivel a műszerek egy része régi, műszer (az Iskra Unimer 35, melyet ampermérőként használtam 1976 környékéről lehet), illetve hobbi műszerek így benne van a hibalehetőség a mérésekben, de iránymutatónak jó lesznek.

Figyelem, aki ilyen méréseket akar végezni, ajánlott egy elektrotechnikai alaptudás, vagy egy szakember segítsége, ugyanis a háztartási elektromos hálózati életveszélyes és helytelenül elvégzett kísérlet sérüléseket, tüzet tud okozni és a merőműszerek végeleges tönkretételéhez is tud vezetni.

Megosztás