Mindig felvetődik az a kérdés, hogy kezdők számára milyen Linux~alapú rendszert ajánlanának a haladóbb Linux userek. Igazából ez a téma több dologból tevődik össze. Ami az egyik legfontosabb, hogy könnyen kezelhető legyen. Ezalatt értem én a rendszer telepítését, a rendszer használhatóságát, alkalmazások kezelését, valamint az illesztőprogramok gördülékeny működését.

Többen támadják a Linuxot, miszerint a “driver”~ek nem működnek megfelelően a rendszer alatt. Való igaz, hogy egyes beállításokat “hegesztgetni” kell, de azok az illetők akik vállalták, hogy Linuxot telepítenek a gépükre, azoknak ezeket a dolgokat figyelembe kell venniük.
Az is igaz, hogy egyes illesztőprogramok zártak, így a forráskódjuk nem elérhetők. Erre a “problémára” a nyílt forráskódú illesztőket szokták alkalmazni Linuxon.
A nagyon új és modern eszközök telepítéséhez majd csak később találhatunk alternatívát Linuxra.

De, hogy ne kanyarodjunk el a témától, a következő rendszer amiről egy kis rövid összefoglalót készítettem nektek, nem más mint a PCLinuxOS.

A PCLinuxOS~ről általánosságban

A PCLinuxOS egy ingyenes, és könnyen kezelhető Linux~alapú rendszer. Támogatja a 32/64 bites architektúrákat is.
A rendszer maga LiveCD formájában fordul elő aminek segítségével kipróbálhatod a működését anélkül, hogy adataid módosulnának illetve ha megtetszik később telepítheted. Alapértelmezett csomagkezelője az APT (Advanced Packaging Tool) kiegészítve a grafikus Synaptic~al. A PCLinuxOS közel 12,000 rpm csomagot tartalmaz amik elérhetőek a hivatalos tárolóiból.
A rendszernek van egy úgynevezett “mylivecd” script~je, aminek segítségével a már telepített rendszeredről “pillanatképet” készíthetsz, ennek köszönhetően minden beállítás kezdve az alkalmazásoktól egészen a dokumentumokig mentésre kerülnek amit ISO képként tárolhatsz. Így akár saját live CD/DVD~t is létrehozhatsz.
A PCLinuxOS közel 85 nyelvet támogat.
A rendszer biztonságos és védett. Így az esetleges kártevők ellen védve van. (vírus,malware,adaware, trojai)
A PCLinuxOS~t 2003. Október 24~én szabadalmaztatta Bill Reynolds, közismertebb nevén “Texstar” aki a fejlesztői részlegegen dolgozott a Mandriva cégnél.
A rendszer központja az USA~ban HOUSTON államában működik.
A PCLinuxOS~el szinte bármilyen feladatokat elvégezhetsz legyen az szó internetezésről, fotózásról, zene és film lejátszásáról vagy egyéb irodai munkálatokról.

A rendszerhez több asztali környezet is tartozik mint például:

  • LXDE
  • MATE
  • KDE
  • FULL MONTY

Így mindenki megtalálja a számára megfelelő grafikus felületet.

Vélemény

A PCLinuxOS egy igen kellemes rendszer amit a kezdő Linuxosok is kipróbálhatnak. Telepítése nem bonyolult, könnyen kezelhető. A distribúcióban számos alkalmazás megtalálható alapból. A Linux Mint és Ubuntu rendszerek mellett egy próbát simán megér.

Hivatalos oldal: http://www.pclinuxos.com/
Hasznos információs oldal: http://www.pclinuxos.hu/

Megosztás