Ezt a címet azért adtam, mert itt pehelykönnyű Disztribúciókról van szó, de valahogy nehezebbek az ólomtól is. Miért is? Hát van amelyik még jól is megy CD vagy DVD lemezről de telepítve mást mutat. A teszt gép a régi AMD 900Mhz-es 768MB SD RAM-os gép 256MB-os Ati 9550 grafikuskártyával és egy 80GB-os merevlemezzel. Azért ezen már sok minden elindult Ubuntu Mate, Mint meg stb. amik nagyobbak az tesztalanyoknál a legkisebb az Antix volt és szépen muzsikált. Ezeknek a gépeknek a töredéke is elég lenne a leírások szerint. Ez egy szubjektív teszt és nem profi oldalról nézem hisz én sem vagyok az.

Puppy Linux – a 4.3.1-es simán települt, jó is lett volna, tűrhető külsővel, csak épen a YouTube nem indul rajta és a Facebookba sem tudtam belépni. Hát megy ni megy, de sokat nem lehet elvárni tőle, nem igen használható, nincs mivel YouTubozni. Az 5.7.1-esnél már böngészőben ment a YouTube ami nagy haladás főleg a 900MHz-hez képest. De telepíteni nem sikerült valamiért nem botolt be pedig azt hiszem egyszer rányomtam egy Pentium 2-esre de lényegtelen mert van újabb. A Puppy 6 (tán Ubuntu alap) már teljesen modern de a telepítés után itt sem indult a Grub rosszul volt megoldva, így letöltöttem a 6.3 as Slacko-t mely a Slackwarera van építve mondom lehet kijavították a hibát, de telepítés után továbbra sem botolt a gép, pedig már a YouTuben feltöltött videót is megnéztem és lépésről lépésre csináltam, de nem botolt a merevlemezről, most mondanák javítsam meg a Grubot meg stb., de ha már itt baj van akkor mi lesz később. Azért az szép dolog, hogy kevesebb mint fél CD-re rámegy, CD-ről használható és a beállítás menthető de nálam nem nyert pedig szeretem a kutyusokat. Annyit meg kel hagynom az újabb Puppyk gyorsabbak voltak és 70MB RAM-mal beérték, teljesen használhatók voltak CD-ről.
TinyCore melyből a nagyobb 80MB-osat töltöttem le, sikerült telepítenem és el is indult, csak éppen egyetlen program sem volt benne, valahogy nehezen akartak rámenni a programok, szerintem akkor meg az Archot is egyszerűbb magunknak összerakni ha ép annyira magunk raknánk össze a rendszer, de akkor inkább Debian. Hát annyi hogy elindul és lehetett telepíteni de akkor inkább a Puppy CD-ről. A Damn Small Linux az jobb dolog volt de nem él a projekt.
Vector Linux 7.1, nagy reményt fektettem bele egy teljes CD volt a telepítőlemez a projekt már 2003 óta jelen van. Az IceWM-es verziót választottam, Live módba nem megy a telepítője totál egyszerű, fantasztikus volt, de amikor fel lett telepítve és elindítottam az állam leeset milyen jól megcsinálták az indítóképernyőt, fantasztikus volt még az Xorg össze nem omlott. Nembaj volt manuális telepítés is, de annak is ugyanaz lett a végeredménye. A hiba biztos javítható lett volna de hát el sem tud indulni? Ha bütykölni akarok vannak más Disztribúciók. Ezzel le is szerepelt, de attól még más gépen lehet, hogy megy.
SliTaz Linux a maga 41MB-os képfájával nem tudtam elképzelni mit tudna mutatni. Ellentétben a Tinycoréval ebbe benne volt jó pár kis program, a Facebook is jól ment a RAM fogyasztás Facebookon 200MB körüli értéken tudta tartani üresjáratban 50MB körül volt. Szinte fantasztikus, nem gagyi külsővel. Ám a probléma később jött, telepítés utána gép nem tudott belépni a rendszerbe mindig újraindult, CD-ről használva jól működött. Gondoltam az lehet az oka, hogy a SliTaz 5 RC3-at raktam fel és az még nem kész, de a kész 4-es sem indult el. Azért csodára méltó mi mindent nem raktak bele 41MB-ba.
Mindent összevetve lehet ez a PC volt túl új a tesztelt disztribúcióknak, lehet én nem voltam elég figyelmes, de egy részük telepítés után nem indult másik csak üres volt. A Puppy a jelenleg 16. helyen dekkol a Distrowach oldalán, a Tiny Core 46. a Vecktor Linux az 59 és a SliTaz a 93. helyen tanyázik. Azért én láttam jobb dolgokat is ezektől.
Live módba a Puppy nagyon bejött és a SliTaz is, de ha minden jól megy akkor is a facebookozáshoz, videonézéshez erősebb processzor kell, és ha többet akarunk csinálni netten vagy akár offline valószínűleg nem lesz elég 128MB RAM, az alatt meg meg sem tudunk indítani egy programot, 256MB-al még el – el megy a gépünk, de arra ott van az Antix amit egy barátom használ is Pentium 2-es gépén és hibátlanul megy, Q4OS melyről van is cikk. 512MB RAM-mal a Lubuntu vagy változatai ZorinLite, Peppermint, Antix MX, sőt még egy Mint Mate vagy Xfce is eldöcög rajta, ez mind mind probléma nélkül telepítődött rendszer. Nem szabad elfelejtenünk, hogy 2016-ot írunk, és ha tudunk is működtetni egy régebbi gépet ezek a disztribúciók már 2014-től újabbak, és néha akár 20 éves gépet akarunk a mai világ feladatai elé állítani, hiszen sokat számítanak a processzorba épített instrukciók is azok nélkül bizony sok program nem életképes vagy lassú. A YouTubet még elnézegethetjük egy SMTubeval vagy VLC-pluginnal a böngészővel de a Facebook feldolgozásakor megeszi a processzort a böngésző esetleg a mobil Facebook oldalon. Szóval az új gép nem helyettesíthető régivel de a régit sem muszáj eldobnunk bizonyos ha korlatok közt meg tudunk lenni. A nagyon régi PC-k azok meg elszántaknak, vagy hobbizóknak jók unaloműzésre.

Megosztás