Több száz Linux distribúció létezik amelyek közül a felhasználók kedvükre válogathatnak a napi feladatok ellátására. Csak néhány népszerű rendszert sorolnék fel mint például Ubuntu, Debian, Fedora és stb.

Léteznek úgynevezett “pehelysúlyú” distribúciók is ami egy kezdő számára ideális választás lehet az elinduláshoz.

*Kezdésként viszont látogassatok el a következő oldalra,ahol át tudjátok olvasni a Linux kialakulását és elterjedését:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Linux

Mint már említettem a fentiekben, számos híres Linux distribúció létezik amelyeket az interneten könnyedén megtalálhatunk. Szinte naponta hallunk felőlük híreket, újításokat, javításokat, frissítéseket. Nem csak magyar, hanem külföldi oldalak is “tesztelések” alá vetik őket. Az eredmények, oldalaktól függetlenül mindig eltérőek.

De akkor mi is a helyzet a kezdőkkel? Nekik milyen szempontokat kell figyelembe venni az “elinduláshoz”?. Általában, és akkor szerintem írhatnám azt is, hogy mindig a Windows-hoz hasonlítjuk a Linuxot. Nem csak külsőleg de felépítésben is, ami elég nagy HIBA.

Jólvan okostojás, mondj már pár szót a “pehelysúlyú” rendszerekről is!.

Az lightweight distrók jellegzetessége, hogy méretét tekintve jóval kisebbek. Amíg egy általános Linux rendszer 1GB+, addig a kistestvér megelégszik 500MB és 800 MB méret között. A kisebb méret miatt kevesebb alkalmazás és csomag kerül alapból a rendszerbe. A telepítése is jóval gyorsabb mint nagyobb társaié. A folyamat alatt akár a frissítéseket is letölthetjük.

Haladó felhasználók számára ez pont ideaális eset lehet, de egy kezdő számára akár visszataszító képet alkothat. Az alkalmazások függőségeket igényelnek, amik újbóli függőségeket igényelnek és így tovább amíg az program használható nem lesz. Ez így szép és jó de például ha már az elején függőségi gondok miatt nem működik a wifi akkor az ideg kergeti az embert.

Tehát jól meg kell gondolni, hogy mire is akarjuk az adott distribúciót használni. Van e konkrét célunk vagy esetleg csak tesztelés szempontjából akarjuk alkalmazni.

Összegezve:

előnyök>

  • gyors
  • cd-re is ráfér
  • telepítési menetének ideje csökken

hátrányok>

  • kevés alkalmazás
  • mégkevesebb csomag
  • függőségi hátrányok

Eredeti cikk:

http://www.linuxandubuntu.com/linux/reasons-why-you-might-not-like-lightweight-linux-distributions-as-a-newbie

Megosztás