Számtalan olyan esettel találkozhattunk már, amikor is az adott operációs rendszerünk, valami oknál fogva egyszerűen összeomlik. Vele együtt a felhasználó is ugyanebbe az állapotba kerül. Ilyen helyzetekben csak kapkodunk vagy egyáltalán nem is tudjuk, hogy mit csináljunk.

Akik viszont már átéltek hasonló helyzeteket, azok jó előre tudják, hogy egy úgynevezett ” rendszer mentő ” CD nem árt ha van a gyűjteményeink között. Olykor tényleg életmentő lehet számunkra. Ezeknek az adathordozóknak az előnyei, hogy kevés helyet foglalnak valamint akár “talpra” is állíthatják bukott rendszerünket.

A Linux világában számtalan ilyen distribúcióval találkozhatunk, ezek közzül is talán a legnépszerűbb a SystemRescue ami egy gentoo~alapú Linux rendszer, és kifejezetten adatmentésekre lett tervezve. Segítségével akár egy kész Gentoo rendszer is telepíthető.

Akad viszont egy olyan distribúció is, ami a már fent említett folyamatokon kívül más egyébb feladatokat is képes elvégezni. Ez a Linux~alapú rendszer nem más mint a PLoP Linux. Elég érdekes kis alkotás, hiszen ha jól tudom, akkor az adatmentéseken kívül, rendszer helyreállítási feladatokat is képes elvégezni, valamint ha emlékeim nem csalnak, akkor akár képes is lehet elromlott/hibás usb~portjainkat is működésre bírni.

A PLoP nem építkezik más distribúcióra, teljesen független. Sajátossága, hogy egy úgynevezett ” Boot Manager ” ~t is találhatunk hozzá. Itt számos opció választható, és mindenki a saját igényei szerint használhatja őket.
Főképp adat~ és rendszer~helyreállítási műveleteket végezhetünk vele.

A projekt Live CD/DVD változatban tölthető le. A CD változat, egy grafikus felület nélküli rendszer, a DVD változata viszont tartalmaz grafikus környezetet. Támogatja a 32/64 bites hardver platformokat. A fő különbség a CD és DVD változatok között, hogy míg a CD verzió az 100 MB méretű, ezzel ellentétben a DVD változat 1 GB méretű.

A PLoP Linux tartalmazza az NTFS~3G alkalmazást aminek segítségével az NTFS meghajtók olvashatóak és írhatóak. Ez azt jelenti, hogy ha egy törött Windows rendszer általi merevlemezt akarunk megmenteni és ráadásul még NTFS kiterjesztésű is, akkor a PLoP Linux erre megfelelő lehet.

Ugyancsak idetartozik számos olyan segédprogram mint például:

 • Partimage ( merevlemez mentése~és helyreállítása),
 • TFTP és ProFTPD )fájlátviteli szerverek),
 • Samba (fájlmegosztás Windows rendszerhez),
 • FSArchiver (állományok tartalmának mentése és tömörítése fájlokba),
 • DHCP szerver,


Az is nagyon fontos, hogy a PLoP Linux kínál beépített támogatást a következőkhöz:

 • IDE,
 • SATA,
 • RAID,


Valamint támogatja a következőket is:

 • SSH
 • TestDisk
 • PhotoRec


Összességében, egy nagyon kis hasznos rendszert ismerhettünk meg. Számos segédprogramot is tartalmaz.

Eredeti cikk elérhetősége:
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/PLoP-Linux-4423.shtml

PLoP Linux hivatalos honlapja:
https://www.plop.at/

Megosztás