Már volt szó ebben a blogban erről a Disztribúcióról, gondoltam kipróbálom. A próba annyira jól sikerült hogy, a végén a laptopomra ez került. Erről a disztribúciórol már a társam írt ebben a blogban, én teszteltem nálam. De miről is van szó.

      A disztró egy CD-n jön melyet a nettről bírunk letölteni. 2015 tavaszán indult útjára. Ha live módba akarjuk kipróbálni egy másik CD-t kell letölteni. A telepítése eléggé fapados a Windows 3.1-esre emlékezetet vagy DOS-ra. De ha kövessük amit ír gond nélkül telepíthető és nem összetetet maximum grafikailag nem szép. Jó ha van internetünk mert valahol be kell hozni a média nagyságának hiányát. Így az LibreOffice meg mi egy más ma a nettről jön a gépre.

     Három -féle lehetőséget kínál a 900Mhz-es AMD Athlon tesztgépen 768MB RAM-mal a minimális verziót raktam fel majd én manuálisan pár nekem kellő csomagot. Két hét használat után a laptopra is ez került, csak teljes csomaggal. Induláskor a jelszó megadása után egy Trinity munkafelület fogad minket. És kevesebb mint 110MB foglalt memória. Azért ez nem semmi. A trinity a régi KDE utódja így könnyen kezelhető, szép és mivel utódja, nem az új KDE így takarékos a memóriával. Az egész nagyon Windowsos lett. De hát ezt kínáljak a lejárt XP helyett a disztribúció fejlesztői.

     Külseje valahol a XP és Windows 7 között mozog, átlátszó taskbárral. Kezelése egy volt Microsoftosnak teljesen egyszerű, bár engem a betöltési gyorsasága fogott meg. Mintha az 1.3GHz-es laptopom egy új kétmagos laptop lenne Windows 7-el, de nem az az ócska. A csomagkezelőben nem sok program van de ha felrakjuk a Synaptic Package Managert az összes Debian Jessie csomag a rendelkezésünkre áll jelezve, hogy ez egy Debian Jessie valójában. A Conky problémázott az átlátszóság miatt így azt egy egyszínű téglalapba raktam. Az egész rendszer kellemes, gyors. A magyarosítás az tényleg magyarosítás, le a kalappal. Az ikonok eléggé windowsosak ez az új felhasználóknak vagy akik szeretik a megszokott dolgokat jó, nekem picit idegesítő de nem nekem tervezték az egészet hanem annak aki, nem akarja eldobni régi számítógépét, vagy Windowsról akar áttérni Linuxra. A frissítés után gond volt a hanggal, amit nem kellett babrálni, csak újraindítani a rendszert. A programok törlésénél sokszor ott az uninstall az Accessories-ben ahogy Windowsnál szokás csak jelszó nélkül nem megy, mégis csak egy Linux. A vezérlőpult az az Control Panel közel álla Microsoft kinézethez de mégis más, így akár el is lehet benne tévedni de meg lehet mindent találni benne. A Debian alap egy jó disztribúciót biztosít nekünk.

   Mindenkinek merem ajánlani. Szerintem jó konkurencia az Antix MX-nek. A fejlesztők oldalán minimum 300MHz-es Pentium 2 est írnak neki elő 128MB RAM-memóriával, bár szerintem ez a normális mindennapi használatban kevés lesz neki. A fejlesztők oldala innen lehet letölteni: http://q4os.org/


 Nem túl idegen Desktop, mely szép és takarékos
 A sztart menű sem idegen az új felhasználóknak

Megosztás