A vállalati Linux kategóriában az RedHat “viszi el a pálmát”. Az RedHat, talán mondhatni úgy, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb kereskedelmi és szolgáltató cége. Saját Linux distribúciót is fejlesztettek ami nem más mint az RHEL ( RedHat Enterprise Linux). Forráskódjukat számos más Linux distribúció is használja. További érdekességek és a RHEL megalakulását a következő linkre kattintva olvashatjátok el: https://hu.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux

Sajnos a rendszer csak is kizárólag kereskedelmi változatban fordul elő. Havi de akár éves szinten is előfizethetünk és mindezek mellett plusz szolgáltatásokat is kapunk.

Mindezek után, nyugodtan feltehetnétek a kérdést, hogy ha fizetni kell érte, akkor minek írom le, minek “reklámozom” egyáltalán ezt a distribúciót. Elmondom miért. Mint már említettem, az RHEL forráskódját sokan használják. Így következik, hogy léteznek, az RHELhez hasonló szolgáltatásokkal rendelkező Linux distribúciók amik nyílt forráskódúak és egyben ingyenesek is. Igy már jobban hangzik, igaz?. 🙂

A következőkben megnézzük melyek ezek az “ingyenes” rendszerek valamint egy kisebb leírást is mellékelek hozzájuk a biztonság kedvéért.

CentOS (Community Enterprise Operating System)

Az egyik RHEL “legközelebb” álló rendszer”. A fejlesztői csapatba besegítenek az aktuális RHEL fejlesztők és fordítva. A csomagok 100% kompatibilitást nyújtanak a vállalati rendszerrel.

Használható különböző kiszolgálói feladatokra, de egyszerű asztali felhasználásra is lehetőség van.

Bővebb információ a következő linkre kattintva érhető el: https://hu.wikipedia.org/wiki/CentOS

Hivatalos oldal: https://centos.org

Scientific Linux

A rendszerre jellemő, hogy laboratóriumok, kutatóintézetek munkáit segíti saját fejlesztésű eszközökkel.

A hátterét a Fermilab és a CERN biztosítja, amiből az következik, hogy létezik a saját rendszerük a Fermi Linux, ami egy LTS támogatottságú, Scientific Linux alapokra épülő verzió. Szintén használható serverként illetve desktop változatként is.

Bővebb információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Scientific_Linux

Hivatalos oldal: https://www.scientificlinux.org/

Oracle Linux

Az Oracle cég nagy lépést tett. Saját, egyedi felépítésű Linux distribúciót hozott létre, ami nem más mint az Oracle Linux. Az Oracle név ismerős lehet mindenki számára, hiszen a Java és a Virtualbox fejlesztését a cég végzi.

A rendszer különlegessége, hogy olyan szolgáltatásokat integrál a saját distribúciójukba, amiket az RHEL ben csak is kizárólag pénzért kapunk. ( ezek olyan szolgáltatások amiket még az általam leírt rendszerekben sem találunk, csak is az Oracle ben.)

Saját kernel t is fejlesztenek ami nem más mint az UEK ( Unbreakable  Enterprise Kernel.)

A rendszer csak is kizárólag serverként használható, habár tárolók segítségével talán asztali felhasználást is alkalmas lehet.

Bővebb információ és hivatalos honlap: http://www.oracle.com/index.html

Fedora

A Fedorát nem hiszem, hogy be kellene mutatni. A distrowatch oldalán megtalálható a top listában.

A rendszer jellemzője, hogy itt tesztelik azokat a csomagokat amik később az RHEL be bekerülnek. Úgy is írhatnám, hogy a Fedora az RHEL “nagy játszótere”.

Kiválóan alkalmas mindennapi felhasználásra, de ezek mellett kiszolgálói feladatok ellátására is szolgál.

A Fedora Projekt számos más “előre gyártott” verziót is biztosít a felhasználók számára. Ezeket a rendszereket hívják “SPIN”nek. A létrehozott kiadások, bizonyos csoportokat céloznak meg, legyen az játékplatform, tudomány, vagy technika.

Bővebb információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fedora

Hivatalos oldal: https://getfedora.org/

A CentOS, Scientific Linux, Fedora rendszerekhez találhatunk kiegészítő “tárolókat”. Ezek a tárolók kifejezetten ezen vonalú distribúciókhoz lettek fejlesztve. Multimédiás kiegészítők is rendelkezésünkre állnak a csomagokban. Az Oracle Linuxot azért nem írtam ide, mert még jelenleg nem teszteltem egyetlen tárolóval sem!.

A tárolók nevei: EPEL, ELrepo, Nux, RPMFusion.

Léteznek, más fejlesztésű tárolók is, de azok vagy nem ajánlatosak vagy függőségi problémákat okozhatnak egyes rendszerekkel.

Megosztás

Lapozás a(z) Segédletek kategórián belül