Mivel Nagy Robi folyamatosan ontja a játékokkal kapcsolatos leírásokat, gondoltam nem maradok ki én sem a sorból. Habár a játékok futtatása nem az erősségem Linuxon, mégis néha szórakozásképpen kipróbálok egy-két szórakoztató “game”-t.
A régi időkben játékokat futtatni Linux-alapú rendszereken nem azt mondom, hogy lehetetlen volt, de jóval nehezebben boldogultak vele a felhasználók mint manapság. Persze, léteztek kisebb, készségfejlesztő játékok de azok messze el voltak maradva nagyobb társaiktól. Mostanság már könnyedén játszhatunk játékokkal valamilyen Linux-alapú rendszerünkön. Segítségünkre a wine, a play on linux, illetve a steam kliens lehet. Jelenesetemben, az első kettőt hanyagoltam és elővettem a mindenkiáltal oly “kedvelt” steam-et. Igazából, ha lehetne úgy írni, itt egyszerűbb a helyzetünk. Csak letöltöm a steam klienst, regisztrálok magamnak egy “account”-ot, majd hagyom frissíteni, és voila! be is léphetünk a steam-szerverre ahol számos játék közzül válogathatunk, kezdve az egyszerűbb ingyenesektől egészen a bonyolultabb fizetősekig. Én maradtam az ingyenes játékoknál. Az én kiszemelt játékom nem más lesz mint a WAKFU. De, hogy mit is lehet tudni erről a játékról, mindjárt meg is nézzük. Mivel nem igazán találtam magyar leírást róla, így a wikipédia által megtalálható angol leírást fordítottam le nektek, amit majd a végén kiegészítek saját gondolataimmal. Szóva, mit is kell tudni a WAKFU-ról?!.


A Wakfu

A Wakfu egy taktikai körökre osztott MMORPG stílusú játék, amit az Ankama Games csoport fejleszt. Maga a fejlesztés 2006-ban indult meg, és 2012. Február 29-én elérhetővé vált Microsoft Windows, MAC OS X valamint Linux rendszerekre is. A játék története ugyanott zajlik mint a Dofusban, csak 1000 évvel később. A Dofus játék is az Ankama fejlesztése.
Egy “spin-off” típusú változata, a Waku Szigetei elérhetővé vált XBox Live-ra 2011. Március 30-án. Több sikeres projekt is készült a játék alapján mint például: animációs tévésorozatok, képregények, kártyajátékok, és társasjátékok.


A Wakfu története

Dofus idejében egy ogre, nevezetesen Ogrest elhatározta, hogy összegyűjti az összes Dofus tojásokat saját örömére. Habár, a tojások közzül csak egy volt számára fontos, Ogrest mégis elpusztította. Mikor észbekapott már túl késő volt. Így, hogy “büntess” magát, felmászott a Mount Zinit-re és 1000 évig sírt. Na, és itt jött el az ideje a Wakfunak. Habár a “cél” az ogre elpusztítása mint a Dofusban, igazából ez nem annyira szükséges.


A Wakfu játékmenete

A Wakfu jellegzetessége, a körökre osztott harci rendszer mint ahogy a Dofus és a Dofus Arénában megszokható volt, valamint szerepelnek bizonyos elemek amiket a taktikai RPG játékokból vettek át. A játékosok bárhová irányíthatják a karakterüket, ellentétben a Dofus-al ahol is a kamera statikus és a karakter egyik pontból a másikba sétál. A játék egyes részeit a játékos irányítja, mint például: kormányzati ügyek ahol is miliciák megszervezését készíthetjük elő. Valamint az erőforrások összegyűjtéséről is a játékos gondoskodik. Például növényt ültet, növényt arat le vagy mondjuk drágaköveket gyűjt.
A játékban jelenleg 16 osztály található mindegyik 25 felváltott képességgel. Minden osztály 3 elemi varázslatot tartalmaz, valamint 5 fajta varázslatot, kategóriánként pedig 5 különleges tevékenység jellemzi és egyes kategóriákban 5 képesség található mint passzív képesség. A képességek erősségeinek fejlesztése kicsit eltér a megszokottaktól. A Wakfuban a karakterek képességei bizonyos korai szakaszban fejlődnek, így lehetőség van egyes képességek folyamatos erősítésére. Akár csak a Dofusban, a Wakuban is van lehetőség úgymond “szakmát” tanulni a karakternek. Az így összegyűjtött “nyersanyagokat” a későbbiekben átalakíthatjuk más típusuvá. A legismertebb szörnyek akár csak a Dofusban, a Wakuban is jelen vannak, mint például: Tofusm Moskitos és Gobballs, habár mostmár az alosztályok is megtalálhatóak. Az Anakme Games csoport tagjai újabb szörnyeket is kreáltak, mint például: Phorreus, Grave-diggers, Smares.


Az animációs sorozatokról

Az Anakma Animációs csoport elindította Francia-nyelvű sorozatát ami a jólismert játék alapján készült. Az első évad 26 epizóddal érkezett meg 2008. Október 30-án, majd az újabb évadokat 2010. Júniusáig vetítették a France 3-on (francia tévétársaság). Az egész műveletet Adobe Flashban készítették Franciaországban, kivéve a 22-es epizódot “Rubilax”, valamint egy speciális epizódot “Noximilien”, amit már ugyanis Japánban készítettek el. A sorozatok rendezője Anthony “Tot” Roux volt, és a karaktereket Xavier “Xa” Houssin és Kim “Tcho” Etinoff készítették. A későbbiekben, egy londoni MCM Expo-n bemutattak két epizódot és a “Kickstarter” elindított egy kampányt, miszerint a teljes első évadot készítsék el angol nyelven. Egy úgynevezett Mini-Wakfu is készült ami 2009-óta adásban is van. A speciális epizódban a “Noximilien l’Horloger”-ben Nox eredetét mutatják be. Ez az epizód Japánban készült el, habár egy teljesen más típusú stílust vonultattak fel, de a csapat animátorai ugyanazok voltak mint akik Kaibaban és Kemonozumenben dolgoztak. Az epizódot Eunyoung Choi és Masaaki Yuasa rendezték.


Saját vélemény

Nos, ezek az információk elég jól “taglalják”, hogy habár a Wakfu nem egy “világmegrengető játék” mégis érdemes egy kis figyelmet szentelni rá. Nekem eddig tetszik. Amit én el tudok mondani a játékról, hogy sok karakter található benne, és tényleg rengeteg képességük van. Annyit még pluszban hozzátennék, hogy a karakterek kinézete, ruházata, és stb egyenként is változtathatóak.
Alapjába véve kellemes kis játék, csak ajánlani tudom. Aki szereti az egyszerű mmorpg játékokat azoknak a Wakfu mindenképpen hasznos időtöltés lehet.

Hivatalos oldal: Wakfu
Wikipédia a Wakfuról: Wakfu Wiki
Bemutató videók a Dofus-ról és a Wakfu-ról: Dofus, Wakfu
Wakfu animációs sorozat: Wakfu Cartoon

Megosztás