A Stella Linux egy nyílt forráskódú Linux operációs rendszer amely az egyik “legstabilabb” rendszer alapjait használja ami nem más mint a CentOS.
A distribúció fejlesztője a román származású Nux aki egyben programozó is. Saját ötlete alapján egy tárolót hozott létre ami nem más mint a nux.ro repo. Hivatalosan nem került bele az eredeti CentOS tárolókba, bár sokan használják az említett rendszerhez mint multimédiás kiegészítőt. Legyen szó zenehallgatásról vagy filmnézésről szinte minden megtalálható benne.
A fejlesztő hivatalos tároló oldala a következő linkre kattintva érhető el:
http://li.nux.ro/repos.html


Láthatjuk, hogy a tárolók az EL(Enterprise Linux) rendszerekhez lettek optimalizálva. ( CentOS, Scientific Linux, RHEL, stb.)
Nux arra is felhívja a figyelmünket, hogy ha bármilyen változást, vagy függőségi problémákat észlelünk a rendszerünkben a tárolók miatt, azonnal küldjünk számára értesítést az email címére.(li.nux.ro)
Két tároló közül válaszhatunk:


1.Nux Desktop – multimédiás.
2.Nux Misc– ebbe a csoportoba olyan alkalmazások találhatók amiket az rpm-alapú rendszerekbe nem tettek még bele.


Fontos megjegyzés: az oldalon található tárolókat mindenki csak is saját felelősségére használja!.


A hivatalos verzió letöltési mérete körülbelül 1,5 GB. Támogatja a 32 bites illetve 64 bites platformokat. Alapértelmezett asztali környezete a GNOME 2 amit GNOME Classic néven is ismernek.
A boot menüben választhatunk, hogy kipróbáljuk e a rendszert telepítés nélkül vagy egyből grafikus/szöveges installációt hajtunk végre.
A telepítési menete szinte ugyanaz mint a CentOS-é, de képek formájában később ezt is bemutatom.


Alkalmazások, illesztőprogramok :


A distribúció a CentOS hivatalos tárolóinak köszönhetően mindig friss alkalmazásokkal van ellátva. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy vásároltunk egy HP Deskjet Ink Advantage 1515 típusú nyomtatót, amit a Stella kérdezés nélkül felismert. Az megint más dolog, hogy hasonlóan a Windows-rendszerhez, itt is egy “illesztőprogramot” kellett megkeresni a repókból ami nem más mint a jól ismert HPLIP alkalmazás. Segítségével a HP-típusú nyomtatók azonnal használatra készek és működő képesek is.
Támogatja a régi- és új típusú videókártyákat is.
Az alapértelmezett alkalmazások közül a következőket találhatjuk meg a Stella-ban: FileZilla, Mozilla Firefox, Pidgin, Mozilla Thunderbird, Transmission, TigerVNC, LibreOffice.
Alapból kiegészítő alkalmazásokat is találhatunk a menüben mint például: Cheese, Brasero, Totem, Rhythmbox, Zenmap, GParted, gThumb, GIMP, Shutter.


Szoftverközpont, csomagkezelés:


Csomagkezelés szempontjából az .rpm-alapú csomagokat kezeli. Hasonlóan a CentOS-hoz itt is a yum update, yum upgrade, yum search, yum install parancsokat tudjuk terminálban kiadni.
A szoftverközpont is a jól megszokott CentOS-“feeling”. A listákból kiválogathatjuk, hogy milyen tárolókat akarunk használni vagy esetleg kikapcsolni.
Lehetőségünk van programokat is kereseni grafikus keresővel.
A tárolók listáit a yum repolist parancsal szintén megnézhetjük terminálból.


Weboldal:


A Stella hivatalos weboldala a következő linkre kattintva érhető el:
http://li.nux.ro/stella/


Az oldal felépítése nagyon egyszerű. Nem találhatunk sem reklámokat, sem hírdetéseket. Egy bevezető szöveg után máris rátér a lényegre a fejlesztő, hogy miből is áll a distribúciója.
Láthatjuk, hogy alapból az EPEL,Elrepo,Adobe,nux-desktop tárolók integrálva lettek. Így a telepítés befejeztével máris használatra kész a rendszer.
Láthatjuk, hogy két letöltési helyre mutat a link, egy angol és egy román szerverre.
Megtalálhatjuk a jól ismert Support forums(fórumtámogatás) linket is, illetve az irc-csatornájuk is elérhető a következő helyen: irc.freenode.net
A lap alján nux megköszöni a CentOS csapatnak és a közösségnek a munkálataikat, valamint egy Manu-nevezetü felhasználó is megemlítésre kerül, aki az oldal dizájn-át készítette. Az említett felhasználónak hivatalos oldala van ha a nevére kattintunk. Számos általa készített weboldalt tekinthetünk meg.


Letöltés:


A distribúció letölthető a következő linkre kattintva:
http://mirrors.coreix.net/li.nux.ro/ISO/ (angol szerver)
http://ftp.ines.lug.ro/li.nux.ro/ (román szerver)
Itt megtalálhatjuk a 6.6-os illetve 6.7-es verziókat.
Csak rá kell kattintani a megadott linkre és automatikusan töltődik a rendszer a gépünkre.


Segédletek, információk, csoportok:


A Stella hivatalos fórum oldala a következő linkre kattintva érhető el:
https://forums.nux.ro/


Itt számos témában keresgélhetünk. Minden egyes fórumon megnézem, hogy mennyire aktívak az emberek. Itt van aktívitás rendesen. 🙂
Több menüpontból is válaszhatunk. Láthatunk pillanatképeket a rendszerről, de olvashatunk az esetlegesen felmerülő hibákról, újításokról, új verziók megjelenéséről vagy akár tippeket és trükköket fogadhatunk el másoktól.


Az, hogy a Stella-nak lesz e “igazán” nagy jövője, az teljesmértékben nux-tól függ. A fórumon megkérdezték, hogy a Stella 7.0-ás verziója várható lesz e valamikor. Erre nux azt a választ adta, hogy nincs most jelenleg ideje ezzel foglalkozni.

Én azért várom a folytatást. Hajrá nux, hajrá Stella!!!.

Megosztás