Ez egy teljesen szubjektív cikk, szubjektív tanácsokkal. Itt nem azt szeretném leírni mit vegyenek, hanem hogyan próbáljanak hozzáállni a komputer vásárláshoz, milyen szempontokat vegyenek alapul.


        Kezdjük talán az új számítógép vásárlásánál. Az új az mindig új, az árba bele van számítva a garancia is. Mindig számoljuk bele az útiköltséget is főleg ha vidékiek vagyunk, mert nem mindegy ha hiba jelentkezik, hogy 1 kilométert kell autózni vagy 30-at esetleg 100km–ert, azért mert megspóroltunk 2000 forintot, és ne csak azt számoljuk, hogy el kell menni és hazahozni,, hanem az elvesztegetett időt is és azt ha csak egyszer vissza kell vinni garancia eseten akkor is a legjobb esetben egy hét múlva mehetünk érte ami egy újabb útiköltség.

       Mire kell a számítógép? Csak játékra semmi különös. Na a szép élethű képek miatt sajnos kell a drága számítógép jó grafikus kártyával mert mindazt a szép képet meg kell jeleníteni és kiszámolni az árnyékokat, effektusokat mint például a robbanás. Akinek nincsenek gyerekei és egy ideje már használja a számítógépet, nem szokott játszani annak el tudom hinni, hogy csak internetezni akar. Az olyan személynek jó az Intel processzoros, Intel integrált grafikus kártyás számítógép. Azért azt kell tudnunk, hogy az Intel grafikus kártya öregszik ki a leghamarabb az összes közül. Akinek vannak gyerekei, de nem nagyravágyóak és nincs sok pénzük de belekukkantanának a játékok világába annak az utóbbi időben az AMD elég jó dolgokat kínál hisz processzoraiba elég jó grafikus kártyákat integráltak, és meglepően jól viszik a játékokat is, de azért egy külön grafikus kártyával rendelkezővel nem veszi fel a versenyt. Az alaplap ne legyen a legócskább de a legdrágábbnak sem kell lenni, de PCI-e legyen rajta ha integrált gépet veszünk hátha idővel beleraknánk egy grafikust, vagy egyik ismerősünk kidobja a régi grafikusát és elkapnánk egy sörért vagy kóláért. Sosem szerettem a legeslegújabb alaplapot mert általában valami hibáik szoktak lenni így érdemes megvárni a nekünk tetsző alaplap második kiadását vagy bár egyel javítottat. Nem rossz ha rákérdezünk Linux kompatibilis e a számítógép, bár valószínűleg az eladó nem fogja tudni. A fórumokon érdekes átnézni a véleményeket és ami fontos nem minden alkatrész kompatibilis mindegyikkel, így nem fog minden grafikus kártya jól működni minden alaplapon. Ilyen adatokat a gyártok weboldalán bírunk megnézni. Ha sakkozni akarunk az eladónak ne mondjuk hogy játszani akarunk, mert egy méregdrága számítógépet sóznak ránk a legújabb játékokra fejlesztve, még egy sakkprogramnak annak a töredéke elég. Azt is vegyük figyelembe, hogy bármilyen számítógépet veszünk a technológiai fejlődés miatt pár év alatt kiöregszik, hiába vettünk pár éve újat, használni tudjuk de a programok, és internetoldalak mérete egyre nő.

      Használt számtógépvásárlás. Ez zsákbamacska dolog, de ha nincs pénzünk újra nem marad más lehetőség. A mai világban ebben a pillanatban egy minimális PC-nek bár 2GB DDR2 RAM memóriája van és kétmagos processzora. Ezzel a Intel szokott csalni a Hyper-Threading-al itt a második mag csak virtuális, nem létező így nem lesz valójában annyira gyors a számítógépünk de kicsit gyorsabb lesz. Lehet ennél gyengébb PC -is mindent elvisz, de kérdés egy év után el e fog vinni mindent? Lehessen benne grafikus kártyát cserélni, a fekvő dobozosokban sokszor lehet de nem fér bele, olyan alacsonyat meg nehezebben találunk, vagyis végső soron mégsem cserélhető.
Vásárláskor vigyünk magunkkal 1 – 2 live Linux DVD-t, ezzel tesztelni tudjuk a gépünk kompatibilitását, tesztelni a RAM memóriát, és belelátni a gép teljesítményébe. Ezenkívül az interneten található Hirens Boot CD–vel le bírjuk tesztelni, a rajta lévő HDtune-val merevlemez hibátlanságát, és ha magunkkal viszünk egy Flash memórián Hdsentinel-t Hwinfo-t le tudjuk tesztelni a számítógép melegedését is. Ha a merevlemezen a hőmérsékletjelző a sárgába van akkor valószínűleg rövidebb életű lesz az. Akár a frekvenciákkal is csalhatnak ezt a Hwinfó megmutatja. Ezek a tesztek el tudnak venni egy két órát is, és az eladó nem fogörülni,  de saját érdekünkbe ajánlott, minimuma hdsentinel és a processzorhőmérséklet ellenőrzése.

       Alkatrészvásárlás. Ne az árat nézzük sem lefelé sem felfelé. Ha új alkatrészt veszünk ne feledjük, hogy ugyanannyi pénzért nem tudjuk eladni. Láttam már hogy valaki megveszi a fele áron kínált valamit, de működés közben rájön arra hogy mégis jobb lett volna a drágább. Ha eladja kevesebbet kap érte, és mivel gyengébb nehezebben adja el, így végeredmény ként csak megveszi a drágábbat is és ezzel többlet kiadást csinál saját magának. A drága alkatrész sem biztos hogy jó. A túl különleges cuccok sokszor kevésbé kompatibilisek más alkatrészekkel. Szintén alkatrész vásárlás előtt a fórumok, vélemények böngészése jó tanácsot tud adni. A technika utolsó szava ként kiadott alkatrészeknél még nincs vélemény, így ott kérdésesebb a végeredmény, a gyártók az biztos hogy csak dicsérik magukat, itt is gond a nem ismert kompatibilitás. Nem fog mindegyik RAM memória mindegyik gépbe működni, hiába ugyanaz a foglalat van az a 5% inkompatibilitás az alkatrészeknél. Fejlesztésnél fontoljuk át kell e nekünk az a fejlesztés egyáltalán, vagy csak azért akarjuk mert a szomszédnál láttuk. Ha régebbi gépünk van és fejleszteni akarjuk ne hagyjuk figyelmen kívül menyibe kerülnek az alkatrészek, mert a végén meg drágábba jön ki mintha újat, vagy újabbat vennénk. Szintén fontos megemlíteni hogy, hogy egy agyonturbózott gép nem lesz új PC, hiányozni fognak belőle az új instrukciók melyek gyorsítják mondjuk a multimédiás feldolgozást. A processzornál ne a működési frekvenciát nézzük hanem a teljesítményt, hogy mekkora teljesítménye van egy adott frekvencián. Ha laikusak a cikket figyelembe véve érdemes egy hozzáértő ismerőst megkérni tanácsadásra, vagy hogy jöjjön velünk.

Megosztás