Nagyon szép emlékeim vannak a középisikolás korszakaimról. Nem csak azért, mert egy új fejezet nyílt meg az ember életében, hanem mert talán írhatnám azt is, hogy itt kezdődött el “felnőtté válásunk” napjai is.
Építőipari iskolába jártam, azon belül is műemlékfenntartói szakon indultam el. ( Péchy Mihály Műszaki Középiskola, Debrecen.)


Emlékszem az informatikai óráimra is, ahol nagyon örültünk, hogy az órát enyhe internetezéssel tölthettük el. Pedig jobb lett volna, ha inkább odafigyelünk a tanár “szavaira”, és jobban belemerülünk a tervezői programok elsajátításába.
Akkoriban az AutoCAD nevezetű programot próbáltuk “tesztelni”, de hamar be kellett látnunk, hogy “elég magas ez számunkra”.

Kereskedelmi programok közzül az AutoCAD volt talán az akkori időben a “legelterjedtebb” amit építőipari osztályokban használtak.


Sajnos idövel rá kellett jönnöm, hogy ez a “tervezői” világ nem igazán az én asztalom. Rajtam kívül még az osztály fele is ezen a véleményen volt. Így közös megegyezéssel, úgy döntöttek, hogy átraknak bennünket gimnáziumi részre, ahol úgyanúgy folytathatjuk tanulmányainkat mint eddig, csak a szakmai órákat más, általános órákkal helyettesítik.

Ennyit a középsulis éveimről. Részletezhetném még, de az megint egy másik témához tartozik.


Amire szerettem volna kitérni, az inkább a tervezői “asztal”. Mint láthattátok említést tettem az AutoCAD~ről, mint kereskedelmi, tervezői szoftverről. A kereskedelmi változatokat ugyebár pénzért kell/lehet megvásárolni, amivel együtt a frissítések is érkeznek.
Tudjuk azt nagyon jól, hogy a Linux világában a nyílt forráskódnak nagy ereje van. Értem én itt, hogy egyes kereskedelmi alkalmazásoknak van nyílt forráskódú alternatívái is, így ezeknek köszönhetően pénzünk akár meg is maradhat.


Találtam egy internetes oldalt, amiben egy Linux distribúcióról írnak. A rendszer neve a CAELinux. Sokak számára ismerős lehet ez a distribúció, hiszen kifejezetten tervezői~platfromra szánták a készítők. Aki még nem informálódott volna a CAELinuxal kapcsolatosan, azok a következő linkre kattintva egy rövid kis beszámolót olvashatnak.

https://linuxsarok.hu/2015/11/caelinux.html


A következőkben a már általam említett internetes oldalt tartalmát fordítom le nektek. Találhattok majd egy kis bevezető szöveget, valamint egyébb instrukciókat a rendszerrel kapcsolatosan. Olvashattok még pár alkalmazásról is.
Szeretném megjegyezni, hogy mivel néhány részében szakmai kifejezések találhatók, így a fordításom nem biztos, hogy pontos lesz. Előre is elnézést ezért.


Joey Bernard ~ Computer-Aided Engineering in Linux (Számítógépes tervezés a Linuxban)


A mérnököknek elég nehéz dolguk van. ~ Ha mondjuk Te hallgató vagy egyetemista vagy, akkor általában mindent megkapsz ami a tanulásodhoz szükséges és ezek a dolgok ott hevernek a gépeden. ~
Továbbá, attól függően, hogy milyen az adott informatikai részleg, lehet, hogy kénytelen lesz használni kereskedelmi operációs rendszereket.

Ha így van, akkor a következő projekt érdekelni fog téged. A neve CAELinux ( Computer Assisted Engineering ).


Ez a rendszer live CD~ként létezik, illetve tartalmaz nyílt forráskódú alkalmazásokat a mérnöki munkálatokhoz. És mivel live CD így a helyi meghajtó adatai is megmaradnak.

Mint minden live CD, tartalmaz egy szabványos asztali környezetet amihez tartozhat a Firefox webböngésző, az Evolution e~mail kliens, az openOffice szövegszerkesztő, táblázat és prezentáció készítő. Ezen alkalmazások és még rajtuk kívül számos más applikáció segíti a munkálataidat. Mivel Ubuntu~ra épül így viszonylag kényelmes lehet sok felhasználó számára. Van viszont egy dolog amit érdemes figyelembe venni, mégpedig az, hogy nem lehet használni az Ubuntunál megszokott szokásos szoftver frissítéséi mechanizmusokat. (????)
Számos csomag a CAELinuxban forrásból összeállított és optimalizált, így nem akarhatod, hogy bármely más Ubuntu csomag felülírja ezeket.


Üdvözlet a CAELinuxban


Egy igazán jól megírt bevezetőt találhatunk a CAELinuxal kapcsolatosan az asztalon, “Getting Started” (Első lépések) névvel. Itt megkezdheted az ismerkedésedet a CAELinuxal kapcsolatosan, ha még nem tetted volna meg.


Kezdeti lépések


Múlt hónapban átnéztem az OpenFOAM~ot pontosan ezen a helyen. A CAELinux tartalmazza a teljes telepítését az OpenFOAM~nak. Szintén tartalmaz még egy fluid dynamics (folyadék dinamika) nevű programot aminek SALOME a neve. Ez a program egy teljes grafikus felületet biztosít aminek segítségével számítási és elemzési eredményeket tekinthetünk meg. Ez jó választás lehet azok számára, akik jobban szeretik a GUI felületet. Egy sor példa található az asztalon aminek segítségével a program bemutatja lépésről~lépésre az alkalmazás menetét.


CAELinux oktatóanyagok


Mint láthatod, az oktatóanyagok több közös szimuláción keresztül mutatják be a modellfolyamatokat. Ez egy jó kiinduló pont lehet sok ember számára.


Ha a munkád az adatelemzés felé irányul akkor több népszerű csomag is elérhető. A matematikai függőségekre ott van a Scilab. A Scilab biztosítja a funkciókat a matematikai felhasználóknak. Szintén matematikai feladatok ellátására ott van még a Maxima, ami a háttérben való futtatásokat felügyeli, ( például: elemzés, analízis) és összehasonlítást csinál a Scilab~al mint egy mátrix.(adatok elemzése)
A Maxima~ból több front~end is rendelkezésre áll. Az alapértelmezett a CAELinuxban a wxMaxima. Ha nehéz statisztikai elemzést csinálunk akkor arra ott az R. Az R igazi ereje a CRAN tároló amit egy az egyben használhatunk. R~nek több grafikus kezelőfelülete is van. A CAELinuxban két fajtája található: R Commander és RKWard. Ha ezeken felül még több matematikia analíziseket csinálunk akkor arra ott van a Octave. Az alapértelmezett a CAELinuxban a QtOctave. Minden ilyen esetben, a szöveg~alapú felületek is rendelkezésre állnak, ha régi típusú felhasználó lennél vagy ha szereted az ilyen dolgokat.


Számos szoftver csomag létezik még egyébb alkalmazásokhoz mint például CFD vagy statisztika. Ha végeselemes analízist akarsz készíteni, arra ott van az Elmer. Biztosít szöveges alapú illetve grafikus felületet. Megtalálhatjuk elemzésre még a JavaFoil~t is.
Ha elektromos áramkörök tervezésében vagyunk járatosak, akkor két csomag elérhető számunkra. Az Electric ami egy CAD program ezen belül is az áramkörök lefektetését mutatja. Ha megvagyunk az áramkörök fektetésével akkor a PCB Designer program segít a valós idejű felépítésben.


Ez mind szép és jó, ha tudod használni a szabványos eszközkészleteket a munkádban. De mi van az “élvonalbeli” dolgokkal?. A CAELinux biztosítja a teljes GNU eszközkészletet. Ez azt jelenti, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésedre áll, hogy saját kódot alkoss. A leggyakoribb tudományos és mérnöki könyvtárak mint a gsl és LAPACK elérhetőek számodra. Ha igazán nagy problémákkal küzdessz, akkor az MPI és OpenMP is rendelkezésedre állnak. Ily módon, egy párhuzamos programozási megoldás lesz elérhető ha probléma adódik.


Miután az összes számítási folyamatokat befejeztük, szükségünk lesz az adatok elemzésére méghozzá grafikus módon. E célból a CAELinux több csomagot is tartalmaz. Ha csak adatokat szeretnél ábrázolni arra ott lesz a grace és a LABPlot. Ha bonyolultabb adatelemzést szeretnél csinálni azokra ott lesz a G3Data, OpenDX Data Explorer. Ezeknek az alkalmazásoknak számos funkciói vannak, hogy az adatokat grafikus megjelenítsék. Ha CFD munkákat csinálsz, akkor több program is rendelkezésre áll.
Szóval van miből válogatnod.


Az utolsó lehetőség még ebben a hónapban, hogy a CAELinuxot “felhőben” futtassuk. Marketing szempontból előnyös, de néha nem igazán hasznos.
A CAELinuxot most lehet futtatni kérelmek szerint mint Amazon Elastic Cloud Computing. Egyenként nyolc maggal és 64 GB RAM~mal.
Azoknak az embereknek jó választás lehet, akik nem rendelkeznek elegendő forrással, hogy saját klaszterük legyen.
Bővebb információt a http://aws.amazon.com/ec2 oldalon kaphatunk.

Mint látható, a CAELinux egy energiagazdag és funkcionalitásban magas rendszer ami bevezet minket a számítástudományba. Mivel ez egy live CD, így futtathatod 64 bites gépeken anélkül, hogy a merevlemezed adatokat vesztene. De arra is van lehetőség, hogy elsődleges rendszerként telepítsd. Töltsd le nyugodtan az ISO kép fájlt és kezd ez el használni.
Az eredeti angol cikk a következő linkre kattintva érhető el:

http://www.linuxjournal.com/content/computer-aided-engineering-linux

Megosztás