Nagyon sok régi számítógép van a családok otthonaiban, van a kinek nincs lehetősége lecserélni, más már lecserélte de nem szívesen dobná ki. Erre vannak a takarékos kis disztribúciók. A sok közül most a Bodhi Linuxot teszteltük.

Bodhi Linux 4.0.0-ás kiadás, alapjai az Ubuntu 16.04 LTS-re épülnek, Enlightenment ablakkezelővel. A tesztgép egy Amd Sempron 2500+ 1.7HGz-en, 1,5GB DDR1 RAM-mal, 80GB ATA merevlemezzel és Ati 9550 256MB-os grafikus kártyával. A telepítő tényleg kicsi, egy egyszerű CD – lemezen elfért. Telepítés tipikus ubuntus volt, könnyen kezelhető, természetesen magyar nyelvű telepítést választottam, hát elég kevert volt. Telepítésnél nem láttam hová kell pipát tenni, nem voltak azok a kipipálandó köröcskék, de ha jó helyre tettem elfogadta. Kicsit fura dolog. Telepítés után jött az újraindítás, ekkor nem volt internet a terminál sem segített rajtunk, de egy ki, majd bekapcsolás után már működött. 50 másodperc alatt betöltődött a rendszer, mely igen szép kellemes felületet ad, nekem megtetszett rögtön. 115 és 125MB-nyi RAM memóriát fogyasztott üresjáratban, azzal hogy wifin kapta az internetet. Külön érdekesség hogy a magyar nyelvű telepítésből a rendszerben semmi sem látható, minden angolul van, ezt nagy mínusznak veszem, akkor inkább ne lett volna magyar nyelv benne a kínálaton.

bodi1 Egyszerű szép modern külső, az óra és tárolók gatgedjeivel bekapcsolva

A gatgedek emelnek az egész rendszer funkcionalitásán, mellette a külsején is, minden szép és gyors. Mivel kicsi a telepítő így alig van programunk az alapböngészőnk a Midori melyet különben is szoktam használni, de sajnos a YouTube videó elindításakkor összeomlott. Ekkor a saját csomagkezelőjében a Bodhi AppCenter-ben feltettem a Mozilla Firefox-ot, mely nagyon gyorsan tudott elindulni, és teljesen használható volt. Viszont a csomagkezelő böngészőn keresztül ment és először nehézkesen ltudtam használni így nekem jobban bejött a terminál, de külön telepítettem a Synaptic csomagkezelőt. Különben a Bodhi AppCenter egy jó ötlet, főleg hogy webes felületen keresztül megy, de nem nagy számú programot találunk meg benne. Újabb próba a Youtube elindítására, ezúttal a Mozillában, és teljes siker, mennek a videók, de hogy ne legyen annyira édes a szőlő 360p-ben még úgy ahogy megy de teljes képernyőn szaggat, ugyanezen a gépemen van egy Debian teszting Lxde ablakkezelővel és teljes képernyőn jobban megy a YouTube 360p-ben, kis ablakban akár 480p is elbír, így egy kis teljesítmény csökkenést látok, bár a programok rekord idő alatt indulnak el, arra nincs kifogásom. A munkaasztalra (deszktopra) sehogy sem tudtam kihúzni a start menüből az ikonokat. Ha jól vettem észre a telepített dolgokat azért ki bírom tenni egy totál más helyen amit még egyeszer nem találtam meg. Itt jutunk el a beállításokig. Az én számomra valahogy totál logikátlanul a menünek egymástól távoli pontjain vannak elhelyezve, így alig lehet ezt azt beállítani, és az is furcsa hogy nem a jobb, hanem a bal klikkel kapom a munkafelületen a menüt. Ez az egész nem csak egy kezdőnek de még egy komolyabb Linux felhasználónak is szokatlan. A következő próba az SmTube-val való YouTubo-zás volt, majd mellette a Facebook használata. Itt akár HD-ben is ment a videó, ha kellet teljes képernyőn is, de 360p, mp4-es képínőség mellett lehetett normálisan használni a közösségi hálót. A rendszer használata közben latszódnak az ablakkezelőbe beépített effektusok, melyen elég nagy színvonalon vannak, ez nem Compiz, egy egy ilyen ablakkezelő, ami egy régi gépen is megy. Amikor képeket próbáltam lapozni, mintha a képen nem a megfelelő helyen lettek volna az Ephoto képnézőben, de lassan eltűnik a keret és csak képbe kerül a teljes kép, ami akkor zavaró ha egérrel hajtjuk, ha a billentyűzeten található nyilakkal akkor nem. A tesztelés közben észrevettem, hogy ép az ablakkezelő eszi meg a processzort, ami gondolnánk normális lenne ilyen effektek mellett, de a szinte nem fogyaszt semmit sem mellet, körülbelül 3 másodpercenként felugrik 36%-ra a fogyasztás egy pillanatban majd rögtön visszaesik. Ez nem ép túl hasznos, szerintem ez okozza a YouTube-ben látott gyengébb teljesítményt is. Bármilyen állítást végeztem nem javult a helyzet.

bodi2

Az ablakkezelő egy része EKG-ként mozgatja a processzort a Task Manager műszerén, állandóan, még üresjáratban is.

Ekkor jött az ötlet, az ugyanazon gépen telepített Debian Testingre rátettem ugyanezt az ablakkezelőt és lám csodát, itt nem ugrált fel a processzorhasználat, amit a YouTube-on is teszteltem, igaz Debián alatt nagyobb volt a Ram fogyasztás. Arra rájöttem, hogy az ablakkezelő miatt van a Bodhi Linuxon a hiba, de mi összeköttetése lehet a disztribúcióval nem tudtam rájönni, vagy a hibát elhárítani elhárítani. Érdekesséh hogy ha benne vagyok az Elementary configuation menübe nem ugrál úgy a terhelés, de két nap állítgatás után feladtam. A RAM memória fogyasztása nem igen ment 500MB fölé, észrevételem szerint tényleg el tudna menni jóval kevesebb mint 512MB Ram-mal.

Összegzésként a Bodhi Linux legnagyobb előnye, hogy Ubuntu kompatibilis, így sok hozzá a könnyen telepíthető program, nagyon gyorsan elindítja a programokat és régi gépen nagyon kellemes felhasználófelületet ad, kis memória fogyasztás mellett. Hátránya a nehezen átlátható logikátlan menü, a hiányos magyarosítás (egy magyar szót nem láttam benne) és a az állandó időnkénti processzorterhelés pont arra teszi alkalmatlanná, amire tervezték, régi gépen használatra, bár lehet másnál másképp fog viselkedni, vagy frissítésekben ezt a hibát kijavítják. Akinek régi számítógépe van, kevés RAM memóriával és elengedhetetlen számára a modern külső, sok könnyen elérhető program azoknak ajánlani tudom, feltéve ha könnyen fel tudják magukat találni benne. Akik viszont, járatlanok a Linux világában, esetleg nehezen tudják feltalálni magukat az új dolgokban, hiányos az angol tudásuk, nem ajánlom. A nyert gyors programindítások mellett veszítünk az állandó meg-meg jelenő processzorterhelés miatt.

A fejlesztő oldala:http://www.bodhilinux.com

Megosztás