Torrentek – Minden alkalommal, amikor ezt a szót halljuk, máris ami eszünkbe jut pár dolog róla mint például: szabad filmek, játékok és “tört” szoftverek. De igazából keveset tudunk arról , hogy hogyan is működnek, mik a különféle fogalmak a torrentelésben és stb. Tehát ez a rövid cikk egy kis leírást ad a torrentek technológia hátteréről.

Mik is azok a Torrentek?

A torrentek a fájl internetes helyére mutató linkek. Nem a fájlok, hanem csak az eredeti fájlra mutató dinamikus mutatók.
(dinamikus-linkek).

Például: ha rákattintunk a Google Chrome-ra (letöltés ikon) ezáltal letölthetjük a Google Chrome böngészőjét a Google szervereiről.

Ha rákattintunk a linkre holnap, vagy a jövő héten vagy a következő hónapban, a fájl továbbra is letölthető lesz majd a Google szerveréről.

De amikor letöltjük a torrenteket, nincs állandó szerver. A fájlokat letöltötték mások számítógépeiről, akik korábban letöltötték a torrentet.

Hogyan is működik?

Tegyük fel, hogy az “A” -nak van “pár” videója, így hát úgy dönt, hogy szeretne egy torrentet létrehozni. Így létrehoz egy
torrentet, és elküldi ezt a linket a “B” -nek, ez a link információt tartalmaz arról, hogy pontosan hol van az interneten az
IP-címéből származó videó. Tehát ha a “B” elkezdi letölteni a fájlt, a “B” az “A” számítógépéhez csatlakozik. Most, miután a
“B” befejezte a letöltést, a “B” elkezdi a “seed”-elést, vagyis a “B” lehetővé teszi egy másik “C” vagy “D” letöltését a “B” számítógépről.

Tehát mindenki először letölti a fájlt, majd feltölti, és ha minél
több a feltöltő, annál gyorsabban növelhető a letöltés sebessége.
Miután letöltöttünk a kívánt torrentet, hagyjuk feltöltésben. Ez nem jelent problémát, ha túl sok letöltő és kevés feltöltő van.

Seeder-ek és Leecher-ek

Az a felhasználó, aki teljesen letöltötte az adott fájlt, és feltölti , illetve hagyja, hogy mások is letöltsék a fájlt,
nevezzük “SEEDER”-nek.

És az a valaki, aki még nem töltötte le a fájlt, de még mindig “letölt”, nevezzük “LEECHER”-nek.

Darabok

Minden torrent fájl fix méretű csomagokra van szétválasztva, így azok nem lineárisan és véletlenszerűen tölthetők le. Minden egyes darab egyedileg azonosítható, így ha minden darab letöltődött, akkor össze lehet állítani az eredeti fájlt.

Ez úgy történik, hogy ha fájlt tölt le valakitől, és ha valamilyen okból abbahagyja a feltöltést, folytathatja a letöltést egy másik vetőmagról anélkül, hogy újra le kellene töltenie a fájlt.

Torrent-törvények

A torrent törvények nem különböznek más törvényektől, és a szerzői jog által védett anyagok torrenten való “forgalmazása” bűncselekménynek számít. A legtöbb kormányzat – ezért és ennek érdekében – blokkolta a torrenteket és a protokollokat, de a maga, a torrent megvalósítása nem is tűnik rossznak.

A torrentek rendkívül hasznosak a fájl gyors megosztása során, és a legtöbb Nyílt Forráskódú Szoftvereket “torrentként” használják, mivel  szerver szempontból sok pluszt takaríthatnak meg ezzel. Azonban sokan használják őket a kalózkodásért.

Következtetés

A torrentelés – mint állapot –  nagyszerű technológia, mivel  a kiszolgálók csökkenthetik terheléseiket, valamint a torrentezés lehetővé teszik számukra, hogy kihasználják hálózati eszközeik előnyeit, és stb. A decentralizált szerverek miatt azonban a kalózkodás elkerülhetetlen. Csak a mi erkölcsi felelősségünk az, ha korlátozzuk a megosztott tartalmat, és soha nem töltünk  le a kalóz verziókat.

Megosztás