Röviden: Ha egy kicsit valami másra lennél kíváncsi – mondjuk a Linuxon kívül – akkor nézd meg a TrueOS-t, ami nem más mint egy BSD disztribúció kifejezetten az asztali felhasználók számára.

Tudom, hogy ha az “It’s FOSS” weblapot meglátod akkor elsősorban valószínűleg a Linux juthat eszedbe róla. Igaz, hogy elsősorban – és leginkább –  Linuxszal kapcsolatos hírekkel és oktatóanyagokkal foglalkozunk. Ma viszont kicsit kivételt fogunk tenni. Megnézzük, milyen is a TrueOS BSD disztribúció.

A Linux és BSD valahol  “közös” csoportba tartozik, hiszen mindkettő Unix-szerű operációs rendszer. A legfontosabb különbség viszont kettejük között maga a mag, vagyis a kernel, mivel mind a Linux, mind pedig a BSD saját rendszermag-implementációval rendelkezik.

TrueOS BSD áttekintése

A TrueOS (korábbi nevén PC-BSD) egy FreeBSD alapú operációs rendszer. A projekt célja egy olyan BSD verzió létrehozása, amely könnyen telepíthető és “out-of-the-box”.

A TrueOS tartalmazza a FreeBSD összes “tulajdonságait”, és még magában foglal számos, egyedi fejlesztést is. Ide tartozó funkciók közé sorolhatóak a következők:

 • Grafikus telepítő,
 • OpenZFS fájlrendszer,
 • Automatikusan konfigurált hardver,
 • Teljes funkcionalitás,
 • A frissítések rendszerindítási környezeteket használnak, így az “élő” rendszer nem sérül,
 • Laptop támogatás,
 • Könnyű rendszeradminisztráció,
 • Beépített tűzfal,
 • Beépített támogatás a Tor projekthez,

A TrueOS-nek két verzióját használhatjuk mint asztali munkaállomást. A TrueOS Stable egy hosszú távú kiadás, amely 6 havonta frissül. A legfrissebb verzió – a cikk írása közben – a 18.03-as. A TrueOS Unstable több, mint egy gördülő kiadás. Ez a FreeBSD legújabb fejlesztői verzióján alapul. A TrueOS támogatja az ARM processzorokat, a TrueOS Pico program segítségével.

Lumina

Bár a TrueOS sok olyan asztali környezetet támogat, amelyhez hozzászoktunk már, viszont az alapértelmezett desktopja a Lumina. A Lumina a TrueOS csapata által létrehozott könnyű munkaállomás, amely szinte a semmiből építettek és indítottak útnak még 2014-ben. Mivel elsősorban a TrueOS és egyéb BSD-k számára készült, a Lumina nem használja a “Linux alapú asztali kereteket (ConsoleKit, PolicyKit, D-Bus, systemd, stb.)”. Azonban számos Linux disztribúcióra elérhető. Ablakkezelőként jelenleg a Fluxboxot használja, de egy újabb ablakkezelőt írása is folyamatban van a szorosabb integráció érdekében.

A Lumina saját fájlkezelővel, médialejátszóval, archiválóval és egyéb segédprogramokkal rendelkezik. A legfrissebb verzió – a cikk írása közben – a 1.4.0-ás.

Rendszerkövetelmények

A TrueOS kézikönyve az alábbi rendszerkövetelményeket sorolja fel:

Minimális követelmények
 • 64 bites processzor
 • 1 GB RAM
 • 10 – 15 GB szabad merevlemez-terület az elsődleges partíción a parancssori kiszolgáló telepítéséhez.
 • Hálózati kártya
Ajánlott követelmények
 • 64 bites processzor
 • 4 GB RAM
 • 20 – 30 GB szabad merevlemez-terület az elsődleges partíción grafikus asztali telepítéshez.
 • Hálózati kártya
 • Hangkártya
 • 3D-s gyorsított videokártya

Telepített alkalmazások

Habár a TrueOS-ben az előrtelepített alkalmazások száma kicsi, mégis érdemes őket felsorolni:

 • AppCafe,
 • QupZilla,
 • Photonic,
 • TrueOS PDF nézegető,
 • Trojita e-mail kliens,
 • Insight fájlkezelő,
 • Lumina Archiváló,
 • Lumina Media Lejátszó,
 • Lumina Képernyőkép kezelő,
 • Lumina szövegszerkesztő,
 • Qterminal,
 • Számológép,

A TrueOS telepítése

Sikeresen telepítettem a TrueOS-t a Dell Latitude D630-as laptopomra. Ez a laptop tartalmaz egy Intel Centrino Duo Core processzort – 2,00 Ghz-es – , egy NVIDIA Quadro NVS 135MB grafikus chippel rendelkező videókártyát és 4 GB RAM-ot.

A telepítési folyamattal teljesen meg voltam elégedve. Hasonló volt a legmodernebb operációs rendszerekhez, ahol is a képernyőn keresztül dolgozhatsz és tájékozódhatsz is egyben. Érdekes,  hogy  a “Live-módban” történő  indításra lehetőség nincs. Telepítenie kell a TrueOS-t, még akkor is, ha csak tesztelni szeretnénk.

Szeretném megjegyezni, hogy egyes BSD-ek meglehetősen egyszerűen telepíthetők. Telepítettem egy FreeBSD-t, és egy kicsit több mint egy órát vett igénybe a szöveges telepítőtől egészen a grafikus felhasználói felületig. Habár, még  egy vanilla Archot nem sikerült telepítenem, de biztos vagyok benne, hogy az hosszabb ideig tartana.

Tapasztalat

Már alig vártam, hogy telepíthessem a TrueOS-t – visszatekintve a jó öreg régi PC-BSD napokra-. Előtte, az egyetlen kapcsolatom a BSD-vel egy FreeBSD webszerver volt. A név alapján egy remek asztali élményre számítottam. Végül is saját asztali környezettel rendelkezett. Tapasztalataim viszont nem voltak olyan jók, mint amit reméltem.

Amikor új operációs rendszert használok, ellenőrzöm, hogy a rendszeresen használt alkalmazások elérhetőek-e. A TrueOS saját csomagkezelővel – AppCafe-val- érkezik, ami megkönnyíti a dolgunkat. Gyorsan tudtam telepíteni a LibreOffice, a VLC, a FireFox és a Calibre alkalmazásokat. Azonban nem tudtam telepíteni a kedvenc Markdown szerkesztőmet, a Ghostwritert. Érdekes módon, amikor az AppCafe-ben kerestem a Markdownt, találtam is pár csomagot, de egyikük sem utalt a Markdown szerkesztőre. Nem tudtam telepíteni például a Dropboxot sem, amelynek segítségével az írásaimról készítek biztonsági mentéseket.

Az AppCafe csomagkezelője mellett más alkalmazásokat is telepíthetünk a TrueOS portgyűjtemény segítségével. Ahhoz, hogy megtudjam, hogyan kell ezt csinálni, a TrueOS kézikönyvhez fordultam. Sajnos a portokra vonatkozó szakasz nagyon gyenge ezen a téren. Így hát magam néztem utána a részletekért a neten. Az első lépés a GitHub port információinak letöltése volt, ennek a parancsnak a segítségével:

git clone http://github.com/trueos/freebsd-ports.git / usr / ports

Innen még át kell navigálni a telepíteni kívánt port könyvtárába, és be kell gépelni a

make install

parancsot a folyamat elindításához.

Bár ez a folyamat hasonló az Arch AUR-hoz, viszont korlátozódik, így csak egy csomag telepítése lehetséges egyszerre. A teljes portgyűjtemény letöltéséhez elég sok idő kell.- Gyors netem van, mégis több mint 30 percet vett igénybe ez az egész dolog -. Amikor viszont a portok használatával kapcsolatos információkat kerestem, megláttam egy parancsot, amely lehetővé teszi, hogy csak a telepíteni kívánt portokat töltse le, de ez érdekes módon nem szerepelt a TrueOS kézikönyvében.

A macOS és a Windows rendszerekhez hasonlóan, a TrueOS is rendelkezik bejelentkezési és leállítási “csilingelésekkel”. Az elején még tetszett is, de később már az agyanra ment, főleg, amikor nem számítottam rá.

Csókoltatom a TrueOS csapatot a saját asztali környezetük megteremtéséért – különösen azért, mert az egész TrueOS csapat kevesebb, mint egy tucat emberből áll -. Nagyon messze vannak az első kiadásuktól, de még mindig van mit csiszolni rajta. Egy dolog, amit még észrevettem, hogy a tálcán lévő ikonok nem egységesek. Az akkumulátor és a hang ikonok nagyok voltak, a wifi ikon viszont méretéhez képest csak a fele volt. Továbbá, amikor rákattintottam a “start” gombra, meg kellett győződnem arról, hogy az ikonra kattintottam és nem mellé, vagy a másik eset, hogy a menü nem indult el. A legtöbb “start” menü nem rendelkezik ezzel a problémával. Úgy tűnik viszont, hogy a kattintási terület elég nagy, így nem lehet eltéveszteni.

Továbbá, valamilyen oknál fogva nem tudtam beállítani a rendszer óráját. Megadtam az időzóna és a helyem információit, de a TrueOS öt órával előre állította be az időt.

Végezetül

Összességében tetszik a TrueOS felhasználóbarát BSD ötlete. Olyan élményt kínált, amely már ismerős volt, de mégis különbözik a Linux disztribúciótól. Sajnos az alkalmazások hiánya csalódást okozott számomra. Az is jó lenne még,hogy ha a TrueOS kézikönyv bizonyos területeken jobban ki lenne dolgozva.

Javasolnám viszont azt, hogy telepítsd a TrueOS rendszert,melynek köszönhetően egy teljes BSD-élményt fogsz kapni, kiegészítve saját asztali környezetével. Itt nem lesz mi a Linuxhoz kapcsolódjon.

Az eredeti bejegyzést a kövketkező linkre kattitva érhetitek el: TrueOS

Megosztás

Lapozás a(z) Egyéb kategórián belül