A Linux világában számtalan olyan distribúció előfordul ami kifejezetten egy adott célcsoport számára készült. Ezek a distribúciók alapjaikban megegyeznek, de felépítésben ~ gondolok itt az alkalmazásokra ~ eltérőek lehetnek.
Kevés iskolában alkalmaznak nyílt forráskódú programokat vagy esetlegesen Linux distribúciókat. Általában az szokott a probléma lenni, hogy a Linux túl bonyolult illetve nehezen kezelhető és tanulható. Persze ez megint csak szemlélet kérdése. Ha az órákon olyan “sebességgel” haladna a Linux oktatása mint ahogy az “idióta és értelmetlen” internetezés halad, akkor már elég sok fiatal “kapisgálhatná” a Linux alapjait.

Miért is írtam azt, hogy “idióta és értelmetlen” internetezés?. Gondoljunk csak bele. Ahogy a gyerek odaül a gép elé, és internethez jut, máris olyan dolgokat keres ami nem biztos, hogy az órához kapcsolódik. Több olyan internetes példát kellene a gyerekekkel gyakoroltatni, aminek segítségével jobban áttekinthetik nem csak a internetes keresők de a hozzájuk tartozó kiegészítőket is. Akár olyan feladatokat is kaphatnának ami az adott órához kapcsolódik, vagy netán a nap folyamán lévő órákhoz is kereshetnének anyagokat. Órai munkára így rengeteg ötöst lehetne szerezni, valamint sokkal több szorgalmi feladatokat lehetne kiadni bizonyos témákkal kapcsolatosan, amiket a következő órákon be is lehetne mutatni.


Így növelni lehetne a gyerekek érdeklődési körét is. Ha azt nézzük szinte minden megtalálható az egyes tantárgyakhoz az interneten amivel a diákok megkönnyítehetik tanulásaikat.
Nem azt mondom, hogy nem kell az internet, hiszen már mindenki ott “éli az életét”, hanem inkább arra kellene fektetni a hangsúlyt, hogy normálisan tudják használni a gyerekek az internet világát.
Sokkal jobban oda kell rájuk figyelni, hiszen rengeteg veszély fenyegeti őket. Kezdve a mindenki által ismert és népszerű közösségi oldalaktól egészen a felnőtt tartalmú oldalakig.

Az okoskodást itt le is zártam azonnal. 🙂 Nem vitát akarok robbantani.

A következő kis leírás egy olyan distribúciót mutatna be ami felépítésének köszönhetően a tanulásban vagy másnéven edukációban is segítség lehet a felhasználók számára.( Education) A neve: UberStudent.
Számos előnye van az ilyen distribúcióknak, hiszen nem csak egy stabil rendszert kapnak a felhasználók/diákok de egyben megismerhetik a nyílt forráskódú alkalmazásokat is.


Az Uberstudent~hez hasonló rendszerek lehetnek még a következők:

SuliX (ráadásul ezt a rendszert büszkén írom ide, hiszen a fejlesztője magyar)
http://www.sulix.hu/

Edubuntu
http://www.edubuntu.org/

LliureX
http://mestreacasa.gva.es/web/lliurex/

BOSS Linux
https://bosslinux.in/

Skolelinux
http://www.skolelinux.org/

DoudouLinux
http://www.doudoulinux.org/web/english/index.html

MAX
http://external.educa2.madrid.org/web/max

Karoshi
http://www.linuxschools.com/
UberStudent

Az UberStudent egy nyílt forráskódú Linux~alapú distribúció mely az egyik legnépszerűbb Linux~rendszer alapjait használja ami nem más mint az Ubuntu és mindezeken felül a felső oktatásban játszik nagy szerepet.

A rendszer letölthető LIVE DVD ISO képfájlként, amit DVD~re vagy USB~re kiírhatunk. A DVD mérete megközelítőleg 2,5 GB nagyságú, és támogatja a 32/64 bites platformokat.

A Live DVD boot menüjében több opció is rendelkezésünkre áll mint például Live mód indítása vagy memória tesztelelés végrehajtása.

Asztali környezete a mindenki által jól ismert, és energiatakarékos XFCE környezet. Ez a “desktop” típust személyre szabhatjuk, és akár egy szép dizájnt is adhatunk neki. Nem terheli meg számítógépünket, így zökkenőmentes a munkavégzés.

Számos nyílt forráskódú alkalmazást tartalmaz , amiket csoportokba szedtek így könnyebb a programok megkeresése.
Alapértelmezett alkalmazások között találhatjuk a következőket: Audacious; VLC; Totem; Mozilla; Google Chrome; Hotot; GIMP; LibreOffice és számos oktatási alkalmazás.

Összességében elmondható a rendszerről, hogy:

  • gyors
  • sok alkalmazást tartalmaz
  • kis energiafogyasztású
  • régi gépekre is telepíthető
  • könnyű telepítési menete van


Eredeti angol oldal forrás amit fordítottam:
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/UberStudent-54214.shtml

Megosztás