A VueScan egy kereskedelmi, keresztplatformos grafikus alkalmazás, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a legtöbbet hozzuk ki szkennerünkből. Számos fejlett funkcionalitást hordoz magában. A program lehetőséget nyújt azok számára is akiknek régi vagy netán elavult szkennerük van de nem akarnak újat vásárolni. Természetesen új eszköz vásárlása esetén is működik a VueScan.
A VueScan egyik fő “rejtett” opciója, hogy közel 2400 szkennert és digitális fényképezőgépet támogat.
Több kiadásban is létezik – amelyek sajnos fizetősek -. Az egyikhez egy évig adnak frissítéseket míg a másikhoz korlátlan frissítések járnak. Ezen belül még támogatás jár a következőkhöz is:

  • ICC színtartományok és profilok,
  • OCR szöveges fájlok támogatása,
  • IT8 színek kalibrálása,

A VueScannek, könnyen kezelhető grafikus felhasználói felülete van. Egyetlen kattintással megoszthatjuk teljes fotótárunk kollekcióját. A felhasználói felület jobb oldalán egy üres “terület” helyezkedik el, ahol majd a szkennelt dokumentum fog elhelyezkedni. A bal oldali sávban négy fület találhatunk ahol beállíthatjuk a következőket :

  • bemenet,
  • kimenet,
  • szűrők,
  • színválasztékok,

A VuseScan lehetőségei közzé tartozik még, hogy a fehéregyensúlty állíthatjuk a jobb egérgomb kattintásával, valamint a színegyensúlyt is állíthatjuk dupla kattintással a képen.
Egy másik érdekes jellemzője még az alkalmazásnak, hogy a  simítani tudjuk a”pontokat” , ha mondjuk magazinokat vagy újságokat szkennelünk. Ez a funkció a “Bemenet” > “Media opcióban” található, azon belül is a “Magazin” és “Újság” résznél. Természetesen a szkennelt dokumentumokat forgatni és nagyítani is lehet.

A VueScan támogatja a Linux, Microsoft Windows , MAC OS X rendszereket , azon belül is a 32 -és 64 bites változatokat.

Megjegyzés: Fentebb már említettem, hogy a VueScan alkalmazás mindkét “változatban” FIZETŐS. Hiába írják, hogy ingyenes. Ingyenes csak annyira, hogy ki lehessen próbálni. Az alapvető felsorolt funkciók működnek minden esetben az alkalmazásban, kivéve, hogy a szkennelt dokumentumokat egy VÍZ jel fedi át keresztbe. Így a kész, szkennelt dokumentumokat nyomtatni NEM érdemes.
Aki esetleg mégis szeretne egy próbát tenni az alkalmazással, vagy akinek régi szkennerje van otthon de nem akarja kidobni, azoknak csak ajánlani tudom a VueScan-t.

Hivatalos oldal: VueScan
Eredeti bejegyzés elérhető a következő linkre kattintva: VueScan Softpedia

Pillanatképek a VueScan-ről:

vuescan1 vuescan2 vuescan3

Megosztás