A Wikipedia szerint az MS Windows operációs rendszerek használati aránya a következők:

Windows XP > 10%
Windows 7 > 53%
Windows Vista > 2%
Windows 8 > 18%
Windows 10 > 5%

Átlagos felhasználó úgy gondolkozik, hogy egyszerű felületű panelek, menük és ikonok alkossák a rendszerét. Erre a célra a WinXP és a Win7 az ajánlott. A Win8 és Win10 még valahol “köztes” útakon járnak, bár az is igaz, hogy támogatottságban felülmúlják elődeiket.

Sok Linux distribúciót már megismerhettünk úgy, hogy kinézetben hasonlítanak a Windowsra. Természetesen felépítésben még mindig eltérnek egymástól, de így is “csábító” lehet azok számára akik váltani akarnak Windowsról Linuxra.

Mindezek mellett a Mac és Android rendszerekről se feledkezzünk meg.

A http://linux.about.com felsorol 8 olyan Linux rendszert amelyeknek kinézete nagyban hasonlít a Windowsra, Mac-re, Androidra.

Lássuk, melyek ezek a rendszerek.

Zorin 9 

Talán a Zorin-család tudja legjobban “helyettesíteni” kinézetben a Windows 7-családot. Általános megjelenése ugyanaz mint a Win7-nek, pluszban még hozzájárul a Linux biztonság valamint az asztali effektek és munkaterületek.

A Zorin OS-t ezek mellett az integrált alkalmazásai is felhasználóbaráttá teszi. Legyen szó böngészésről, zenelejátszásról, e-mail folyamatokról, távoli asztal kliensekről minden egy csomagban megtalálható.

Akiknek esetleg WinXP-kinézetre fájna a foguk, azok az úgynevezett “Zorin Look Changer”-el könnyedén válhatnak a témák között.

Letöltési oldal:http://zorinos.com/

Zorin OS Lite

Mint ahogy a neves is mutatja, a Zorin OS Lite egy “finomabb” kivetelezése az alap Zorin rendszernek ami főleg a régebbi számítógépekre lett optimalizálva. Az alkalmazások is inkább a könnyen futtatható, rendszerkímélők közzé sorolhatók.

Alapértelmezett elrendezése olyan mint a Windows 2000-nek, de egy kis beállítás változtatással akár Mac-stílusú rendszert is varázsolhatunk belőle.

Letöltési oldal:http://zorinos.com/download9.html

Q4OS

A Q4OS stílusának köszönhetően tökéletesen helyettesíti a WindowsXP-t.

Nem csak kinézetben de teljesítményben is méltóan megállja a helyét. Univerzális felépítésének köszönhetően a régi gépek tulajdonosai is elboldogulnak vele de az új számítógép tulajdonosok is kivehetik részüket a rendszer tulajdonságaiból.

Alkalmazásokban sem szenved hiányt, hiszen a már jólismert programok is futnak rajta. Ilyen programok lehetnek például: Google Chrome, LibreOffice, Thunderbird, de lehetőség van más egyébb applikációk telepítésére is.

Letöltési oldal:http://q4os.org/index.html

Elementary OS

A Mac-stílusú felületek nem annyira elterjedtek a Linux világában, ám kivételek mindig vannak. Ilyen kivétel az Elementary OS.

A fejlesztők aktív munkájuknak köszönhetően, egy egyedi, egyszerű és könnyen használható rendszert alkottak.

Telepítési menete a többi Linux distribúcióhoz képest nem igényel nagy tudást.

Kinézete leegyszerűsített, elegáns.

A rendszer a legtöbb gépen szépen elfut.

Letöltési oldal:https://elementary.io

MacPUP

A MacPUP egy Puppy Linux-alapú distribúció. A legfontosabb tulajdonsága talán az, hogy kialakításban a MacBook-kinézetet vették alapul. Nem annyira kifinomult mint például az Elementary OS, de régi gépek “felhasználói” örömmel fogadják majd. Kis méretének köszönhetően akár egy USB-meghajtóra is ráfér.

Letöltési oldal:http://macpup.org/

Peppermint OS

A Chromebook-ok elterjedésével megjelentek ezen rendszerekre “hasonlító” distribúciók is. Ilyen példaként a Peppermint OS. Felépítése “időbe telik” amíg hasonlít majd egy Chrome OS-re de az úgynevezett “ICE” alkalmazások köszönhetően kárpótolják ebben.

Letöltési oldal:http://peppermintos.com/

Chromixium

Talán leginkább a Chromixium hasonlít a Chromebook-ok operációs rendszerére a Chrome Os-re. Majdnem tökéletes másolata a ChromeOS-nek, mindezek mellett számos alkalmazás és webes applikációk is telepíthetők a rendszerre.

Letöltési oldal:http://chromixium.org/

Android x86

Végezetül egy Android kinézetű rendszer, az Android x86. Már a neve is mutatja, hogy egy Android-klón lenne, bár a leírás szerint mégsem az. Lehetőségünk van rá, hogy Android alkalmazásokat futtassunk rajta de csak korlátozott számban. Úgy tervezték, hogy tableteken és telefonokon is egyaránt jól fusson.

Letöltési oldal:http://www.android-x86.org/download

Az eredeti oldal tartalmát itt olvashatjátok:http://linux.about.com/od/dist/tp/The-8-Best-Windows-Linux-And-Other-Operating-System-Clones.htm

Megosztás