Általában nagy vita folyik arról melyik a jobb a két ablakkezelő közül ha gyengébb gépet akarunk beüzemelni, mindenki a saját kedvencét védi. Nálam előfordul ez is az is. Már egy tesztben nálam legyőzte a Mate-t a Xfce Linux Mint tesztnél. Most nagyobb kihívást elé állítottam.

Ugyanazon gépen és disztribúción a két munkafelület, ugyanazon hálózati programmal. Egy igen régi, már más tesztnél is használt 900MHz Athlon, 768MB SDRAM, 256MB Ati 9550VGA. Szóval nem dobálódtunk a hardverrel. A Debian stretch volt a tesztalany melyre mind a kettő ablakkezelő felkerült és először az egyike majd a másikkal próbáltam meg ugyanazokat a dolgokat. Később biztos ami biztos még párszor megpróbáltam itt is ott is. Mint átlagfelhasználó a Pidgin programot állandóan a háttérbe futtattam. A tetejében próbáltam megfűszerezni dockyval is az egészet, amit később hanyagoltam. A Iceweaselba beépítettem a VLC-t, de felraktam az Smplayert is az Smtube tartozékkal. Az Smtube 360p MP4-ben játszotta le a YouTube videókat. A Conky nálam állandó része a rendszernek így az is be volt kapcsolva, próbáltam úgy használni, mint ahogy szoktam a gépem a hétköznapokban. Az üresjáratban nagy különbséget nem láttam. A Docky nem tudott rendesen működni az LXDE-s környezetben, az Xfce-ben igen de jól húzta a processzort ha babráltuk, az Xfce-ben található effektek kikapcsolásával hasonló lett az Lxde-hez a működése. A RAM memória fogyasztás Xfce-nél 165-170MB körül volt még az LXDE megelégedett 145 és 150MB-nyi fogyasztással. Mindkét esetben ment a Pidgin, Conky és Wifin jött az internet Docky nélkül. A webböngészőben levő YouTubeozás csak egy picivel ment jobban LXDE-ben a processzor teljes terhelése mellet mp4-ben alacsony minőségben. Szintén alacsony minőségben de 3GP-ben már jól ment a videó 70% processzorterhelés mellett LXDE-vel, még az Xfce többet kért, akár teljes terhelést is. Legjobban az Smtube-nál mutatta meg az előnyét az Lxde állandó 85-90% terhelés mellett ment az MP4-es YouTube videó, és még abban az esetben is, ha a háttérben próbáltunk valami használni, és teljes képernyőn is ment, Igaz az Xfce-ben is ment, de 100% le volt a PC terhelve, háttérbe nem nagyon érte meg valamit csinálni mert akár szakadozni is tudott a videó. A programok beolvasási ideje az LXDE javára volt gyorsabb.

Régebben más gépen is próbáltam ezt is azt is, ott nem lehetett észrevenni a különbséget, de egy igazán régi számítógépen, nagyon észrevehető. Ha spórolni akarunk a erőforrásunkkal, vagy rá vagyunk mindenképpen az LXDE a nyertes, cserébe nem kapjuk meg azt a plusz funkciókat melyet az Xfce nyújt, például a Docky LXDE-ben nem tudott 100% úgy működni ahogy tudott volna, és pár effektus is elmarad. Még mindig takarékos, de többet nyújt viszont kevés erőforrás mellett komoly modern ablakkezelő lett az Xfce, azért most már lassan kezd a nagyobb kategóriában érni. Mind a kettő ablakkezelőhöz van sok téma így bármilyen környezetet kialakíthatunk magunknak.

Végeredmény ként akinek kellenek az effektusok kis erőforrás mellett, azoknak az Xfce-t ajánlom, viszont akinek az erőforrással való takarékosság a fő cél annak az LXDE a nyerő.

lxdeAz LXDE ablakkezelő


xfce

Az Xfce ablakkezelő

Megosztás