Nemrégen írtam egy cikket, amiben arról volt szót, hogy a VLC media lejátszóval, miként lehet youtube videókat megnyitni. Nos, mivel mostmár elég sokan olvassák a Linuxsarok oldalt, így ma az egyik ismerősömtől kaptam egy üzenetet, miszerint neki is van egy alternatívája youtube videók lejátszására böngésző nélkül.

Megkértem az illetőt, hogy ha van kedve, írja meg nekem a gondolatát és én pedig közzé teszem az oldalon.

A következőkben, Nagy Sándor ismerősöm gondolatait olvashatjátok majd, illetve a bejegyzést az Ő nevében írom tovább. Utólag is köszönöm neki, hogy  megosztotta velem nézetét.


A mai napon olvastam egy cikket, aminek a címe a következő: “Youtube videók lejátszása VLC média lejátszóval”
Bár úgy gondolom, hogy a cikk leírása elég jó, csak van benne egy kis bukkanó a VLC média playerben, amit a mai napig nem tudnak megoldani:

Védett, (azaz letöltésvédett) videókat nem lehet lejátszani. A kimenet nem nyitható meg.

A VLC -helyett van egy alternatíva az Smplayer, ami MPlayer~re épül, grafikus felhasználói felülettel rendelkezik és tartalmazza az Smtube nevű youtube böngészőt is (jelenleg újragondolt verziós).
A lejátszó minden Linux disztrón megtalálható. Fedora alapú rendszerek esetén RPMFusion free tárolójában.
A Smplayer a védett Youtube videókat is le tudja játszani gond nélkül. A URL – megnyitását a Megnyitás menü -> URL.. -el, vagy a CTRL-U billentyűkombinációval tehetjük meg. Ha olyan hibával találkoznánk, hogy “403. Not allowed”, akkor a Súgó menü -> Update Youtube code kiválasztásával frissíthetjuk a Youtube scriptet. Aztán újra meg kell nyitni az URL -t.

Az SMPlayer egyik nagyon jó tulajonsága, hogy lehet állítani a Youtube stream lejátszási minőségén. Ezt az Eszközök -> Beállítások menü alatt a Hálózat (vagy Network) fülnél megtalálható. A nem HD-s videókártyákkal felszerelt PC-ken / laposokon (értsd. laptop, netbook) a HD minőségű videók nagyon megdolgoztatják a GPU -t. A lejátszási minőség átállításával (ami nálam jelen esetben 480p Webm) elkerülhető az akadozás és a lejátszás akadásmentesen fog menni. Akár egy 16 MB -os VGA kártyával is.

 

 

Megosztás