A Zorin Os–ról először egy indiai angol nyelvű újságban olvastam az interneten. Nagyban hirdették, hogy régi hardveron is jól fut és jó annak aki Windowsról tér át. Másik csoport aki megszokta a Windows XP vagy 7-es kinézetet a Win 8 vagy 8.1-es ezt nem tudja visszaadni hiszen a Microsoft azt hitte az asztali gépünk az egy mobiltelefon. Az én grafikuskártyám az eddig használt openSUSE nem támogatta, így új disztribúció után kellet néznem.

Sok tesztelés után a Zorin Core 9 is előkerült és maradt mind a mai napig az asztali főszámítógépemen. Viszont van a Zorinak egy másik vonala is a Lite, a cikkben erről is írunk. A hardver már, már elavult AMD 2×4200+, valójában 2x2000GHz órajelen futó 1.5GB DDR2 – es RAM memóriával Ati x1550 – es DDR2 – es, 256MB -os PCI-e grafikuskártyával. A merevlemez egy Seagate Baracuda 7200as fordulatú 8mb cache-l rendelkező sata diszk. A telepítés az könnyen ment, a telepítő ménűje egyszerű, Ubuntu stílusú, könnyen kezelhető, akár egy kezdő is véghezviheti na nincs különösebb óhaja. A számítógép a rendszert gyorsan betölti. A Compiz automatikusan benne van és szépen megy, telepítés után rögtön aktiválva van. Bekapcsolás után a Conky 360MB RAM foglaltságát mutatja ami lassan eléri a 400 – 500Mb-ot, de használat közben sem lépet nálam túl az 1GB – ot , gondolok a facebookozásra, zenehalgatásra és játszásra esetleg ezt mind egy időben.

        A terminálban az echo $XDG_CURRENT_DESKTOP utasításra Unity – t dob
ki, vagyis Unity ablakkezelőnk van amit senki sem ismerne fel, őszintén én sem. Három asztali környezetet kínál Windows7, Windows XP és Gnome2. Ez miatt is ajánlották átérés ként a Zorin Core-t. A kék szín mindenhol dominál de nem idegesítő mértékben. A 9 – es kiadás az Ubuntu 14.04LTS – re alapszik. A szoftverközpontja is hasonló de benne van a Sinaptic Package Manager is. Beletették a kodekokat, és mi egy más jó dolgot, ami nekünk kell de az Ubuntu kihagyta.


A GNOME 2-es külső


Windows 7-es külső


Az XP külső

         Én jómagam a régi grafikuskártya miatt a Compizt ki szoktam kapcsolni így a játékaimnak másodpercenként dupla annyi képkockája van. Az egy év alatt nem volt problémám a rendszerrel. Mindent jól kezel, a Wine bele van integrálva, pár játékot programot próbáltam indítani egy részük ment, másik részüknél be kellet volna állítanom a winet. Érdekesség ként beleraktam és kipróbáltam az akkor még nem teljesen kész AMD 1800+ – os gépen 512MB DDR1 – essel és egy Ati 9600as 256MB – os, AGP grafikuskártyával rendelkező gépemen, és meg a Compiz is jól ment rajta. Szinte hihetetlen, de amikor az internetre felmentem a Mozilla a facebookon megette a memóriát így 1GB mindenféleképp ajánlott a hétköznapi használatban. És itt jön a másik vonal melyet az elején említettem a Zorin Lite 9. Szintén Ubuntu 14.04LTS – re alapuló Zorin de kimaradt a LibreOffice és a kissé szegényebb LXDE ablakkezelővel rendelkezik. Bekapcsoláskor géptől függően 120 és 200MB közti RAM-ot eszik. A rendszer indulásakor ősszintén nem veszem észre hogy annyira lite az az könnyű
disztribúcióról van szó. Amikor már megérkeztünk megjön a várva várt sebesség. Legjobban a memóriával spórol. Az LXDE nem ad látványos külsőt, de azért mindent megtalálunk benne. Itt is 2 külső vár bennünket, itt a Windows2000 mellet az Mac-OS X külsőt is felkínálják használni, ami kissé érdekesebb.


 Windows 2000 külsőMac OS X kinézet
 

Legkisebb számítógép melyen kipróbáltam és jól ment egy 450MHZ-es Pentium 2-es volt 384MB RAM-mal 32MB-os grafikus kártyával és ezzel még internetezni is elég jól lehetett. Konkrétan két számítógépen használjuk a Zorin Lite 9-est egy már említett AMD 1800+, most már 1GB DDR1, Ati agp9600 256MB, 80GB ATA, asztali gépen melyben egy Winfast 2000-es analóg tv kártya is van, ez a gép anyám gépe, amit azért említek meg mert a kezelésének egyszerűségére célzok vele hisz ő egész életében MS rendszereket használt és mégsem volt neki nehéz átállni a Linuxra. Szóval a kezelése elég könnyű kezdőknek is. A másik gép a laptopunk egy Fujitsu Siemens Amilo 1.3GHz-es Intel Celeron M processzorral, 768DDR1 RAM-mal melyből 64MB-ot elvesz az S3 as grafikuskártya, és egy hibátlan de manapság már lassú 40GB-os merevlemez. A YouTube videók a böngészőben szépen mennek egész 480p-ig ahol még nézhető a videó de itt már észre lehet venni a számítógép gyengébb teljesítményét főleg gyengébb grafikuskártyáját. A magyar fordítás mind két változatban megvan bár a liteb-an kissé szegényesebben. Mivel az átlag volt microsoftos felhasználó aki még nem használt Linuxot nehezebben igazodik el így a Lite és a Core verzióban is van egy Zorin Web Browser Manager ahol egy klikkel fel tudjuk rakni megszokott Operánkat vagy Googlechromunkat, ha nem szeretnénk Firefoxot használni.


A Lite verziónál a Synaptic Package Manageren kívül még ott a szoftverközpont szolgálatunkra, de mivel Ubuntu alapú így az interneten sok PPA-ban csomagolt program közül könnyen megtaláljuk amit akarunk. Az összes médiát le birjuk játszani, wine itt is van. A telepítés után rögtön használható rendszerünk van. Kritika ként a Lite csomagból kimaradt a LibreOffice, helyette az Abiworld van benne, ami azért felháborító mert a Zorin Lite is akár csak a Zorin Core egy DVD-n jön, úgy hogy benne bírták volna hagyni az irodai csomagot, igaz kisebb gépekre készült, ha meg már kiszedték bírták volna egy CD-re „ráerőszakolni”. Mindkettőnél a ZorinLight Changer-ban bírjuk a nekünk megfeleleő külsőt kiválasztani melyekhez csatlakoznak még a kész színsémák. A nagyobb Core már 512MB RAM-tól telepíthető de én 1GB-ot ajánlok neki, a Lite már 256MB-tol indítható de a modern webes alkalmazások miatt ott az 512MB-ot ajánlom minimumnak. És ebben az esetben nem kell félni a Linuxtól mert könnyebb átérni a Microsoft Windows XP vagy 7 -ről Zorin-ra  mint a Windows 8-asra. A másik dolog az XP – re nincs több támogatás régi számítógépünk életének meghosszabbítására jól jön a Zorin, főleg a megkönnyített átállás miatt.

Megosztás